Vin fra Bourgogne kan være noget af det ypperste, der findes og er for mange vinelskere “Mekka”. Jeg var selv lidt længe om at indse, at den lille følsomme drue Pinot Noir er noget af det mest elegante, der findes. Ved siden af Pinot Noir er Chardonnay, som er den hvide drue, der bruges i Bourgogne, den er noget stærkere, men lavet korrekt er resultatet noget af den smukkeste vin, der findes – jeg har lavet en test af en række gode bud som jeg har modtaget fra Supervin, hvor der både er rød og hvid i forskellige prisklasser – skål og god fornøjelse….

I testen er der vine i årgangene 2016-2019, som var meget forskellige, det kommer naturligvis til udtryk i de forskellige årgange. 2016 var et herrens år og var ramt af udfordringer, som set fra en vinbondens perspektiv, var katastrofale. I april indtraf der overraskende nok hård frost, som gjorde vilkårene for de nye skud meget vanskelige, herefter kom der haglbyger, som resulterede i meldug, som er druernes værste fjende. Det betød, at mange vinbønder i værste fald måtte fraskrive sig op til halvdelen af deres høst. Det som overlevede var til gengæld rigtig godt, så et år med “lidt men rigtig godt”.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

I 2017 var Vor Herre mere nådig med vejret, og selv om frosten også kom sent, så lod han solen gøre sit arbejde. Næsten i så markant et omfang at det blev for meget af et gode. Det var en lang og tør sommer, hvor druerne ikke fik meget vand. Det gør, at druerne får tykkere skind, hvilket kan ændre på smagen – men ikke nødvendigvis til den dårlige side. Et par enorme skybrud over Bourgogne gjorde dog, at druerne fik tilpas meget vand til, at 2017 blev et rigtig godt år.

2018 var et varmt år i Bourgogne, og temperaturene gik over 30 grader. Der var absolut gode forhold for druerne, og året bød på modne druer, hvor Vor Herre var rigtig god mod vinbønderne. Når der er masser af varme, betyder det, at alle stort set får gevinst, og alle marker kan får maksimalt udbytte. De modne druer betyder dog også, at det ikke nødvendigvis er et år, hvor du skal gemme flaskerne, de bør drikkes indenfor overskuelig fremtid.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

I 2019 var Vor Herre igen på krigsstien (reelt er det nemt bare at give Gud skylden, ikke 😊) Der var sen frost, som både indtraf i april og i begyndelsen af maj, hvilket er ret usædvanligt. Efterfølgende var sommeren tør, hvilket betød, at der var trange kår for de små druer. Udbyttet blev lavt, men det blev til gengæld som i 2016 utroligt godt.

Hvad kan du så bruge ovenstående til – ikke ret meget andet end en opsummering af høstrapporter, det du skal vurdere er, om du selv kan lide vinene, for det er nemlig det vigtigste.


Domaine Michel & Marc Rossignol Volnay 1er Cru Les Pitures 2016

Måske skyldes det, at jeg har nævnt Vor Herre så mange gange i indledningen – for i hvert fald er mine veje uransagelige, og derfor har jeg startet med testens dyreste og også mest fremtrædende vine. Denne kommer fra 1er Cru marken Les Pitures i Volnay, som er blandt de absolut bedste af de i alt 25 Premier Cru marker i hele Volnay. Det betyder også, at du får “full Burgundy for money”. Den er gæret på ståltanke og herefter på fade i 11-18 måneder. Resultatet er enestående, og er du ikke overbevidst om at Bourgogne er “Mekka”, så vil denne omvende dig. Duft af jordbær, kirsebær, jordbund, viol og en let krydret sødme. I munden er den fuldstændig fantastisk og har alt, hvad en Bourgogne skal have.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 499,95 kr. /449,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 94/100


Domaine Michel & Marc Rossignol Volnay 1er Cru Les Pitures 2018

Fra samme hus men to år senere kommer Domaine Michel & Marc Rossignol Volnay 1er Cru Les Pitures 2018, som minder meget om 2016 – dog med nogle få detaljer til forskel. Noterne i 2018 forekommer en kende mere lyse og sprøde, hvor de i 2016 var lidt mere afrundede. Nu skal det dog siges, at det virkelig er detaljer, vi kigger på lige nu, men smages de mod hinanden, så kan de sagtens anes. Den har også duft af jordbær, hindbær og en livlig og sprød duft. Smagen er læskende og fyldt med frugtige noter. Jeg kan ikke sige, om jeg er mere til den ene fremfor den anden – begge er lækre på hver sin måde.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 499,95 kr. /449,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 94/100


Domaine Piguet-Chouet Meursault Vieilles Vignes 2020

Hvis du har hørt om “Meursault” og måske endda smagt det, så har du smagt noget af den mest eftertragtede hvidvin, der findes – muligvis i hele verden. Sammen med Puligny Montrachet er Meursault for mange “toppen af poppen”. I mange år jagtede jeg denne type vin til billige penge, hvor jeg gik oversøisk og ledte med lys og lygte. Jeg måtte dog efter mange år erkende, at den helt enkelt ikke findes bedre end fra netop denne lille kommune i Bourgogne. Det er næsten kun hvidvin, der kommer fra kommunen, og fælles for dem er deres fedmefyldte frugt, dybde og mineralitet. Domaine Piguet-Chouet 2020 er en enestående hvidvin, som rummer alt, hvad Meursault kan – i næsen har den “toast”, smør, citrus og “bagte noter”, efter lidt tid i glasset kommer der melon, mango, ananas o g en let syre frem. Efter 10 min i glasset kommer der vanilje og hasselnøder frem. Det er en vin, som du kan dufte til 100 gange og blive imponeret hver eneste gang. I munden er den cremet, fed og har en friskhed over sig, som holder det hele i flot balance. Den kan uden tvivl gemmes i 10-15 år og kun blive bedre.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 549,00 kr. / 449,00 kr. ved køb af 6 stk. Point 95/100


Domaine Piguet Auxey-Duresses Cuvée Charly Blanc 2018

Vi skifter spor til næste vin – fra rødvin til hvidvin og til den type, som jeg elsker. Når jeg drikker hvidvin, så ønsker jeg nogle gange, at jeg kan få dybden, kroppen og den power, som jeg får fra hvidvine fra USA – nærmere fx fra Russian River – samtidig vil jeg gerne have finesserne fra de mere kølige områder. Lige præcis den cocktail har Domaine Piguet Auxey-Duresses. Den har en cremet næse med noter af brioche, nybagt brød, modne frugter og et hint af lakrids, som nogle af disse vine kan have. Den fylder din mund med fedme, frugt og så meget smag, at du tager dig selv i at kigge på flasken og tænke “wow!”

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 329,95 kr. /269,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 93/100


Domaine de la Tour Chablis 2019

Vingården “Louis Latour” har mere end 200 års historie bag sig, når det kommer til fremstilling af vin. Der har været 11 generationer på vingården, som råder over 50 hektar jord. De ved, hvad de laver og fremstiller fremragende hvidvin. I næsen har den både syre og sødme, hvor der er duft af citrus, lime, fersken og ananas. Efter lidt tid fornemmes også florale noter. Dens syre går igen i smagen, som er frisk og sprød. Den går helt perfekt til en skaldyrsret som fx jomfruhummere eller til en let pastaret.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 229,95 kr. /198 kr. ved køb af 6 stk. Point: 90/100


Bourgogne Aligoté Cave de Bissey 2019

Den sidste hvidvin, inden vi går tilbage til de røde, er faktisk slet ikke Chardonnay, men af den urgamle drue “Aligoté”, som indrømmet og jeg skammer mig meget slet ikke kendte til. Men det gør jeg nu. Det er ikke nødvendigvis testens bedste vin, men det er nok den, som overraskede mig mest. Den er sprød, frisk og står helt skarpt i sit udtryk. Forestil dig den lyd, det siger, når du bider i et grønt friskt æble og den efterfølgende friske duft, det passer ret godt på denne vin. Prisen er 99,95 kr. hvis du napper 6 stk., og det er mere end fair. Jeg kommer til at gemme en flaske nogle år, for jeg tror, den har masser af potentiale i sig.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 159,95 kr. /99,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 90/100


Patrice Moreux Sancerre Blanc 2020

Inden vi forlader de hvide og smutter tilbage til de røde, så er der lige en joker med her. Sancerre er ganske vist ikke Bourogne, men den får alligevel lov at være med. Det er nemlig rart med lidt alsidighed. Den er lavet på Sauvignon Blanc, hvilket er en drue jeg elsker! Den kan ofte have lidt mere tropisk frugt i næsen men ellers i store træk, kan den nemt forveksles med Chardonnay. Denne er lidt af en “bargain” til de 119,95 kr. som den koster ved 6 flasker, så er det en vin, som du roligt kan bestille. Det er nemlig en “crowpleaser”. I næsen har den hø, græs, fersken, citrus, tropiske frugter og masser af mineralitet. I munden er den syrlig, frisk og har en let frugtsødme, som gør den helt perfekt til en ret med fisk. Jeg nød den til ceviche af torsk, hvilket var et perfekt match.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 189,95 kr. /119,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100


Prosper Maufoux Santenay 1er Cru Passetemps Rouge 2016

Enkeltmarks Pinot Noir til denne pris er værd at holde øje med. 279 kr. ved køb af 6 flasker er nemlig meget fornuftigt. Dette er klassisk Bourgogne som ikke skuffer, og hvorfor siger jeg så det? Fordi det desværre sker til tider. Denne er fra Cõte du Beaune, som er et rasende populært område. Jeg forstår det godt, de laver nemlig verdensklasse vin. Denne har den flotteste bouquet af røde bær, vanilje, jordbund og et lidt duft af svampe/umami. I munden er det ren “poleret frugt”, ingen skarpe kanter, alt er i balance med en fyldig og elegant smag. Den kunne snildt ligge i 10 år, men drik den nu – who wants to wait forever?

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 449,95 kr. /279,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 94/100


Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018

I samme område finder vi Domaine Louis Lequin, som også er et godt bud på en Bourgogne, hvor der er stor value for money. Den er et par år yngre en forgængeren, men det mærkes faktisk ikke. 2016 var et flot år i Bourgogne, og var reelt over gået af 2018. Dog var 2018 et år, hvor flere producenter overraskede med deres vine. Denne er et glimrende bud. I næsen har den brombær, jordbær, anis samt skovbund. Efter et par runder i glasset, så kommer der endnu mere frugt samt mynte frem. I munden har den en god stram syre, mineralitet og en mere afdæmpet frugtsødme. Jeg smagte denne til risotto med krydrede pølser og ja, jeg ved godt, at det måske skulle have været en Barolo, men det fungerede super godt.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 339,95 kr. /199,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100


Rossignol-Cornu et Fils Pernand-Vergelesses 2013

Nogle gange falder man bare over en perle som denne. Årsagen er simpel, den har fået den tid, den fortjener – for nu i hvert fald. Ofte er det sådan, at vine fra Bourgogne kræver, at de får noget tid, før de får lov til at vise deres fulde potentiale, det har Rossignol-Cornu et Fils Pernand-Vergelesses fået lov til. Den er fra 2013 og har fået 8 år på fad, hvilket har givet den enorm kompleksitet. Den er fra en enkelt mark og er omgivet af 1. Cru marker og kommer fra 50 år gamle vinstokke. I næsen har den en helt klassisk “Bourogne-duft” af skovbund, jordbær, mørke kirsebær, umami og et hint af bagte tomater. Den er helt smooth at få i munden, blød som silke, let sødmefuld og med helt fine og elegante tanniner, som fuldender vinen. Det er sjældent, at jeg finder Bourgogne med alder til den pris – bravo!

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 239,95 kr. /199,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 93/100

Bourgogne Côte Chalonnaise Cave de Bissey 2017

At kalde denne en “hverdags Bourgogne” er lidt off, for reelt burde du drikke Bourgogne hver eneste dag. Det er min store drøm – jeg vil trække mig tilbage, bo på en gammel vingård i Bourgogne og nyde et glas – okay, en flaske hver eneste dag. Jeg vil sige, at Côte Chalonnaise Cave de Bissey 2017 har alt det klassiske, som jeg elsker ved Bourgogne – den har den let krydrede og sødmefulde næse, hvor de traditionelle jordbær, kirsebær og “jordbund” træder frem. I munden er den læskende, har blide tanniner og en diskret syre. Server den ved 13 grader, så er det helt perfekt. Husk på, at 2017 netop var en årgang, hvor høst og udbyttet var helt eminent. Denne Bourgogne er bestemt værd at kaste sig over.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 179,95 kr. /129,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 90/100


Jean Gagnerot Rully Rouge 2016

Dette er også et pragteksempel på, at Bourgogne ikke behøver at koste en formue. Den er er også fra 2016, som var et fantastisk år i Bourgogne. Prisen er 129 kr. ved køb af 6 flasker. Det holder bare og den imponerer selv de inkarnerede “Pinot-lovers”, som fik lov at smage hos mig. I næsen har den en blid duft af vilde jordbær, vanilje, røg eller flæsk samt tobak. I munden har den fylde, og du fornemmer bestemt fad samt blide tanniner og en afsluttende lille syre bid. En glimrende Bourgogne, og til prisen er den virkelig flot!

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 229,95 kr. /135 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100


Domaine des Presles Coteaux Bourguignons 2016

Testens billigste Bourgogne er en hverdagsrødvin, som dog har lidt mere at byde på, end jeg havde forventet. I næsen har den jordbærmarmelade eller “rødgrød med fløde”, om man vil. Det næste, du møder, er jordbær, ribs, viol og “tomat”. Smagen er rød og blød, hvor der kommer en let sødme frem. Eftersmagen har et diskret syrebid og meget lette tanniner, hvilket gør, at den ender med at være en ret fin vin og navnlig til prisen. Et glimrende eksempel på at vine fra dette område ikke behøver koste en formue.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 109,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 88/100


Domaine Riche Coteaux Bourguignons 2016

Om denne er en “storebror” til “Des Preles”, ved jeg faktisk ikke helt, men de er i hvert fald fra samme hus. Den er lavet på “Gamay”, som i følge en DNA-sporing hører under Pinot Noir familien. I udtrykket kan de minde meget om hinanden, men mest kendt er den nok fra “Beaujolais”-vine. Den er på samme måde en let drue, som kan være meget elegant og fyldt med frugtige noter. I næsen har den duft af jordbær, hindbær og et hint af “grillet rød peberfrugt”. En utrolig lækker og læskende vin, som er “must buy”, hvis du er fan af Bourogne. Til prisen for 99,95 kr. er det et kup.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 149,95 kr. /99,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100


Domaine Claudine Gerard Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2017

Denne Bourgogne har jeg smagt i tidligere årgange en del år tilbage i forbindelse med en smagning hos en god ven. Den kan drikkes nu, og du kan vælge at lade den ligge 3-5 år – begge dele har sin charme. Netop ordet “charme” er, hvad der kendetegner denne vin. Den er rank, let og en vin for dig, som er til de lette rødvine. Den er perfekt match til en simpel pastaret eller fx en løgsuppe. I næsen har den noter af friske jordbær, ribs og “kostald”. I forhold til at den befinder sig i en prisklasse på 149,95 kr., er det et rigtigt godt glas, hvor der er masser af value for money.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. flaske 199,95 kr. /149,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 89/100


Domaine Michel & Marc Rossignol Côte de Beaune Clos des Pierres Blanches 2018

De sidste tre er fra samme producent, men tre forskellige årgange. De er alle tre fra området “Côte de Beaune”, som både er kendt for store hvidvine, men bestemt også for rødvine. Den yngste årgang var den første jeg smagte. Den er fra 40 år gamle vinstokke og kommer fra enestående druer. 2018 var det varme år, hvor Vor Herre gav den gas med solen. Det kommer til udtryk i vinen, som har krop, fylde, og som virker en kende mere potent end de andre årgange. Du er på ingen måder i tvivl om, at det er Bourgogne, og selv om vinen hører til under de laveste appellationer i Bourgogne, så smager den fantastisk. Flot bouquet af røde bær som ribs og friske jordbær, skovbund og et meget elegant udtryk. Det samme gælder smagen, som er læskende og utrolig forførende. I eftersmagen anes et hint af vanilje, som slutter den flot af.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. 239,95 kr. pr. flaske /199,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 92/100


Domaine Michel & Marc Rossignol Côte de Beaune Clos des Pierres Blanches 2017

2017 var ét af de rigtig gode år, hvor der blev leveret en perfekt indsats fra vejrguden. Domaine Michel & Marc Rossignol har naturligvis også en rødvin fra dette år. Det er samme appellation som 2018 og 2016. Vinene skal smages mod hinanden for at finde de små detaljer, der adskiller dem. Denne har lignende noter, hvor jordbær, kirsebær og jordbund træder frem. Den har dog en kende mere sødme, og en let parfumeret næse. På alle måder en flot vin og utrolig elegant. Denne vin vil stå perfekt til et stykke unghanebryst med en beurre blanc, og skal du imponere nogle, så er du nået langt med dette setup.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. 239,95 kr. pr. flaske kr. /199,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 92/100


Domaine Michel & Marc Rossignol Côte de Beaune Clos des Pierres Blanches 2016

Den sidste er årgang 2016, som er min favorit – det skyldes muligvis, at alderen begynder at gavne den, så den får mere karakter. 2016 var året, hvor udbyttet var “lidt, men rigtig godt”. Det passer perfekt på denne vin, som har fået lidt mere orange kant, hvilket vidner om lidt alder – det gør den kun bedre. Den er drikkeklar, men kan sagtens gemmes 5 år mere. Den har den klassiske duft af jordbær, kirsebær, skovbund og et hint af tomat. Efter lidt tid i klasset anes brombær og en let animalsk duft. Den er silkeblød i munden og har en let afsluttende syre, som holder det hele i balance. Absolut et smukt glas til pengene.

Anmeldelse: Bourgogne bonanza!

Pris pr. 239,95 kr. pr. flaske kr. /199,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 93/100

Håber det giver lidt inspiration til din næste Bourgogne og lad mig så høre – hvad synes du om dette område? Er det pengene værd?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar