Der findes utrolig mange gode bud på bobler fra alle mulige steder i verden. Derfor har jeg videreført en smuk tradition, som startede på Gastromand, med at kåre årets bobler. Det blev til en fantastisk eftermiddag, hvor gode gamle kendinge som fx Kim Schulz fra Grillkokkerier og Anders Peter Jørgensen som nu er kok på Penny Lane i Aalborg gav en hånd med til kåringen. Vi har i et panel på Mad & Monopolet fundet de 5 bobler, som vi mener er det bedste til nytårsaften – skål, god fornøjelse og godt nytår!
Disse bobler mener jeg, at du skal nyde kl. 18.00 når Hendes Majestæt Dronningen sætter sig til rette, og ser tilbage på 2019, der snart render ud. Jeg mener, at det er her du skal drikke de bedste bobler du har, og så kan du gemme de mere sødmefulde og mindre gode til midnat. Drik det bedste først. Derfor er det også de tørre bobler, som vi leder efter, sødmefulde bobler kan være lækre, men ikke til at starte med. Håber du finder inspiration…
I år var der nye deltagere i Mad & Monopolets kåring, så det betød vine fra fra bl. a. julevin fra Norhvin i Sæby, Husted Vin i København, Kiil Wine i Nibe og ikke mindst Salling Group. Det gav et bredere spænd og nye flasker til kåringen.
Husted Vin: Champagne André Jacquart, 1er Cru Brut Expérience
Husted Vin er en ny spiller i kåringen – både med julevin, bobler og dessertvine. Det er mig dog en stor gåde, at jeg aldrig har inddraget dem, for de har virkelig nogle lækkerier! Jeg kender dem bedst for Charles Smith vinene, som er ikoniske og kendt over hele verden. Men de kan også dét med champagne og havde i år to i Top 5, hvilket vidner om højt kvalitet. Denne “André Jacquart” deler marker med store champagner, såsom Krug og Salon, så forvent great value for money. Dens dosage (sukker) ligger kun på 4 gram pr. liter, så vi snakker tør champagne, men det er uforskammet lækkert! Sprøde bobler, duft af ribs, rugbrød, toast og nødder. Bedste kommentar fra panelet i Monopoet: “Den spiller i munden“…
Prisen er 335 kr. pr. stk. ved Husted Vin
Husted Vin: Champagne André Jacquart, Grand Cru Mesnil
Reelt imponerende at vi finder to vine ud af så mange forskellige der ligger så tæt på hinanden i en blindsmagning. Monopolisterne var dog meget enige i, at denne også fortjente at komme i Top 5. Det er reelt broderen til Champagne André Jacquart, 1er Cru Brut Expérience og koster 90 kr. mere. Forskellen er helt sikkert, at denne er lagret sur lie i minimum 7 år, hvilket giver den en fantastisk duft og utrolige lækker smag og duft, hvor noter som “scones”, citrus, brændte æbler og “smør” var alles læber. Bedste kommentar fra Monopolet: “Hold da kæft det er lækkert det her!” – den tager jeg æren for.
Prisen er 425 kr. pr. stk. ved Husted Vin
Champagne Shoppen: Blance de Noirs Grand Cru Gaston Collard
Det er langt fra første gange at Champagne Shoppen ligger i toppen – de har et lille men utrolig lækkert udvalg. Faktisk vil jeg godt garantere, at du ikke bliver skuffet, hvis du besøger dette site. Det drives af Jørgen Grønvang, som er vildt passioneret og kun sælger bobler, som han selv elsker. Denne “blanc de noirs” fra Gaston Collard havde én af de vildste duftpaletter jeg længe har lagt næse til. “Syltelage”, parmesan, fad, eg, oxiderede æbler syre og bitterhed – alt pakket ind og serveret som perfekte bobler. Et godt eksempel på, hvor lækkert Champagne kan være. Bedste kommentar fra Monopolet: “Den dufter seriøst af parmesan!“.
Prisen er 350 kr. pr. stk. hos Champagne Shoppen
HJ. Hansen Vin: Le Moulin Cremant
Okay – lidt af en joker der kom ind fra højre her. Et glimrende eksempel på, at gode bobler ikke nødvendigvis skal koste over 300 kr. En rigtig dark horse fra Cremant “Le Moulin”, som koster 135 kr. flasken, og dermed er testens “Bedst til prisen”. Duft af æbler, karamel, nødder og citrus. Utrolig god balance og flotte bobler, som bestemt forførte hele Monopolet med sin charme. Bedste kommentar fra Monopolet: “Den holder virkelig den her – det er helt sikkert klassisk Champagne” – tæt på, men ikke helt korrekt 🙂 jeg tager også æren for denne kommentar.
Prisen er 135 kr. pr. stk. hos H.J. Hansen Vin
Theis Vine: Brut Reserve Champagne Billecart Salmon
Theis Vine har i mange år klaret sig rigtig godt ved disse kåringer. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at deres bud ligger i Top 5. Denne “Billecart Salmon” er klassisk Champagne med sin lækre duft af toast og citrus, som er vildt lækkert. Efter lidt tid i glasset kommer der dybere noter frem – “surdej”, æbler, blodappelsin og lækker sprød syre den slutter af med. Denne var én af mine favoritter i kåringen. Bedste kommentar fra Monopolet: “Nøøøj det er en god “sommerbæller” det her…”
Prisen er 349 kr. ved køb af 12 stk. hos Theis Vine
Og vinderen af årets NV bobler 2019 er…
Vinderen blev Champagne Shoppens “Blance de Noirs Grand Cru Gaston Collard” som løb med sejren – stort tillykke herfra! Kun 4 point efter kommer Husted Vin: Champagne André Jacquart, 1er Cru Brut Expérience, som bestemt også er et helt fremragende bud! Tillykke!
Tredjepladsen gik faktisk til den billigste vin i kåringen – HJ. Hansen Vin: Le Moulin Cremant. På fjerdepladsen kom Theis Vine: Brut Reserve Champagne Billecart Salmon med en flot klassisk champagne. Femtepladsen gik også til et bud fra Husted Vin med deres – Champagne André Jacquart, Grand Cru Mesnil. Det er ikke første gang, at én forhandler leverer vine som begge lander i Top 5 – det er set fra Vinomani for nogle år siden.
Hvor kom vinene fra?
Philipson Wine
Vin & Vin
Haller Vine
Skjold Burne
Sigurd Müller
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Løgismose
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Vinomani
HJ Hansen
Nordisk Champagne Syndikat
Salling Group
Kiil Wine
Vinomani
Hvad siger reglerne?
Reglerne er meget simple, alt må være med i denne kåring – det skal bare være “Non-vintage” altså uden alder. Prisen er helt op til leverandøren – det samme gælder land og område. Det betyder, at feltet spænder bredt, og selv om at det primært er vine fra Champagne, så kom der mange andre lækre bud. Jeg må dog sige, at jeg savnede lidt Cava og Asti – men måske kommer de næste år.
Hvad spiste vi til?
Vi fik en lækker omgang pålæg som Kim Schulz havde været så venlig at tage med. Der var braseola, røget svinemørbrad, lufttørret skinke og rosmarin skinke, derudover var der masser af brød og lidt pesto til. Reelt kunne en god omgang østers også have været på sin plads – det må blive næste år.
Hvordan smagte vi?
Vinene blev smagt “blindt” – altså sad vi alle med bind for øjnene og ingen måtte snakke med hinanden, det blev noget værre rod, og flere af flaskerne røg på gulvet – det kan ikke anbefales. Lidt sjovt skal man lave ikke – nej, naturligvis ikke. Men det kunne have været noget af et syn ikke? Alle vinene var pakket grundigt ind og smagt til Kims lækkerier og vurderet ud fra en fælles point skala med op til 100 point.
Håber det har givet inspiration – nu er der faktisk kun 10 dage til nytårsaften, så der skal nok bestilles online inden så længe, hvis du vil have bobler til nytår.
Skål og godt nytår og tak til alle fro bidrage og deltagelse….