Hvem elsker ikke rosé? Det er læskende, køligt, frugtigt og utroligt lækkert. Jeg har smagt fem stærke bud, som jeg har modtaget fra Otto Suenson, som har fundet nogle virkelig flotte flasker rosévin til test – testens højdespringer er deres “2022 R Rosé Provence Cru Classé”, som du kan læse om til sidst i artiklen – god fornøjelse.

Når man fremstiller rosé, så tager man typisk nogle gamle rester af hvidvin og rødvin, som blandes i en stor tank, hvorefter det hældes på flasker – det kunne være sjovt, hvis det var sandheden, men det passer naturligvis ikke. Rosé er noget mere komplekst end det.

Når der laves rosévin, så kan det reelt foregå på en række blå druer, hvor det primært er følgende: Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Mourvèdre, Merlot, Cabernet Franc og Syrah, der benyttes, men der findes naturligvis også flere end dem.

Rosévin fremstilles ud fra tre forskellige metoder, som minder en smule om hinanden, men der er alligevel forskel. De tre metoder er:

  • Macerationsmetoden
  • Direkte pres
  • Saignée-metoden

Marcerationsmetoden kaldes også for “aftrækningsmetoden” og er den, som benyttes, når der produceres rosévin af høj kvalitet. Metoden minder om producering af rødvin, hvor skallerne udblødes i mosten. Skallerne får lov til at ligge, indtil rosévinen har fået den ønskede farve.

Ved direkte pres bliver druerne ikke udblødt i mosten, men får i stedet et kortvarigt pres. Rosévinen bliver mere lys i farven, og ofte er det druer, som kan indeholde flere tanniner, der er mest ideelle til denne metode.

Den sidste metode er Saignée-metoden, som betyder, at der i samme ombæring fremstilles en rødvin. Skallerne udblødes i mosten, som det også sker ved marcerationsmetoden. På dette tidspunkt så er man godt på vej til at lave en rødvin. Nu sker der så det, at en del af vinen fjernes, hvilket sker kort tid efter. Denne del bliver til rosévin, og den efterfølgende del bliver til rødvin.

Nok om produktionsmetoder – lad os kigge lidt på rosévin i stedet.

2022 Jolie Rosé Terre de Providence, Bijou

Jolie er den klassiske elegante rosé, som tager dig med storm! Næsen er fyldt med duft af jordbær, hindbær, fersken, melon, grønne æbler, grape og et lille hint af kokos. I munden svæver den lidt mellem det elegante lette og det kraftige, men det fungerer ret godt, og der er balance i vinen. Den er perfekt til terrassen, men fungerer også godt til retter med kylling og grøntsager. 

5 skarpe rosé til sommeren

Point: 92/100

Pris pr. stk. 99 kr.

2022 Sophie Valrose Rosé, Bijou

Jeg er bare en sucker for den helt klassiske rosé og navnlig, når den er lavet, som Sophie Valrose laver den. Et spændende blend af Cinsault (45%), Syrah (5%), Grenache (40%) og Caladoc (10%). I næsen har den duft af jordbær, hindbær, citronskal, rosmarin og et hint af salt og røg (forestil dig at du slår to flintesten sammen). I munden er den fyldig, og du fornemmer både frugten, syren og mineraliteten på én gang – helt enkelt en fremragende rose. 

5 skarpe rosé til sommeren

Point: 94/100

Pris 169 kr. stk.

2022 Les Cistes Rosé, Michel Gassier

Det bliver næsten ikke mere klassisk end Les Cister Rosé, som er lavet på “GSM”-druerne Grenache, Syrah, Merlot – dog er den sidste ikke Mourvèdre, som er den originale, men Merlot – et ret spændende blend. I næsen har den duft af jordbær, melon, hindbær, fersken og et hint af stikkelsbær. I munden er den overraskende fyldig, hvor man fornemmer en lækker smag af røde bær og en flot syre og sprødhed, som skaber en flot balance. Klassisk rosé når den er bedst. 

5 skarpe rosé til sommeren

Point: 92/100

Pris pr. stk. 129 kr.

2022 Chinon Rosé – Château de la Grille, Baudry – Dutour

Det er meget sjældent, jeg smager rosé lavet på 100 % Cabernet Franc – men hold da op, det kan noget! Fantastisk duft af jordbær, hindbær, vandmelon, kirsebær, hyldeblomst og hvide ferskner. I munden er den elegant, rank, tør og har en flot syre samt en delikat frugtsødme. Et glas rosé for dig, som gerne vil have rosé fra øverste hylde. 

5 skarpe rosé til sommeren

Point: 93/100

Pris pr. stk. 149 kr.

2022 R Rosé Provence Cru Classé, Domaine de Rimauresq

“R” er rosé fra absolut øverste hylde, hvor druerne kommer fra nogle af de bedste marker i Côtes de Provence. I næsen er der flot duft af jordbær, hindbær, fersken og citrus, hvor noterne fremstår tydeligt. I munden er den frisk, elegant, hvor der er masser af syre, mineralitet og en delikat frugtsødme, som binder det hele smukt sammen. Det er en flot rosé, hvor du ikke er i tvivl om, at der er kælet for alle detaljer. 

5 skarpe rosé til sommeren

Point 95/100

Pris pr. stk. 229 kr.

Håber du finder noget, du kan bruge, selv om rosévin kan virke ensartet, så er der vitterlig en verden til forskel på rosévin.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar