Okay – det her er vildt! Det er nok den nemmeste og mest smagsrige marmelade, jeg nogensinde har lavet. Den består af whisky, bacon, løg, sukker, eddike, chili og salt – that´s it. Den er nem at lave og passer stort set sig selv. Det bliver en klistret, sød, syrlig og stærk marmelade med et godt kick fra whiskyen, perfekt som snack eller til ostebordet.
Jeg elsker at lave små eksperimenter med whisky, for jeg er i virkeligheden “Whiskytossen”. Så når jeg ser noget, som jeg tænker kunne bliver til en opskrift, så forsøger jeg altid. Nogle gange fejler det, andre gange bliver det en succes. Denne gang blev det en succes. Opskriften tager ca. 45 min at lave alt i alt. Du kan læse om Highland Park destilleriet på bloggen, hvor jeg besøgte Orkney i 2023.
Whiskymarmelade – perfekt servering
Denne opskrift giver en ustyrlig lækker marmelade med bacon, løg, sirup og masser af whisky. Den er perfekt til saltede kiks og til en omgang hygge
Ingredienser
- 250 gram bacon jeg brugte øko
- 1 stk. løg
- 1 stk. rødløg
- 2 fed hvidløg
- 50 gram brun farin
- 40 gram sirup
- 2 tsk. chiliflager
- 1 tsk. røgsalt
- 3 spsk. æbleeddike
- 5 spsk. Highland Park 12 års whisky
Sådan gør du
-
Varm en pande op til middelhøj varme.
-
Skær bacon ud.
-
Svits det til det er gyldent.
-
Sæt bacon til side, men bevar alt fedtet.
-
Hak løg, rødløg og hvidløg.
-
Svits dem ved svag varme i baconfedtet i 20 min.
-
Når løgene er karamelliserede, så tilsætter du resten af ingredienserne.
-
Lad det hele simre ved svag varme i ca. 25 min.
-
Når det har en tyk konsistens, er det færdigt.
-
Server med saltkiks eller lignende til.
Marmeladen bliver klistret, intens, fyldig og med masser af smag. Den fungerer perfekt på små saltkiks fra Wasa, som du kan købe hos Coop. Du kan også bruge andre kiks, men sørg for at de ikke er søde, så bliver det nemlig for sødt. Du kan også bruge ristet brød.
Håber du synes om opskriften, hvis du vil have mere inspiration til opskrifter med whisky, så kan jeg anbefale “Umami-burger” med whisky, bløde løg, blåskimmelost og champignon eller en whiskydessert som fx “Whisky Peach Cobbler”.