Kål i det hele taget er en skøn spise, som er i sæson næsten året rundt, da der både er sommerkål og vinterkål og en lang række typer, som på skift overtager sæsonen efter hinanden. Denne er dog lavet med spidskål, som primært er i sæson fra juni til oktober. Opskriften kan både fungere som tilbehør og som hovedret, da den er ret mættende.
Lavet i samarbejde med Andrupvin.dk
Jeg tænkte engang, at kål var en lidt kedelig spise, men det er det slet ikke. Målet her bliver så lækkert ved hjælp af olie, smør og parmesan. Men hemmeligheden er faktisk de langtidsbagte hasselnødder, som skal have et par timer, før de udvikler denne helt særlige smag.
Opskrift på bagt spidskål med hasselnødder og parmesan
Opskrift på bagt spidskål med langtidsbagte hasselnødder og parmesan – en skøn ret, som er utrolig nemt at lave, og som smager fantastisk.
Ingredienser
Langtidsbagte hasselnødder
- 50 gram hasselnødder
Spidskål
- 1 stk. spidskål
- 4 spsk. jomfruolivenolie
- 4 spsk. smør
- Flagesalt og friskkværnet peber
- Ca. 50 gram friskrevet parmesan
Sådan gør du
Langtidsbagte hasselnødder
-
Tænd ovnen på 120 grader almindelig ovn og sæt hasselnødderne ind.
-
Giv dem to timer. Lad dem efterfølgende køle af i 15 min.
-
Tip: Lav det dobbelte og gem resten til andre retter eller som topping til morgenmaden.
Spidskål
-
Skru ovnen op til 200 grader varmluft.
-
Del spidskålet i kvarte – fordel 1 spsk. smør på hver.
-
Tilsæt jomfruolivenolie, flagesalt og lidt friskkværnet peber på hver kvart.
-
Læg spidskålene på en bageplade og sæt dem i ovnen i 20-25 min.
-
Imens hakker du hasselnødderne groft.
-
Når spidskålene er færdige, river du parmesan over, mens de stadig er varme.
Hvad passer til grillet spidskål?
Reelt er det lidt et tænkt eksempel, for opskriften her er faktisk tilbehør, men lad os antage, at du sætter fx kylling til eller måske fisk, så er hvidvin oplagt. Den, jeg har testet til retten, er en Christophe Patrice Chablis 2022, som koster 179,95 kr. -v/ 6 stk. 165 kr., så reelt en hvidvin fra den lidt højere ende af skalaen.
Chablis og Bourgogne er næsten altid sikre vindere, det er som om, de bare fungerer. Denne Chablis har en skøn duft af citrus, lime, lemoncurd, grønne æbler og frisk abrikos. Efter lidt tid i glasset fornemmes også mere cremede noter af vanilje, nødder og smør. I munden er den frisk, hvor du fornemmer masser af syre, sprødhed og en skøn mineralitet.
Netop noterne af vanilje, nødder og smør går helt perfekt til det grillede spidskål med smør, hasselnødder og parmesan, men det bedste er næsten, at vinen udvikler sig ret meget, så sørg for at åbne den tidligt, fx under madlavningen, så får du en skøn vinoplevelse til gode penge.
Hvis du er glad for vegetarretter, så er der flere på bloggen, som er utrolig lækre. Jeg er selv kæmpe fan af bagne cauda, som er fyldt med umami. Ellers er der skønne bagte auberginer med ost, tomatsauce og basilikum – god fornøjelse.