Store Bededag 2021 falder som altid den 4. søndag efter påske. I dag fejrer vi ikke Store Bededag som i gamle dage og slet ikke med “whiskysmør”. Det er mit indspark til at pifte denne smukke helligdag lidt op og bare rolig, er du ikke til whisky, så er der også en opskrift på hveder nedenstående – god fornøjelse…
Hvis du gerne vil læse om “Store Bededag”, hvor den kommer fra, den almene misforståelse om “Store Bededag” og hvorfor vi spiser hveder er der link i opskriften til de helt klassiske hveder. Opskriften er samme som her, men der er en del mere information – god fornøjelse.
Hvis du ikke har en Famous Grouse Whisky, så tager du bare en blended “hus-whisky”, det kommer sig ikke så nøje, men hold dig fra de helt røgede, det bliver for voldsomt. Videre skal du nok heller ikke smide en Macallan 25 års i – medmindre du naturligvis insisterer 😊
Opskrift på hveder med “whisky-smør”
Her er opskrift på hvede med en alternativ smør – nemlig "whiskysmør" og naturligvis også en klassisk opskrift på hveder – glædelig store bederdag.
Ingredienser
Hveder
- 2,5 dl sødmælk
- 25 gram økologisk gær
- 2 stk. æg
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. kardemomme
- 1 spsk. sukker
- 450-500 gram hvedemel af typen Skærtoft Mølle
- 100 gram koldt smør
Whiskysmør
- 100 gram blødt smør
- ½ dl kærnemælk
- ½-1 dl Famouse Grouse Whisky
- 1 nip flagesalt
Sådan gør du
Hveder
-
Kom sødmælk i en skål og opløs gær og sukker heri.
-
Rør det sammen og lad det trække i 5 min.
-
Tilsæt et æg, kardemomme og hvedemel i.
-
Ælt dejen sammen i ca. 5 min.
-
Riv smørret i og ælt dejen yderligere 5 min.
-
Lad dejen hæve i 1 time overdækket med et viskestykke et lunt sted.
-
Find et ildfast fad og læg bagepapir i bunden.
-
Del dejen i ca. 8 stykker og rul dem til boller.
-
Læg dem i det ildfaste fad og lad dem hæve i yderligere 1 time, overdækket og et lunt sted.
-
Efter hvederne er hævet pisket du ægget sammen og pensler dem.
-
Bag hvederne i 15 minutter ved 180 grader varmluft i en forvarmet ovn.
Whiskysmør
-
Pisk smør og kærnemælk sammen med en elpisker til den begynder at blive som flødeskum
-
Tilsæt whisky, salt og rør det sammen.
-
Lad det trække på køl i 10 min så det lige sætter sig, men det skal ikke være stift.
Læs også: Opskrift på klassiske hjemmelavede hveder
Jeg lavede to versioner, én hvor jeg havde brændt whiskyen af, og en hvor jeg tog den direkte fra flasken. Ærligt, så behøver du ikke brænde whiskyen af og slet ikke, hvis du godt kan lide et lille kick. For mig fjerner det for meget smag, så jeg hældte den direkte i fra flasken. Den kan trække temmelig meget grundet fedmen fra smørret. Hvis du nu ikke er whiskyelsker, men gerne vil have sødmen og smagen uden alkohollen, så tager du ½-1 dl whisky og varmer op. Sluk emhætten og sæt ild til det, pas nu på dig selv ikke 😊
Håber det giver lidt inspiration, jeg er mega fan af pisket smør med whisky. Det giver en helt ny dimension til hvederne og så er det bestemt ikke sidste gang jeg laver den slags.