I første del kiggede vi på den gængse misforståelse – med “e” eller uden “e” når man skrive “whisky” og “whiskey”. Vi kiggede også på irisk og skotsk whisky, hvor den laves og reglerne indenfor produktionen. I denne del går vi til vesten i USA og slutter af i østen i Japan – god fornøjelse…

Amerikansk Whiskey

Dette er det vilde vesten, så du kan nok godt regne ud, at vi har med cowboys at gøre ikke? USA er dog langt fra et ungt whiskey land. Deres Buffalo Trace, som du sikkert har hørt om er fra 1773, så altså 2 år yngre end det ældste skotske destilleri. I USA vælger de at rette sig efter den irske stavemåde og deres hedder “whiskey”. Årsagen ligger i historien, de var på banen kort efter Irland, som var de første og lagde sig derfor op af oprindelsen. Nu skal man passe på med at rede alle over en kam, men jeg synes de er cowboys når de fx undlader alder på deres udgivelser og i stedet bare skriver “Patiently Aged” på deres flasker eller “Aged to perfection. Den altdominerende whiskeytype i USA er bourbon. 

Bourbon

Vi starter lige med, at skiftet kornsorterne ud med majs. Første regl er nemlig, at kornblandingen skal bestå af minimum 51 % majs ellers er det ikke en bourbon. Det næste er, at der maksimalt må destilleres til 80 % ABV og maksimalt 62,5 % ABV når whiskyen lægges på fad. Fadet skal være af nyt eg som skal forkulles på indersiden, det sker ved at brænde fadene af. Der er ingen krav til alder, dog skal det skrives, hvis bourbonen er under 4 år. Der må gerne blandes med forskellige fade af forskellige aldre, men det yngste fad skal altid angives. Der må ikke bruges tilsætning i form af farve eller smag. Til sidst gælder sammen regel som i Irland og Skotland med alder, men der må gerne blandes aldre i. Bruges der fx en 10 år gammel whiskey som blandes med en 1 år gammel whiskey, så skal der skrives “1 år gammel”. At det så ville være en kende tåbeligt undlader vi at snakke om, så længe det giver mening. 

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er World-Whisky-Day-2.jpg

Straight Bourbon

Dette er ikke en whiskeytype men et kvalitetsstempel. Her skal whiskeyen nemlig være minimum 2 år gammel og der må ikke bruges tilsætningsstoffer. De anvendte fade, antaget at der blandes skal være fra samme stat. 

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er World-Whisky-Day-3.jpg

Rye Whiskey

Ofte vil du se “Rye” når det kommer til whiskey fra USA. Her vender vi lige om på procenterne, så der skal være brugt minimum 51 % rug. Ellers er reglerne de samme dog med den undtagelse, at der nu må bruges tilsætning som farve og smag – medmindre der er tale om en “Straight Rye”. 

Straight Rye

Her gælder samme regler som “Straight Bourbon”. Den skal også være minimum 2 år gammel og tilsætningsstoffer er ikke tilladt, desuden ska de anvendte også være fra samme stat. 

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er World-Whisky-Day-6.jpg

Straight Whiskey

Ja, det fortsætter næsten i det uendelige, da USA ikke udelukket producerer bourbon og rye, der findes naturligvis også whiskey i USA. Men det er faktisk enkelt, det er nemlig samme regler som både straight bourbon og straight rye. 

Japansk Whisky

Nu smutter vi lige øst på. Hvad tænker du om japanerne, tror du de har regler? Ja det har de og de bliver fulgt til punkt og prikke. Deres whisky tradition går kun tilbage til 1923, hvor det første destilleri “Yamazaki” så dagens lys. Reglerne er ret simple – ved produktion må destilleringen ikke overstige 95 % ABV. Den skal være mindst 3 år gammel når den kommer på flaske og have mindst 40 % ABV. Justering af farve med karamel er tilladt. 

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er World-Whisky-Day-2021-3.jpg

Det var en lille indflyvning til definitioner af whisky, whiskey, bourbon og rye. Til sidst vil jeg sige, at du ikke behøver hænge dig så meget i regler, det vigtigste er ikke, at du er ekspert i whisky, men at du nyder det. 

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar