Denne artikel indeholder reklamelinks

Gå til opskrift

Brandade er en fransk fiskegratin, hvor man blander pocheret fisk men en kartoffelmos lavet på olie, mælk og hvidløg. Oprindeligt var den lavet med klipfisk, men det kan være temmelig svært at skaffe og det er lidt omstændigt. Heldigvis fungerer alt hvidfisk og som her også røget makrel, som giver retten lidt ekstra – håber du synes om opskriften.

Find det bedste torsk og alt andet i fisk hos Kystfisken.

Jeg så første gang denne ret, da Brødrene Price laver den i “Sulten i Provance“. Senere smagte jeg den faktisk, hvor de selv har lavet den. Det er en skøn bonderet, som gør sig perfekt til foråret og sommeren. I øvrigt roder Brødrene Price lidt rundt i landene, da de vælger at lave mad fra Sydfrankrig og Provance, men de sniger også lige Bagna Cauda, som kommer fra Piemonte, men skidt med det, det smager jo godt.

Jeg lavede grillede peberfrugter til, som havde fået 20 min på panden under låg, som gjorde, at de blev bløde, let sødmefulde og sprøde.

Brandade med torsk og røget markel
Sommerbord med brandade, grillet peberfrugt og rosé…

Læs også: Vintema: De skønneste vine fra Touren – Viva la France!

Brandade med torsk og røget markel

Brandade med torsk og røget markel

Ret: Fisk, Hovedret
Køkken: Fransk
Keyword: Brandade, Fiskegratin
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Brandade er en fiskegratin hvor der bruges hvidfisk, hvidløg som blandes i en karfoffelmos med masser af olivenolie, der er også tip til en rosé i opskriften.

Udskriv

Ingredienser

Brandade

  • 400 gram kartofler til mos kan være bagekartofler
  • 400 gram fisk 200 gram torsk og 200 gram makrel
  • dl letmælk
  • 10 fed hvidløg
  • 1 dl oliven olie
  • 150 gram Vesterhavsost eller Parmesan
  • Salt og friskkværnet peber

Grillet peberfrugt

  • ½ rød peber
  • ½ gul peber
  • ½ grøn peber
  • 1 spsk. balsamico
  • 2 spsk. oliven olie
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Brandade

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Skræl kartoflerne og kog dem i 25 min – de må gerne være lidt udkogte.
  3. Imens rengør du fisken og markellen, vær omhyggelig med de små ben.
  4. Pocher torsken i 5 minutter i letsaltet vand, hvor du evt. lige smider et par laurbærblade og peberkorn i.
  5. Varm mælken langsomt op og tilsæt hvidløgene. Pas på det ikke brænder på.
  6. Når det er kogt op og lader du det trække i 5 min.
  7. Blend nu massen.
  8. Når kartoflerne er kogte dræner du dem for vand og tilsætter mælken.
  9. Mos til til en lind med lidt gros mos. Vend så fisken i og rør det sammen.
  10. Riv osten over og sæt det i ovnen i 25 min.
  11. Hold øje med osten og brug evt. grillen hvis den ikke smelter og bliver sprød.

Grillet peberfrugt

  1. Skær peberfrugten ud.
  2. Varm en pande op med balsamico og olie.
  3. Steg det langsomt og ved lav varme med låg i 20 min.
  4. Vend det løbende så de ikke brænder på.
  5. Smag til med lidt salt og peber.
Brandade med torsk og røget markel
Masser af kartoffelmos…
Brandade med torsk og røget markel
Grillet peberfrugt med lidt balsamico…

Find det bedste torsk og alt andet i fisk hos Kystfisken.

Hvad drikker man til Brandade?

Du må drikke lige nøjagtig hvad du ønsker, men jeg vil klart anbefale en lækker rosé. Der er link i indlægget til flere gode bud. Maison Ventenac, Diane 2019 fås hos Husted Vin og var den, som jeg valgte til Brandade. Det er en skøn blanding af Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah. Et skønt bud på, at rosé er så meget mere end en 40 kroners flaske fra Fakta (undskyld, der skal være plads til alle). Dette sommerhit til terrassen er bare skønt – duft af melon, lime, jordbær og fersken – ærligt minder den mig lidt om de “frysselv” is som er et mix af jordbær og lime, hvis du kender dem? Mine tøser spiser dem konstant, så jeg vælger at kalde denne en “voksen-is”.

Brandade med torsk og røget markel
Fremragende rosé og det passer helt perfekt til brandade…
Brandade med torsk og røget markel
Efter en tur i ovnen på ca. 25 min…
Brandade med torsk og røget markel
Velbekomme….

Håber det giver inspiration til en lækker forårsret på terrassen, som også er perfekt til hvis der kommer gæster på besøg.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

2 Comments

  1. HANS KREUTZFELDT Reply

    Skal hvidløgene moses med eller skal de kasseres efter opkoget i mælken?

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift