Artiklen er skrevet i samarbejde med The Sparkling T
Første gang, jeg smagte “Sparkling Tea“, var på “Inferno” ved Bella Sky for mange år siden. Vores tjener foreslog nogle alternative bobler til at starte på, som vi fik serveret uden præsentation. Efter et par minutter kom han tilbage og spurgte om, vi kunne lide det? Jeg husker, de var let syrlige men også havde en fin sødme, så jeg gættede på Cava – overraskelsen var stor, da jeg fik afsløret, det var danske bobler lavet på te!
Meget er sket siden dengang, og i dag eksisterer der to selskaber – Copenhagen Sparkling Tea, som er moderselskabet, og “The Sparkling T”, som er lillesøster. Forskellen på de to selskaber er, at Copenhagen Sparkling Tea primært sælges til restaurationsbranchen, hvor de er er repræsenteret i mere end 40 lande og på mere end 70 Michelin-restauranter verden over, mens The Sparkling T faktisk sælges lige rundt om hjørnet i fx MENY, Spar eller online på Nemlig.com. Produkterne ligner dog hinanden, når det kommer til produktionsmetode og udvalg.
Opfundet ved et tilfælde
Inden vi når til selve produkterne så lad os lige rundere historien om, hvordan den boblende te kom til verden. Vi skal helt tilbage til den gang, hvor gourmetrestauranten Nimb hed “Herman” og blev drevet af Thomas Herman. På dette tidspunkt var Jacob Kocemba sommelier og havde ansvaret for at sikre de gode og lækre dråber til gæsterne. En dag var restauranten blevet velsignet med nogle ustyrligt lækre jordbær fra Frankrig, som var af særdeles høj kvalitet. Dog var det vanskeligt at finde en vin, som kunne matche disse jordbær. Af nød og lidt tilfældigt valgte Jacob Kocemba at eksperimentere lidt. Efter nogle forsøg var det lykkedes ham at lave en kold te, hvor der var tilsat sukker og vin for at justere sødme og syre.
“Er det muligt at købe lidt med hjem”
Til Jacob Kocembas store overraskelse, så var denne “te” et stort hit og flere af gæsterne droppede forbi for at høre, om det var muligt at købe lidt med hjem. Da vidste Jacob Kocemba, at han var på sporet af noget stort. Der blev eksperimenteret efterfølgende, hvor de første forsøg var uden bobler, og i stedet var det i princippet en kold tilsmagt te (hvem sagde “Moderne Iced Tea”). Efterfølgende blev der tilsat bobler. I 2017 blev Copenhagen Sparkling Tea Company grundlagt af Jacob Kocemba og hans partner Bo Sten Hansen.
Hemmeligheden ligger i brygning af te
Når der brygges te, så ved du, som ofte nyder en kop te, godt, at temperaturen, som teen trækker i, er altgørende for, hvordan smagsaromaer og duft kommer til udtryk. Kogende vand direkte ned i teen er fx ikke en god løsning, da det ødelægger indholdet af teen og kan give bismage, som er bitre. Der er forskel på, om vandet skal være 70 grader, 80 grader eller en helt tredje temperatur. Herefter kommer hele videnskaben så om tid for trækning af teen, som også kan være meget forskellig. Sort te skal fx trække mellem 4-6 minutter, mens andre typer skal trække både længere og kortere. Præcis denne videnskab og erfaring danner grundlag for firmaets succes. Efter mange års erfaring med tebrygning laves der nu også koldbrygget te, som danner grundlag for The Sparkling T – hvilket er en af forskellene mellem Copenhagen Sparking Tea og The Sparkling T. Det betyder på ingen måder, at den ene metode er bedre end den anden, det er blot forskellige måder, at brygge te på.
4 forskellige typer med og uden alkohol
The Sparkling T har fire forskellige typer bobler – “Alba”, “Rosalia”, “Bianca” og “Ruby” – de to første er alkoholfrie, og de to sidste er lav-alkoholiske på 5%. Du kan ikke sige, at nogle af dem minder om hverken Champagne, Asti, Cava eller andre mousserende vine – de er helt deres egne, unikke i både smag og udtryk. Du kan se alle produkterne her.
Alba – Blanc alkoholfri på 0,0%
I næsen fornemmes citrus, Granny Smith-æbler, pærer, hyldeblomst og et hint af honning. I munden er den ren, syrlig og har en fin smag af lyse frugter. Den fungerer rigtig godt til fisk eller sushi, dog skal du holde lidt igen med wasabien. Jeg har planer om at teste den til én af mine bedste opskrifter – pizza med stenbiderrogn, rødløg og creme fraiche, det bliver så snart sæsonnen starter.
Rosalia – Rosé alkoholfri på 0,0%
Denne mousserende te er en rosé, hvilket faktisk i sig selv er ret blæret og meget kreativt tænkt. I næsen har den duft af jordbær, melon, fersken og blodappelsin. I munden har den en let delikat sødme og syrlig karakter. Den fungerer utrolig godt til dessert – et glimrende bud er Panna Cotta.
Bianca – Blanc lav-alkoholiske på 5%
Bianca er Albas søster, som dog har alkohol og en lidt anden karakter, men de ligner hinanden ret meget. Bianca har lidt mere sødme i næsen, hvor der fornemmes “Golden Delicious”-æbler, melon, fersken, blomster og et hint af ingefær. I munden har den sødme og syre, som tilsammen danner et flot glas, som både fungerer til retter med fisk, fjerkræ og som appetitvækker – et godt bud er laks med grillet hvide asparges og sauce mousseline.
Ruby – Rosé lav-alkoholiske på 5%
Ruby er Rosalias lidt uartige søster – hun har en lidt mere frembrusende karakter og lidt mere fylde end Rosalia. I næsen fornemmes jordbær, hindbær, friske røde æbler og rosenblade. Munden er fyldt med livlige bobler, en fin sødme og diskret syre. På samme måde som Rosalia fungerer den rigtig godt til dessert, som fx en lækker blondie.
Håber det giver lidt inspiration til at smage lidt alternative bobler, som ovenikøbet er danskproduceret.
2 Comments
Hej,
I skriver, at The Sparkling T er alkoholfri? Brygges de ikke ligesom alle andre typer, samme proces? Hvad gøre, at man kan kalde dem alkoholfri? Har der aldrig under processen været alkohol? Er der heller rester tilbage af alkoholen, små rester, som gør at man må kalde dem alkoholfri?
Hej Burak,
To af deres udgaver er alkoholfri, og de to andre indeholder 5 % alkohol – dem uden alkohol har ikke rester af alkohol. De er jo brygget på te, så der er ikke rester af alkohol. Den slags måles og kontrolleres meget stramt i Danmark, så du kan rolige nappe dig et glas 🙂