For mange år siden traf jeg det aktive valg, at jeg ikke ville stå i køkkenet nytårsaften og bruge adskillige timer både før og efter på at tilberede og rydde op efter aftenens sidste festmiddag. Derfor har jeg nu i flere år bestilt mad udefra. Jeg har tidligere fået By Cortsen Dinings nytårsmenu, som jeg var dybt imponeret af. I 2024 testede jeg om succesen skulle gentages – læs om oplevelsen her.
By Cortsen Dining: Nytårsmenuen 2024 – “Den perfekte take away-oplevelse”
I en tid hvor travlhed og bekvemmelighed går hånd i hånd, bliver take away en stadig mere populær løsning, når det kommer til hverdags- og festmad. Blandt de mange muligheder skiller By Cortsen Dining sig ud som en af de foretrukne aktører, hvor årsagen helt afgjort er grundlægger og ejer Mads Cortsens evne til at gå efter perfektion fra A til Z. Jeg mødte Mads for snart 10 år siden, hvor han kort efter sin finaleplads i MasterChef i 2015 lavede mad på Restaurant Mortens Kro i Aalborg. Det sjove er, at Mads faktisk slet ikke har en uddannelse som kok på trods af, at hans evner snildt kan sammenlignes med nogle af de dygtigste uddannede kokke i Danmark. Hans ambitioner, om at lave den bedste take away i Danmark, og om at hans catering vil række ud over Danmarks grænser, er klart dem, som driver ham fremad.
Hvorfor vælger mange take away?
Valget af take away handler ofte om at kombinere høj kvalitet med bekvemmelighed. Mange mennesker leder efter en mulighed for at nyde gourmetoplevelser derhjemme uden at skulle bruge timer i køkkenet. Til særlige lejligheder, som nytårsaften, kan det være en lettelse at overlade madlavningen til professionelle, så man kan fokusere på at nyde aftenen med sine gæster.
Mads og By Cortsen Dining forstår dette behov til fulde og tilbyder en eksklusiv take away-løsning, der gør det muligt at få den fulde restaurantoplevelse i hjemlige omgivelser. Deres menuer er designet med omtanke for detaljen, fra smagskombinationer til serveringsmuligheder, og er perfekte til dem, der ønsker noget ud over det sædvanlige.
Tyvstart – jeg havde lavet flere snacks
Jeg har svært ved at begrænse mig, så jeg havde lavet ekstra snacks. En sikker vinder, som jeg lavede for to år siden, var denne opskrift på “Bikini-toast” med jamon, gruyere og trøffel – i denne udgave har jeg dog lavet den med en ny ost og med pata negra og undladt trøffel.

Nytårsmenuen 2024 – en uovertruffen kulinarisk rejse
Til nytåret 2024 har By Cortsen Dining sammensat en menu, der indfanger årets festlige stemning. Menuen er en hyldest til sæsonens bedste råvarer og gastronomisk kreativitet. Her er årets menu:
Snacks:
- Østersperle med hamachi, glaseret i peberrod med agurk, citruscreme og fingerlime
- Minitærte med hummer, tomatcreme, syltede grønne tomater og blomster
- Fancy lobster chips med kimchicreme
- Saltet belgisk vaffel ristet i brunet smør med trøffelcreme og modnet skinke

Mads formår altid at imponere med sine snacks, og disse var ingen undtagelse – det hele spillede og var perfekt til kong Frederiks første tale. Jeg synes, det er imponerende at kunne lave en “østersperle” dagen før, som står virkelig frisk og indbydende mere end 24 timer senere – godt gået.
Forret:
Håndplukkede kammuslinger med syrlige salatløg, aromatisk dildolie, ærteskud og champagnesauce på ristede pighvarben og reduceret Pol Roger Champagne.

Denne ret bliver serveret med små manitobaboller og brunet smørcreme med nødder og tørret tomat. En skøn overgang fra snacksene, hvor smagen igen var i top.
Mellemret (ikke fra By Cortsen Dining):
Det var muligt at tilkøbe et par retter fra By Cortsen Dining – bl.a. en appetizer “Caviar én surprise med krabbe, lime panna cotta, caviar og fennikel” og en mellemret “Marmoreret tun med avocado og citruscreme, rå og friterede jordskokker og marineret ørredrogn. Hertil en parfumeret soyasauce på modnet soya med brunet smør, citrongræs og ingefær.” Men jeg tænkte, at jeg nok godt kunne overskue at lave en enkelt ret. Jeg valgte dog at tage den meget nemme løsning, som dybest set var ren snyd!

Jeg købte en hummersuppe fra Gastronomer på Vesterbro, som jeg varmede op med 1 dl. fløde. Imens kogte jeg to stykker ravioli med hummer og citron, som var købt samme sted. Så blendede jeg suppen op, så den skummede og tilsatte raviolien og lidt dildolie, ekstra jomfruolivenolie og lidt friskkværnet peber og voila! Så havde jeg en perfekt mellemret. Du kan se opskriften i indlægget “Hummersuppe med ravioli på 10 min”.
Hovedret:
Beef Wellington på Black Angus-filet med pommes rösti med timian og purløg, toppet med guyére og blomster. Hertil en pure på saltbagt knoldselleri med fermenteret peber og sprøde macadamianødder. På siden serveres køkkenchefens intense pebersauce med læssevis af kærlighed og power

Hovedretten var skøn, men det er lige før, at jeg nok følte, at der var for mange elementer – jeg ville nok fjerne gruyère-låget fra kartoflerne og nødderne og måske tynde saucen en smule, men det er bestemt detaljer, for det smagte godt. I stedet for dette kunne budgettet måske bære et par stykker kransekage – blot en ide.
Dessert:
Desserten var til gengæld fremragende og perfekt til min smag – kombinationen af chokolade og solbær er bare skønt. Hertil var der en mørk chokolademousse, hvid chokolademousse, solbærcreme og saltkaramel, chokoladebrownie, vaniljecreme og marengs samt 24 karat bladguld. Nu tænker du måske, at der også her er mange elementer – det er jeg helt enig i – men her var det helt perfekt.

En oplevelse ud over det sædvanlige
By Cortsen Dining er ikke bare kendt for deres mad – de leverer en helhedsoplevelse. Nytårsmenuen kommer med detaljerede instruktioner til opvarmning og servering, så selv de mindst erfarne i køkkenet kan lykkes med at præsentere et måltid, der får gæsterne til at juble. Det hele er virkelig godt beskrevet og det hæfte, som medfølger, er godt udformet. Der er sågar tid på hver ret, så du ved, at det tager fx 10 min. at forberede forret, 25 min. at forberede hovedret osv. – den detalje gør, at det er endnu nemmere for dig som vært.

Er det pengene værd?
Prisen for 4 snacks, brød og 3 retter er 850 kr. pr. person. Derudover har jeg så brugt ekstra penge på caviar, råvarer, ravioli og hummersuppe, som kostede omkring 400 kr. pr. person. Men ja, det er bestemt pengene værd. Det bliver nemlig hurtigt en dyr omgang at lave ekstravagante retter, hvis man som Mads vælger at bruge dyre råvarer som macadamianødder, 24 karat bladguld, Black Angus og gruyère ost.
Tak for mad Mads – du bliver helt sikkert genvalgt næste år, men inden da så bestiller jeg din take away 😉
1 Comment
Hej Mads
Det glæder mig at du også har fået øjnene op for by Cortsen. Vi havde også bestilt deres nytårsmenu, og vi var supertilfredse.Det er ikke sidste gang vi bestiller take away derfra.
Hilsen Jette