Ystad Saltsjöbad, beliggende i den sydlige del af Sverige, er en destination, der kombinerer skønheden af Østersøens kyst med luksuriøse spaoplevelser. Med sin rige historie og moderne faciliteter er stedet et populært valg for dem, der ønsker afslapning, velvære og masser af luksus. Jeg havde fornøjelsen af at besøge dem for nogle uger siden, og allerede nu kan jeg afsløre, at jeg kommer tilbage.
Ystad Saltsjöbad er grundlagt i 1897 af Ystads apoteker og kommunalpolitiker Salomon Smith sammen med John Tengberg, som havde en ambition om at lave et badehotel tæt på havet ved Sandskogen. I 1897 var badehotellet klar til at tage imod gæster – på dette tidspunkt havde de 12 værelser med verandaer, spisestue og badehuse med koldt og varmt vand. Desværre opstod der en alvorlig brand i 1913, som ødelagde bygningen, men i 1927 blev den genopført. Siden da har hotellet været gennem en lang række forbedringer og renoveringer, som gør, at det er modenerne, luksuriøst og tidssvarende men med respekt for den oprindelige smukke og klassiske stil.
Luksuriøse værelser og suiter
Ystad Saltsjöbad tilbyder en bred vifte af værelser og suiter, alle designet med skandinavisk elegance og komfort. Fra standardværelser med minimalistisk indretning til luksuriøse suiter med udsigt over havet er der noget for enhver smag. I hovedhuset er der 139 værelser, hvor der er en række suiter også. Du finder også en lille perle, som er Villa Strandvägen, som ligger ca. 200 meter fra hovedhuset – den er bygget i 1899 og er en herskabsvilla, som i dag fungerer som et særskilt ophold.

Villa Strandvägen har 7 værelser, hvoraf de 4 er på første sal. I stuen har de deres gourmetrestaurant med åbent køkken, hvor du kan nyde en lækker menu. Dette område fungerer også som opholdsstue, kaffestue og til morgenmaden.

Du føler vitterlig, at du er “hjemme”, når du bor på Villa Strandvägen, hvor der er friske scones med lemoncurd og flødeskum samt kaffe ved ankomst og mulighed for at nyde en dram i pejsestue efter maden.
Bestil “lidt af hvert”
Hvis du vælger at besøge Ystad Saltsjöbad, så synes jeg, at du skal spise på Villa Strandvägen, da det er utrolig hyggeligt at sidde i deres åbne køkken og suge den familiære stemning til sig. I køkkenet er de meget åbne overfor at lave en menu, som passer til dig, så hvis du ligesom jeg bare gerne vil have “lidt af det hele”, så kan du sagtens bede om det, så laver de deleretter. Det betød, at jeg smagte næsten alt fra deres menukort, som var utrolig lækkert.

Snacks
Du starter med snack, som er lækkert surdejsbrød, godt smør fra Arla Unika, lokal pølse og en syndig lækker leverpaté samt surt. Hvis du ikke kan dy dig – og det kan jeg sjældent – så kan jeg varmt anbefale deres caviar.

De har to retter, hvor den ene er på rösti og creme fraiche med 15 gram Rossini Gold Caviar til. Den anden smagte jeg og kan varmt anbefales – det er en sorbet på agurk med olivenolie med10 gram Rossini Gold Caviar på – utrolig nok, så passer det helt enestående sammen.
“Som på Ritz-Carlton Hotellet”
Derudover kan jeg anbefale deres smørstegte terrintoast, som er lavet på vildsvin med espelettepeber og syltede agurker til – hold nu fast det er lækkerier. De har en Serriger Schloss Saarsteiner Riesling Kabinett, der både har sødme og syre, som går fremragende til retten.

Jeg smagte også deres “Vichyssoise” – som er den klassiske kolde kartoffel-porre suppe, som vist stammer fra Ritz-Carlton Hotellet. Dertil fik vi en skøn tør sherry – den har de på deres menukort.

Til mellemret har de appelsinstuvet endivie med confiteret and og appelsineddike eller bagte æg med svampe, tyttebær og hønsebouillon – en rigtig vinterret med dybde, smag og umami! Hvis du medbringer den store sult som mig, så har de naturligvis vildt på menuen til denne årstid, hvor du kan få dådyr med kantareller og brunet løgcreme – som smager helt sindsygt godt.
Er du mere til fisk, så har de også smørstegt sandart med kål, gule beder og en pisket smørsauce – som du umuligt kan spise op, der er nemlig rigeligt, og den er “rich”.
“Nemesis”
Hvis du kan spise dessert, så synes jeg, at du skal dele et stykke af deres “Nemesis” – en fyldig, tung og afsindig god chokoladekage med appelsin og flødeskum til – yes, det er en vild afslutning!

Nu kommer det vildeste så – prisen for ovenstående er ca. 800 DKK! Det er virkelig ikke meget for 7 retter med snacks på dette niveau. Det skyldes naturligvis den svenske krone og den lave kurs, som kan opleves lige nu. Du kan bede om en vinmenu til ca. 500 DKK., hvor du får 4 glas – det er ikke helt så billigt som maden, men som pakkeløsning så er der god value for money.
Dagen efter…
Ja, så vågner du op til en hyggelig morgenmad i køkkenet, hvor du har brød, kager, ost, pølser, rejesalat (igen), avocado, ingefærshots, og så laver kokken også friske scrambled eggs med bacon til dig – en skøn start på dagen. Inden du smutter, så får du en nybagt kardemommesnurre og en kop kaffe med i hånden – altså – what´s not to love?

Priser og Pakkeløsninger
Når vi nu snakker om pakkeløsninger, så er det naturligvis også muligt. Faktisk kan du ofte få op til 40% rabat, hvilket betyder, at du for omkring 1400 SEK (hvad der svarer til ca. 900 DKK) pr. person kan få overnatning, 3-retters middag, adgang til spa samt morgenmad.

Priserne varierer naturligvis afhængigt af sæsonen og typen af værelse, men du får ret meget for dine penge. Hvis du vil opleve så meget som muligt, så er min anbefaling at starte i hovedhuset og så overnatte i deres Villa Strandvägen som afslutning. For mit vedkommende var det dog omvendt.
Spa og wellness – en oase for krop og sjæl
Hovedattraktionen ved Ystad Saltsjöbad er naturligvis deres enorme spa, som er kendt for sine omfattende faciliteter og rogivende atmosfære. Spaen omfatter varme bade, saunaer, koldtvandsbassiner og en relax-lounge, hvor du som gæst kan koble fuldstændig af. For de, der ønsker en mere aktiv oplevelse, tilbydes der også yogasessioner, fitnessrum og forskellige vandaktiviteter, men hånden på hjertet så synes jeg, at du skal droppe disse aktiviteter og gå en tur i stedet i de smukke omgivelser.

Du har også muligheden for at gå i det åbne hav, hvilket jeg også gjorde. Jeg har været vinterbader i 2 år, så jeg er efterhånden rimelig vant til det. Du hopper bare i en badekåbe og går ud for enden af broen og i bølgerne via stigen og op igen – hvis du ikke er vant til det, så lov mig, at du har en ven med, eller at du som minimum passer på dig selv. Det vigtigste er, at du ikke begynder at hyperventilere, når dit bryst, hjerte og lunger kommer i vandet – det kan godt være en lidt angstprovokerende oplevelse nemlig. Men kan du styre det, så oplever du en varme i kroppen, da alt blod faktisk strømmer til det område, da kroppen tror, at du skal beskyttes mod nedkøling.
Efterfølgende har du de varme bade i vente, som er i forskellige områder og grader. Der er også både vand og danskvand til dig, så du ikke dehydrerer.
Hvad med restauranterne?
Restauranten “Port” på Ystad Saltsjöbad byder på en gastronomisk oplevelse, der matcher den afslappende spaoplevelse. Menuen er inspireret af det nordiske køkken og indeholder retter tilberedt med lokale og sæsonbetonede ingredienser. Gæsterne kan nyde alt fra friskfanget fisk og skaldyr til lækre vegetarretter, akkompagneret af udsøgte vine. Denne er deres hovedrestaurant, hvor du også spiser morgenmad. Den står til at blive totalrenoveret i 2025.
Den sorte bar – “Nero”
Ystad Saltsjöbad har en virkelig fed og klassisk bar, hvor de har et spændende barkort, som primært har klassiske cocktails. Alle koster mellem 90-100 DKK, De har også snack, hvilket du altid finder i Sverige, da lovgivning faktisk siger, at for at få en bevilling til at servere spiritus, så skal baren også tilbyde mad. På kortet har de østers til 45 SEK – hvilket svarer til 29 DKK., så lige nu fortryder jeg faktisk, at jeg kun spiste 3 stk.

Til østers mener jeg, at man skal drikke noget klassisk – champagne eller en Dry Martini – eller endnu bedre, hvis bartenderen kan, så bestil en “Vesper Martini”, det er den, som er opfundet til den originale Casino Royale i 1953, som er med vodka og “Kina Lillet”.
“Gildas” – autentisk italiensk
Foruden hovedrestauranten tilbyder Ystad Saltsjöbad flere spisemuligheder, der passer til forskellige smagsløg og stemninger. De har deres italienske “Gildas”, som har et lille, men lækkert menukort med italienske klassikere. Denne vil jeg anbefale dig, hvis du kun har én overnatning. Da jeg spiste der, delte min medspiser og jeg tre forretter – deres fritteret artiskok med creme fraiche på citrus, deres “arancini”, som er fritteret risotto med frisk vintertrøffel og “vitello tonnato” – udover det får du et stykke brød med en skøn olivenolie som appetitvækker fra huset. Smagen er i top, det er lavet med omhu, og så er der ikke sparet på “kærligheden”.

Til hovedret har de forskellige italienske klassiske retter som carbonara, risotto, linguine med kødboller og “tavleretter”, som fx ravioli med ricotta og svampe, som jeg valgte. Min medspiser fik carbonara – begge retter var lavet præcis efter bogen, hvilket vil sige, at der ikke var fløde i carbonaraen og masser af smør i raviolien. Du kan sagtens dykke ned i et omfattende vinkort, som faktisk 100% er på italiensk vin – derfor kan du få både Sassicaia, Ornellaia og Gaja – lige nu er priserne faktisk “lave” i forhold til den SEK. Jeg valgte dog at nøjes med en øl – den samlede regning fra Gildas var på omkring 700 SEK for 3 forretter, 2 hovedretter, 2 øl, vand med brus og én dessert – jeg kunne nemlig ikke modstå deres Tiramisu.
Morgenmad i Restaurant Port
Sidste morgenmad inden hjemturen foregår i deres hovedrestaurant, hvor der på samme måde som i Villa Strandvägen er masser af lækkerier. Faktisk har de endnu mere, der nemlig er også varme scones, shakshuka, pandekager, eggs benedict og meget mere.
En uforglemmelig oplevelse
Uanset om du planlægger en romantisk getaway, en venindetur eller blot har brug for en pause fra hverdagen, tilbyder Ystad Saltsjöbad en uforglemmelig oplevelse, der forkæler alle sanser. Med sin perfekte balance mellem afslapning, luksus og naturskøn skønhed er det et sted, der inspirerer til genbesøg.

Til sidst tager vi lige prisen igen – det er nemlig ret attraktivt lige nu: to personer med 3-retters middag for ca. 900 DKK. pr. person – så to overnatningerne med morgenmad, spa-adgang og aftensmad kan klares for 3600 DKK. i alt – det er svært at slå i Danmark lige for tiden.