Anmeldelser Brænderiet Enghaven Spiritus Whisky Whiskyanmeldelser

Wednesdays Whisky: Brænderiet Enghavens nye udgivelser

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

I 2018 udkom Brænderiet Enghavens første udgivelse af deres danske whisky, som jeg havde fornøjelsen af, at smage på Roskilde Festival, hvor jeg stod for en lille whiskysmagning. Jeg var vildt forbløffet over, at det faktisk var noget af det bedste danske whisky jeg nogensinde havde smagt, og derfor tog jeg kontakt til dem og besluttede mig, at lave et samarbejde sammen med dem – nu er deres Release 03 af både Whisky og Rye klar – her får du anmeldelsen af begge – skål i dansk whisky…

Enghaven Brænderi ligger Randers og troldmændene bag det er Mikkel Nordkvist, Erik Moestrup og Esben Moestrup. De har i mange år lavet dansk rom med stor succes, men begynde for en del år siden, at eksperimentere med whisky. Hvis du er til whisky i den mere sødmefulde afdeling, så er Enghaven Brænder absolut værd at overveje. Udover, at teamet er dygtig til produktion, så kaster de så også ud i at eksperimentere med fadtyper, hvor de faktisk ender op med nogle glimrende resultater. Hånden på hjertet, jeg har smagt stort set alt dansk og meget må siges, at være af tvivlsom kvalitet. Ofte føler jeg, at det er “new make” (whisky under 3 år) jeg drikker frem for, at det rent faktisk føles lagret og modnet på fad. Sådan er det ikke med Enghavens Whisky.

Læs også: Dansk Rye Whisky fra Brænderiet Enghaven

Enghaven No. 3 Rye Whisky – 45 %

Vi starter med en rye, som jeg er ret vild med – når jeg rækker ud efter en amerikansk whisky, så ender jeg ofte med en rye og ikke fx en bourbon. Denne er en blanding af byg og rug, hvor jeg gætter på, at vi er over 50 % rug eller var det ikke en “rye”. Byggen har fået lov til at gære for at tilføre sødme til denne, hvilket trækker den en kende væk fra den traditionelle rye. Den har ligget på tidligere bourbonfade hvilket passer rigtig godt til den og sluttet af på nabogårdens fade fra Cold Hand Winery. Det er et fad som har været brugt til Ribes Ruby, hvilket også tilføjer et lag mere i smagspaletten.

Wednesdays Whisky: Brænderiet Enghavens nye udgivelser

Duft og smagsnoter

I næsen har den sødmefulde noter, og en let bitterhed. Noter af vanilje og en let toffee eller “short bread” faktisk. Lidt efter fornemmes også kaffe og mørk chokolade. I munden er den rund og blød og aldrig nogensinde havde jeg gættet på 4 år her, dog ville jeg måske gætte i en anden retning end rye, for det er slet ikke som en amerikansk rye, der er langt mere sødme over den, og du kan også sagtens ane sødmefulde mørke bær fra fadet. Derfor tror jeg også, dette ville være spændende for både den nye og trænede whiskydrikker. Eftersmagen er lang og byder også på hø, eg og friske krydderurter. En absolut flot dram – prisen er 599 kr.

Wednesdays Whisky: Brænderiet Enghavens nye udgivelser

Enghaven No. 3 Single Malt Whisky – 45 %

Så går vi over til whisky og ikke længere rye, her er vi altså på byg. Denne har fået 3 år på et tidligere bourbonfad og efterfølgende 1 år på Cold Hand Winerys “Masculine fad”, hvor der tidligere har været æblebrændevin af meget høj kvalitet. Der betyder også her, at Enghaven Brænderi vælger at lege lidt med fadene. Det er meget at give en whisky 25 % af sin levetid på et fad, som stikker i en helt ny retning, jeg tager dog hatten af for dem.

Wednesdays Whisky: Brænderiet Enghavens nye udgivelser

Duft og smagsnoter

Den har også sødme i næsen, og her er du ikke i tvivl om æblerne, men det er ikke gennemtrængende og dominerende, det er flot inkorporeret i noter af tørret frugt, karamel, nødder og vanilje, som også går igen i munden. I eftersmagen er der masser af sødme og en let krydret afslutning. Det er efter min mening en absolut top-whisky, når det kommer til det danske.

Wednesdays Whisky: Brænderiet Enghavens nye udgivelser

Håber det giver inspiration til lidt lokalt whisky – du kan læse meget mere på Enghaven Brænderis hjemmeside.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar