Oprindeligt var det meningen, at Molskroen skulle være en landevejskro, som kunne huse og bespise gæster på farten eller folk, som skulle arbejde væk fra hjemmet. Molskroen blev aldrig en landevejskro, niveauet var helt enkelt for højt fra begyndelsen, hvilket betød, at det hurtigt blev til et luksuriøst badehotel, som besøgende gerne kørte en stor omvej for at besøge. I 2023 kunne de fejre 100 års jubilæum, men holder de niveauet efter 100 år? Læs det hele i artiklen.

Molskroen ligger ca. 45 min fra Aarhus, halvanden time fra Aalborg eller vælger du at tage Molslinjen, som sejler til Ebeltoft, så er det blot 10 min i bil. De tilbyder gratis parkering, og kommer du i elbil, så kan du også lade via Clever. Men nok om det praktiske, hvad med selve kroen? Den blev grundlagt i 1923, hvor den gennem de næste årtier havde forskellige forpagtere og ejere. I 1940 led Molskroen dog en frygtelig skæbne, den brændte ned, da et frosset vandrør skulle optøs med en gasbrænder, og ilden fik fat i bindingsværket. Efterfølgende blev den genopbygget – præcis som den var opført, dog dobbelt så stor.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Molskroen

Brasserie og Gourmetrestaurant

Molskroen tilbyder to muligheder for spisning. De har deres Brasserie, som tidligere lå ca. 150 meter fra hovedhuset, som hedder Molskroen Strandhotel. I 2024 er det dog ændret således, at Molskroen Strandhotel bruges som selskabslokaler, og dermed har hovedhuset både Brasseriet og Gourmetrestauranten. I Brasseriet er der flere seatings på en aften, hvor der i Gourmetrestauranten er afsat en hel aften til den fulde oplevelse, hvor du bl.a. kan nyde deres signaturmenu.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Se lige en fin velkomst – håndskrevet – som ligger på værelset ved ankomst

To overnatninger er at foretrække

Jeg har besøgt mange forskellige kroer i Danmark, som fx Henne Kirkeby Kro, Ruths Hotel og Helene Kilde i Nordsjælland – fælles for disse besøg var dog, at jeg kun havde én overnatning, og selv om det er skønt, så er det for lidt tid til, at du kan nå at komme helt ned i gear og få slappet af. På Molskroen havde jeg to overnatninger i deres enorme Master Suite, og her skal jeg love for, at jeg nåede at komme helt ned i gear og få suget alt til mig af indtryk. Suiten er 60 kvm og består af en stor stue med sofa, bord, B&O fjernsyn, to badeværelser, hvor det ene har dobbeltbruser og det andet et kæmpe badekar. Soveværelset har plads til fire personer, da der er to dobbeltsenge – så reelt kan det bruges som familieværelse også. Derudover har det terrasse med udsigt over haven.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Champagne fra minibaren og medbragt caviar i suiten

Første dag (Brasserie-ophold)

Du kan med fordel vælge et ophold, hvor der er kaffe/kage på ankomstdagen samt 3-retters menu i Brasseriet inkluderet, Hvis det er tilfældet, så er der penge at spare. Du kan ankomme allerede fra kl. 14.00, og mellem 14.00 og 16.00 er det muligt at få kaffe og kage, som er Café Gourmand  – konditorkager, hvilket betyder, at det virkelig er luksuskager, du får serveret.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Café Gourmand  – konditorkager

Da jeg besøgte dem bestod vores konditorkager af to forskellige, hvor den første (min favorit) var en kage bestående af abrikoscreme, varme krydderier på en nøddebund – den anden var på en kakaotærtebund med nødder, chokolademousse med “blæst” chokolade samt bladsølv på toppen – forestil dig en “luksus-nøddetærte” fra bageren, så ved du måske, hvordan den smager – bare bedre.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
God start på et skønt ophold

3-retters fransk bistromad i Brasseriet

Lad det være sagt med det samme – niveauet er forsat tårnhøjt på Molskroen, så selv om jeg ikke besøgte dem for 100 år siden, så vil jeg gerne lægge hovedet på blokken og sige, at det med garanti kun er blevet bedre. Du mærker det faktisk fra det sekund, du træder indenfor – du føler dig hjemme, og du føler, at du kan slappe af. Efter et par timer i suiten, hvor vi nød et glas bobler samt lidt medbragt caviar, så satte vi os til bords. Vi startede med et glas Champagne fra deres deres “Champagne-vogn”, som rummer et rigtig lækkert udvalg. En “Vincent Renoir – 72 Mois” i den ekstra tørre udgave, hvilket betyder minimal dosage. Et lækkert glas ned duft af grillet citron, æbler, hasselnødder og toast. Fantastisk mundfylde med blide bobler, god fylde samt fin syre. Hertil fik vi en omgang oliven og nødder.

Brioche og pisket brunet smør

Man spiser godt på en kro, og når det er på Molskroen, så spiser man rigtig godt, og så skal der noget lækkert brød til. Jeg elsker brioche, det smager fremragende, hvilket dette stykke også gjorde. Dertil en pisket smør, dog på brunet smør, hvilket giver et ekstra lag af sødme.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland

Mere brunet smør – denne gang med torsk, caviar og bagt selleri

Vores forret bestod af et stykke perfekt tilberedt torsk med en fiskesauce lavet på fiskeben fra pighvar samt fløde. Dertil et stykke bagt selleri samt en syndig omgang brunet smør, caviar fra ROGN samt bagte hasselnødder fra Piemonte – smag, dybde og masser af kærlighed er den bedste betegnelse for retten.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Stegt torskeryg, brunet smør, hasselnødder, selleri, og masser af caviar

For at sikre balance var vores hvidvin heldigvis ikke en tung fyldig hvidvin, men i den mere elegante ende. Producenten var “Domaine Labet” og deres Fleur de Savagnin en Chalasse, som er fra Jura på druen Savagnin. Vild duft af citrus, limeskal, hav, røg, abrikos og en let oxidation eller “floor”, som de fleste kender fra sherry. I munden var den frisk med en god mineralitet og syre, så der var et glimrende modspil til retten – flot valg.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Godt glas til torsken

Vores hovedret var farseret vagtel “Royal”, som er én af Molskroens klassikere. Vagtlen er farseret med trøffel og serveres med kål fra Trustrup og en skøn sauce lavet på madeira. En skøn ret, som jeg fik serveret i en lignende udgave sidste år, da jeg havde fornøjelsen afa t være dommer i deres årlige konkurrence “Molsmester”.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Vagtel Royal, farseret med trøffel, kål fra Trustrup og madeirasauce 

Da vinen hertil kommer, er jeg dybt imponeret – dansk Pinot Noir fra (efter min mening) det bedste vi har i Danmark – Njord, som ligger ved Holbæk. Uden at det skal blive en lang fortælling om Danmarks produktion af vin, klima og det vanskelige ved at dyrke Pinot Noir i sig selv, så er kort fortalt alle odds imod os i Danmark, når det kommer til dyrkning af denne drue. Njord laver en fremragende udgave, som mange restauranter gerne vil have på deres kort.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Rødvin fra danske Njord ved Holbæk

Det er en fremragende vin med duft af syrlige kirsebær, ribs, “rødgrød med fløde” og et lille hint af kogte lyse bær. I munden er den læskende, fyldig og utrolig elegant – et flot glas at have på en menu og et perfekt match til maden.

Stor afslutning med en overraskende vin

Vi slutter stort med crepes suzette, som på bedste fransk brasserie-manér flamberes ved bordet, mere klassisk og franskinspireret bliver det næsten ikke. Retten blev serveret helt klassisk med frisk appelsinsaft, Cointreau og naturligvis masser af cognac – voila.

Dertil fik vi en ret vild vin fra producenten “Unterlind” på Riesling fra Mosel, Tyskland – noget som jeg aldrig har smagt før. Vild duft af syltet citron, mirabelle, modne ferskner og kandiseret æble. Masser af fedme i munden, men også syre, røg og sødme. “Etiketten” er skåret ind i flasken, så jeg blev advaret mod at tage fat om den, da man faktisk kan få små glassplinter i hånden – ret vildt.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Vild vin!

Næste dag

Morgenmaden på Molskroen serveres fra 08.00 til 10.00, og da min dag på ankomstdagen startede allerede 04.15, så blev det så sen morgenmad som muligt, da jeg skulle indhente lidt søvn. Morgenmaden består af buffet samt hjemmebagt brød serveret ved bordet. Dertil er der kaffe, te, vand, ingefærshot samt friskpresset appelsinjuice.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Morgenmad a la Molskroen

På buffeten finder du lokale lækkerier fra nærliggende gårdbutikker fx pålæg, pølser og naturligvis ost samt blødkogte æg. Alt sammen økologisk og utrolig lækkert. Hvis du som jeg gerne vil spise lidt mere sundt, så er der også græsk yoghurt med hjemmelavet granola, som faktisk ikke er sødt, men tørristet, hvilket for mig var skønt.

Hvad kan man opleve omkring Molskroen?

Hvis du har to overnatninger så vil jeg disponere tiden således, at du når at besøge Ebeltoft by som det første. I byens centrum finder du en brostensbelagt gågade med små butikker og faktisk nogle ret gode restauranter. Hvis du ikke spiser frokost på Molskroen, så kan jeg anbefale, at du besøger “Mellem Jyder” eller “Manzana“, som betyder “æble” på spansk og er en spanskinspireret tapasbar.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland

Derudover synes jeg, at du skal gå en lille tur i byen og slutte af omkring havnen for at se “Fregatten Jylland”.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland

Gåtur i Mols Bjerge

Når du forlader Ebeltoft, så kører du tilbage mod Molskroen, men den passerer du, og ca. 5 min. derfra i bil finder du Mols Bjerge, som er en naturpark, der er ren paradis, hvis du holder af at vandre. Der er intet mindre end 80 km vandresti, som er inddelt i flere dagsetaper. Medmindre du foretrækker at bruge det meste af dagen der, så vil jeg nok opfordre til at nøjes med en tur på et par timer. Herefter er det retur til Molskroen til endnu en omgang kaffe og kage, som også på anden dag serveres mellem 14.00 og 16.00. Om du besøger Mols Bjerge forår, sommer, efterår eller vinter, så er der utrolig smukt.

Snyd ikke dig selv for signaturmenuen

På Molskroen har de en fremragende køkkenchef, som pr. 1. februar 2024 er deres køkkenchef – det er Rasmus Broholm, som tidligere har været den assisterende køkkenchef. Rasmus Broholm gør det utrolig godt, og der laves gourmetmad i bedste franske stil med fokus på de klassiske retter. Til signaturmenuen kan du naturligvis fordybe dig i Molskroens enorme vinkort eller vælge deres vinmenu til 1100 kr. Hvis du er vinelsker så gå efter den sidste, du får mere for pengene end noget andet sted, jeg har drukket vin i mit liv.

Spørg efter “Champagne-vognen”

På Molskroen kan du nyde Champagne, hvidvin og rødvin til nogle fornuftige priser. Jeg skulle næsten knibe mig selv i armen, da jeg hørte priserne. Selv store vintage Champagner ligger på glas til mellem 250 kr. og 350 kr., og det er altid fra den høje ende af skalaen. Derfor er mit råd, at du spørger deres tjener til råds, da de med garanti kan finde noget lækkert til dig.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Udover “Champagne-vognen” har Molskroen også gode vine på glas

Vi starter med “R. Pouillon” Premier Cru fra 2013, som var et eminent år i Champagne. Skøn duft af grillet citron, æbler, hasselnødder og brioche. God dybde i munden, fylde og en skøn syre. Hertil fik vi vores snack, som består af umodne syltede ferskner, en skøn 36 måneders modnet Iberico-skinke samt en skøn farseret morkel med en gudeskøn morkelsauce – så er aftenen ellers skudt i gang.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Fremragende glas at starte med

Én af de bedste retter med røget kammusling jeg har fået

Hvordan gør du en kammusling mere interessant, end den i forvejen er? Du pensler den med barbecue og serverer den med syltede stikkelsbær og en fremragende skummende muslingesauce med portvin. En kombination jeg aldrig har oplevet før – men for pokker det smagte! Jeg sendte min dybeste kompliment til køkkenet.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Røget kammusling med barbecue, syltede stikkelsbær og muslingesauce med portvin

Vores hvidvin dertil var også velvalgt og et skøn gensyn med druen “Chenin Blanc”, som jeg faktisk sjældent smager, medmindre det er vin fra Sydafrika, jeg drikker. Denne var fra Loire og havde en skøn duft af grønne æbler, quince, limeskal og et lille hint af tropisk frugt. I munden var der masser af syre til at holde styr på den cremede, fede og let spicy fiskeret.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Glimrende hvidvin til forretten

Ingen klassisk fransk menu uden pighvar

Og det får du heller ikke på Molskroen – havets konge og noget af det bedste, der findes, når det kommer til fisk, er efter min mening pighvar. Den er ustyrlig delikat og lækker. Denne version, som jeg kalder “Pighvar a la Molskroen”, blev serveret med en sauce nage på fermenterede grøntager og på en bund af “pommes puré” eller på godt dansk, som tjeneren også sagde, “kartoffelmos”. Da jeg spurgte, om der var brugt “kærlighed” i den, svarede han kort “50/50” og smilede, imens han efterskænkede vinen.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Ingen signaturmenu uden pighvar, vel?

Vinen dertil var en rigtig klassiker “Santenay”, som ligger ved Côte-d’Or i Bourgogne, så naturligvis på Chardonnay med en skøn duft af citrus, gule æbler og blomster. I munden var den fyldig men også til den mineralske og friske side – godt valg til både fisk og ikke mindst til den fyldige pommes puré.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Vin for Champs ikke?

Vores sidste fiskeret inden den store finale er skindstegt sandart med gulerødder og hummersauce. En skøn fiskeret, som bestemt heller ikke hører til de billigste retter, når det kommer til råvarer. Perfekt stegt og med en fremragende sauce som fuldendte retten.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Skindstegt sandart med en læskende skøn rødvin til

Til sandart sætter du en god hvidvin til, ikke? Det kunne du sagtens, men du kunne også finde en læskende, let og elegant rødvin fra Wagner Von Wohlgemuthheim på Pinot Noir med noter af ribs, rabarber, syrlige kirsebær og grønne friske krydderurter. Et spændende og lækkert valg.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Fed etiket!

Den store finale (og der var pause inden)

Jeg har sjældent fået klassisk peberbøf, hvor de flamberer den ved bordet og laver en pebersauce til, hvilket er synd og skam, for det giver lidt ekstra. Det er nemlig skønt, velsmagende og lidt ekstravagant. Bøfferne som her var mørbrad er ofte forstegt i køkkenet, og så kommer tjeneren rullende ind med et bord, hvor bøfferne steges færdige og flamberes i cognac til stor fornøjelse for gæsterne.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Så er der gang i flammerne

Sådan er det også på Molskroen, og deres udgave kommer udover den traditionelle pebersauce, også med pastinak, kartoffelkroket og trøffel. Inden tjeneren færdiggør saucen, så spørger han pænt hvor stærk du ønsker den og tilsætter herefter mere eller mindre peber – god service.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Peberbøf a la Molskroen

Hvad drikker man til? Jeg ville have gættet på Rhône eller Bordeaux, men vi fik en Barolo fra 2014 – en D.O.C.G., Bricco Viole, og er du Barolo-elsker, så vil du falde pladask for denne. Prisen online ligger på omkring 850 kr., så det er stor vin. Duften har noter af viol, mørke kirsebær, tobak og blyant. I munden er den elegant, intens og kraftig på samme tid, hvor det hele styres i mål af guddommelige tanniner og et lille syrebid – en Barolo i topform.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Helt enestående rødvin til hovedretten!

Selv om vi havde en fin pause inden “la grande finale” med den flamberede peberbøf, så måtte vi også lige trække en lille pause inden de næste retter. Her gik tiden med at snakke om Molskroen, som jeg må erkende ligger højt på skalaen, når det kommer til service. Hvad der er endnu bedre er faktisk, at du ikke føler, at du vil hjem igen, det føles som en ferie, du ikke vil hjem fra. Der er hyggelig stemning, og selv om niveauet er højt, så bliver det aldrig tilspidset, men varmt og indbydende. Kæmpe roser herfra.

Very Good Wine

Det må man sige og selv om, vi både fik hvidvin fra Bourgogne, Loire og Champagne, så må jeg sige, at den sidste vin for mig var det bedste. Den hedder “VGW”, og det står netop for “Very Good Wine”. Hvilke andre steder end USA kan den komme fra – ingen! Vinen er fra Oregon, som er utrolig hypet og kendt for deres store Pinot Noir-vine samt Chardonnay. Noget af det bedste fra den “nye verden” (udtryk for vinområderne udenfor Europa) kommer fra Oregon.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
Comte, honning og trøffel med “Very Good Wine”

Duft af grillet citron, gule modne æbler, brioche, bagte hasselnødder og vanilje – himmelsk vin med både fylde, frugt og en flot syre, som var perfekt match til comté med honning, trøffel og hasselnød, som var den sidste ret inden desserten . Jeg tror, det er en af de bedste parringer, når det kommer til vin og ost, jeg har fået i årevis.

En lille ekstra dessert

Inden vores afsluttende dessert sender køkkenet en ekstra dessert ud til os, som faktisk ikke er på kortet. Årsagen er, at min medspiser fylder år. Det er blot en lille gestus, men den betyder alverden. Vi får tre forskellige iskugler, som serveres som quenelle på en frossen indgraveret “sten”. Trøffelis, is med havtorn og is på hindbær – glimrende og sødt af køkkenet at tænke på den slags. Det er sådan noget, som man husker tydeligt.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland
En lille særlig hilsen fra Molskroen – min medspiser havde fødselsdag – sød tanke!

Vores sidste ret var en glaseret vaniljemousse på hindbær og chokoladeis. En glimrende afslutning, som gav det søde punktum, der er behov for efter en god stor omgang franske lækkerier.

Molskroen - en historisk perle i Midtjylland

Mit gæt, på hvilken vin der skulle ledsage den sidste ret, var senhøstet tysk Riesling, men det var i stedet helt klassisk – Sauterne med masser af skøn duft af kandiseret appelsin, syltede citroner.

Derfor mener jeg, at du skal besøge Molskroen

Molskroen er en sand perle i Jylland, som udover at have høj service, et fremragende køkken og et udsøgt vinkort har deres ben plantet solidt i den jyske muld. Det lyder måske lidt som en floskel, men de er utrolig meget nede på jorden, hvilket du føler, fra du træder ind ad døren og til du pænt siger farvel og smutter tilbage på landevejen. Du kan tydeligt mærke kroens historiske vingesus, når du sidder og nyder et glas bobler, en kop stempelkaffe til deres udvalg af kager, eller når du indtager morgenmaden dagen derpå. Det er hyggeligt, der er højt til loftet – også selv om at de gamle bygninger faktisk er det stik modsatte. Prisen for et ophold afhænger naturligvis lidt af, mad, vin og hvor mange glas Champagne, du vælger at bestille, men hvis du vil have en tur lignende den, jeg har været på, så vil prisen for to personer være omkring 6500 kr., for to nætter.

NavnMolskroen
HvorHovedgaden 16, Femmøller Strand, 8400 Ebeltoft
Pris: $$$$

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar