Skagen er groft sagt opdelt i ”Gammel Skagen” (Højen) og Skagen, begge dele af byen har hver sin charme. For nylig begav jeg må ud på en 24 timers rejse, hvor jeg ville undersøge præcis, hvad man kan/bør opleve i Skagen. Det blev til frokost på det gamle klassiske Hotel Brøndums, gåtur til toppen af Danmark ved Grenen, et kort besøg ved Den Tilsandede Kirke, spa-ophold på Ruths Hotel, middag på Restaurant Oke, som nok er den bedste restaurant, der er i Skagen, overdådig morgenmad og et par hyggelige gåture. Denne guide beskriver det hele med pris, tips og styring af tiden.

Frokost i Skagen 12.00

Ærligt så er der rigtig mange gode muligheder, men det mest klassiske og det ældste sted, der findes, er efter min mening Brøndums Hotel. De har primært smørrebrød på deres frokostkort, men du kan også bestille fra deres a la carte kort. Her har de bl.a. “Rødspætte a la Skawbo”, som er en rødspætte paneret i rugmel, stegt i olie og rigelige mængder smør, dertil får du glaserede kartofler med persille, tyttebær og en syndig smørsovs med kapers og persille.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Brøndums Hotel

Du kan se den fulde artikel om Brøndums Hotel her. Hvis du vil have et godt alternativ, så kan jeg også anbefale Restaurant Hyttefadet, Ruths Brasserie eller Skagen Fiskerestaurant – priserne ligger nogenlunde på samme niveau, og det samme gør niveauet, dog kan du forvente lidt mere på Ruths Brasserie.

Hvad bør du opleve på de 24 timer

Udover at spise, som naturligvis for mig er en stor del af turen, så er tiden jo relativ knap. Så hvis vi lægger ud på Brøndums Hotel, så er du rimelig tæt på Grenen, som er et besøg værd. Det er Europas nordligste punkt, når det kommer til fastlandet. Efter en god frokost på et par timer, så kan du tage til Grenen, og forhåbentlig har du fundet en parkeringsplads. Herefter har du to muligheder:

13.30 Grenen

Enten tager du ”Sandormen”, hvor du for 35 kr. kan komme tur/retur til Grenen. Eller turen klares i raskt trav, som tager omkring 20 min. Om du vælger det ene eller det andet, så er det en helt fantastisk oplevelse at stå og se ”de to have” mødes. En bonus er, at du på vejen passerer digteren og kunstmaleren Holger Drachmanns grav, hvis du vælger at gå derud. Nu er der gået omkring 2 timer af din tur, og klokken er omkring 14.30. Inden du lægger vejen forbi dit udvalgte overnatningssted, så vil jeg anbefale en tur til Den Tilsandede Kirke.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Holger Drachmanns grav og vejen ud til Grenen

14.30 Den Tilsandede Kirke

Kirken hedder egentlig Sct. Laurentii Kirke og er opført omkring slutningen af 1300-tallet. Klitterne omkring kirken “vandrer” og flytter sig med tiden, og når vejret er hårdt, hvilket det til tider er ved Skagen, så kan vejret flytte ret meget sand. Med tiden blev kirken mere og mere tilsandet og på trods af, at menigheden forsøgte at holde den fri for sand, så måtte de til sidst erkende, at naturen havde sejret. I 1795 blev kirken derfor lukket ned.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Den Tilsandede Kirke

Det sidste stykke tid inden nedlukningen kravlede folk ind ad vinduerne for at komme til gudstjeneste. Under jorden gemmer der sig rester af kirkens fundament og gulv samt en døbefont, som aldrig blev fjernet. Selv om du måske ikke er interesseret i kirker, så er den et besøg værd – jeg vil i hvert fald garantere, at du aldrig har oplevet en kirke lignende denne – for der findes ingen andre.

15.30 Check-in

24 timer er ikke længe, og nu er klokken omkring 15.15-15.30, så turen går nu mod dit overnatningssted. Hvis du har valgt et hotel som fx Ruths Hotel, der også har spa og wellness, så synes jeg, at du skal udnytte dette. Fra Den Tilsandede Kirke tager det ikke mange minutter at komme til Gammel Skagen, så du burde være klar til at hoppe i spaen eller til at nyde dit værelse omkring 16.00. Hvis du ikke har sørget for lidt lækkert til værelset, så pak det med – vin, bobler, øl, snack eller sødt – alt efter hvad du er til. Jeg overnattede på Ruths Hotel, som sørgede for rosé og sødt på værelset. Brug en times tid i spaen eller på værelset.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Ruths Hotel i Gammel Skagen

17.00 Der er altid tid til en gåtur

Om du vælger at bo i Gammel Skagen eller Skagen, så er der altid tid til en lille gåtur inden maden, og begge bydele er både hyggelige og charmerende. Jeg vil også anbefale at gå omkring vandet, hvis du er i Gammel Skagen, og havnen, hvis du er i Skagen. Hvis du er i Gammel Skagen, så kan du besøge det forladte hus, som for nogle år var til salg for intet mindre end 10 mio kr. Om det er til salg endnu ved jeg ikke, men spændende er det dog.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
En gåtur i Gammel Skagen, hvor du kan se det forladte hus.

Middag 18.30

Nu er de første ca. 6 timer og 30 minutter gået af de 24 timer, og det er tid til en god middag. Jeg valgte at spise på Restaurant Oke, som ligger på Ruths Hotel. De har ophold, som fx deres “Gourmet-ophold“, hvor du overnatter, spiser på Restaurant Oke og smager deres 12 retter, som dog i virkeligheden svarer til 20 serveringer. Du kan læse fuld artikel om Restaurant Oke her. Hertil får du også adgang til deres spa, bobler og sødt på værelset samt en overdådig morgenmad. Prisen er mellem 2850 kr. til 3350 kr. pr. person afhængig af, om du vil overnatte i deres dobbeltværelser eller i suiten.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Suiten på Ruths Hotel

Begge dele er fremragede. Hvis du ikke er til den store gourmetmiddag, så har de også ophold som fx “Gammel Skagen Ophold“, hvor du spiser i Ruths Brasserie og får en to-retters menu. Her er prisen mellem 1600 kr. til 2300 kr. – igen afhængig af om du ønsker at overnatte i dobbeltværelse eller i suite.

00.00 Godnat

Det var de første 12 timer af dagen – de næste ca. 8 timer går med at sove. Når du vågner, er der fortsat ca. 4 timer tilbage af de 24 timer i Skagen. Hvis du har valgt at bo på Ruths Hotel, så tag dig tid til at nyde morgenmaden. Der er en overdådig morgenbuffet med alverdens lækkerier både hjemmelavede og fra de lokale producenter i Skagen. De har også morgenmad inkluderet, som laves pr. bestilling – jeg kan varmt anbefale deres “Eggs Benedict”.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Morgenmaden på Ruths Hotel

10.00 Skagen Museum

Inden de 24 timer er brugt, så kan du nå en tur på Skagen Museum, som på en måde slutter turen, hvor den startede. Skagen Museum blev nemlig stiftet på netop Brøndums Hotel i 1908. På denne tid boede der mange af de store kunstnere på hotellet, og hvis de ikke havde penge til at betale for overnatning og mad, så betalte de til tider med et maleri. På Skagen Museum kan du se store værker af  Anna og Michael AncherMarie og P.S. KrøyerLaurits TuxenViggo Johansen og Holger Drachmann.

Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer
Tak for denne gang Skagen – jeg kommer snart igen

Herefter slutter vores 24 timer i Skagen, og turen er ved vejs ende – håber det gav inspiration.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar