Artiklen er lavet i samarbejde med Stokkebye
Nytårsaften er den aften på året, hvor du virkelig kan fyre den af – jo bevares, det kan du også den 5. januar og på alle mulige andre dage, men til nytåret er der bare god mulighed for at give den lidt ekstra gas. Jeg har lavet en del retter med caviar, som du kan se på bloggen, men det er jo nytår hvert år, så derfor kommer her en mere, som jeg selv er ret glad for – den er enkel, har dybde og utrolig meget velsmag.
Hvis du er ny i denne skønne verden om det “sorte guld”, så velkommen til. Jeg vil starte med at anbefale dig at læse artiklen “Guide til caviar/kaviar – det sorte guld” og “Beluga caviar (huso huso) – er det pengene værd?“, så er du nemlig helt med på, hvad det drejer sig om. Hvis du scroller hurtigt ned over artiklen her – så får du lige den korte version. Ægte caviar kommer fra en “stør”, som er en urfisk, der stammer fra det Kaspiske Hav. Størfangsten var i mange år under kontrol af Iran og Rusland. Fordi vildfiskeriet gjorde, at støren blev en truet art, og der blev mindre og mindre caviar på verdensmarkedet, blev noget caviar handlet til kilopriser, som var tæt på guldpriser.
I dag er det ulovligt at importere caviar fra “Det Kaspiske Hav”, men mange fx Stokkebye tilbyder ægte caviar fra støren, som er opdrættet efter ordnede forhold. Hvis du vil vide mere om arterne, så må du lige omkring guiden.
Når jeg laver retter som disse, så får jeg altid spørgsmålet: “Jamen, så koster en ret vel flere tusind kroner, ikke?”. Svaret er heldigvis nej. En dåse caviar som denne Imperial Caviar koster 795 kr. for 50 gram – det betyder, at du kan lave mindst fem serveringer som denne for omkring 180 kr. stk. Det er naturligvis også en slat, men for en servering med noget af den bedste caviar du kan købe, så tænker jeg, det er okay. Hvis du vælger en anden udgave, så kan du sagtens lave det for 90 kr. pr. servering.
Nytårsret: Pommes fondant med creme fraiche og caviar
Denne opskrift er på en klassisk pommes fondant med creme fraiche og en skøn caviar fra Stokkebye – den er perfekt som nytårsret.
Ingredienser
POMMES FONDANT
- 1 stk. bagekartoffel pr. person
- 1 liter andefedt eller neutral olie
- 3 kviste timian
- 2 fed hvidløg
CAVIAR og tilbehør
- 10 gram Imperial Caviar fra Stokkebye
- 2 tsk. creme fraiche 38%
Sådan gør du
POMMES FONDANT
-
Stik kartoflerne ud med et udstikkersæt – de skal være ca. 2,5 cm.
-
Varm ovnen op til 100 grader på almindelig ovn.
-
Knus hvidløg og riv krydderurterne ned i et ildfast fad.
-
Hvis du bruger andefedt, så lad det smelte først i fadet – bruger du olie, er det nu, du hælder det i.
-
Når det er smeltet, lægger du kartoflerne i, så de er dækket af andefedt.
-
Nu skal de have omring 3 timer.
-
Stik i dem – de skal være møre, ellers giver du dem lidt mere.
-
Når de er færdige, steger du dem sprøde på toppen og bunden på en pande i lidt fedt eller olie.
-
Du kan sagtens lave dem dagen før, så skal de blot steges på selve dagen.
Caviar og tilbehør
-
Sørg for at din pommes fondant er kølet ned i ca. 15-20 min. Den skal ikke være for varm.
-
Placer din pommes fondant på en smuk tallerken – denne ret fortjener det bedste.
-
Tilføj creme fraiche.
-
Tilføj caviar.
-
Server med det samme.
Hvis du ikke er en store whiskydrikker, så vil jeg starte med at opfordre dig til at prøve. Den salte caviar, den fede creme fraiche og umamien fra kartoflen er helt enestående sammen med en god whisky. Hvis du insisterer på at drikke noget andet, så vil jeg råde til en godt glas hvidvin eller naturligvis Champagne.
Håber du synes om retten – godt nytår.