Nytårsmenu: “Bikini-toast” er en populær spise, som stammer fra Barcelona og er en ægte streetfoodklassiker, som består af lyst brød med jamon og ost stegt i rigelige mængder olie. Man kunne fristes til at tro, at navnet stammer fra netop en bikini – når den skæres ud i to trekanter, hvor spidserne mødes så kunne den godt ligne en bikini, men de stammer fra “The Bikini Concert Hall” i Barcelona, hvor disse sandwiches blev serveret under koncerter.
Men hvordan passer en streetfoodklassiker til en extravagant nytårsmenu? Det gør den for det første, fordi alle elsker toast, og lige meget om det er til nytår, i en sen aftentime eller som en tilfældig snack, så tager den kegler. Næst så kan den med et helt simpelt trick løftes til nye højder, og det er, fordi der tilføjes trøffel. Den lille lækkerbiskens skønne duft og smag blandes med jamon og ost i en lækker creme og skaber en helt enestående toast.
Denne opskrift er inspireret af Marchal, som ligger på Hotel d´Angleterre, hvor de har dem på kortet, og faktisk kan du droppe forbi til et glas champagne og et par bikinier, uden at du skal betale en formue. Det er også årsagen til, at jeg har skrevet artiklen: Marchal på hotel d´Angleterre – Danmarks billigste Michelin-restaurant?
Opskrift på “Bikini-toast” med jamon, gruyere og trøffel
Kender du "bikini-toast"? Den lækre spanske toast fra Barcelona, som er fyldt med jamon og ost. Få luksusopskriften med jamon bellota, gruyere og trøffel.
Ingredienser
Trøffelcreme
- 1 dl. mayonnaise eller 8 spsk.
- ½ revet trøffel svarende til ca. 2 store spsk + lidt ekstra til topping
Bikini Toast
- 16 stykker hvidt toastbrød
- 8 stykker jamon bellota
- 8 stykker tyndtskåret gruyereost
- 8 spsk. trøffelcreme
- 100 gram smør til stegning
Sådan gør du
Trøffelcreme
-
Riv trøffel og bland det med mayonnaise.
-
Lad den trække indtil den skal bruges.
Bikini Toast
-
Skær skorpen af toastbrødet.
-
Læg alle stykkerne op på et skærebræt.
-
Fordel en spsk. trøffelcreme på hvert stykke.
-
Herefter et stykke jamon og et stykke ost.
-
Luk toasten.
-
Hvis din pande er stor kan du stege ca. 3-4 ad gangen.
-
Start med at smelte smørret ved middelsvag varme.
-
Steg dem nu i hold på begge sider indtil de er gyldne, og osten er smeltet.
-
Server dem med lidt ekstra revet trøffel over.
Jeg elsker virkelig denne snack, som er uhyre enkel, men så lækker. Det bedste er, at alle vitterligt kan lide den, og så fjerner det lidt af den “hype”, som der kan være ved gourmetmad og mad fra Michelin-restauranter. Det luksuriøse ved denne toast er naturligvis trøffel, som faktisk slet ikke er så dyr – en trøffel på ca. 10 gram koster omkring 200 kr. – her kan du snildt nøjes med 5 gram, så det betyder ca. 100 kr. Derudover er der naturligvis bellota, som er fra et sortfodssvin, og gruyereost.
Den lille lækre toast smager himmelsk og er et perfekt eksempel på, hvordan noget så simpelt som en toast kan gøres til en snack, som serveres på en Michelin-restaurant. Hvis du vil have mere inspiration, så har jeg lavet “Gougéres med trøffelcreme og comté – dem fra Marchal!“, som passer glimrende som ledsager til bikini-toast.