Selv om der er utrolig mange gode retter til årets store nytårsmenu på bloggen med både nytårssnacks, forretter, hovedretter, desserter og uendelig mange nytårsretter med caviar, så må jeg tilstå, at jeg ofte vælger “den nemme løsning” og napper en omgang god take away. I 2021 valgte jeg at få menuen fra Restaurant Textur i Aalborg, og sidste år var det “Den Uformelle Nytårsmenu” fra Restaurant Uformel i København. Nu er det blevet Restaurant Tabus tur, som jeg gerne vil tilstå, at jeg havde enorm høje forventninger til – læs anmeldelse her.
Læs også: Sådan sammensætter du den perfekte nytårsmenu
Restaurant Tabu drives af den fantastiske og skønne kok Michael “Miv” Pedersen, som sætter et tårnhøjt niveau, når det kommer til gourmetmad – faktisk er hans restaurant én af de bedste i Aalborg – hvis ikke den bedste? Du kan læse fuld anmeldelse via linket. Alene af den årsag var mine forventninger også høje.
God start – Gud bevare Danmark – Gud bevare os alle
Til Dronningens Nytårstale spiser jeg altid de snacks, som jeg selv har lavet eller dem, som hører med til den indkøbte nytårsmenu. Fra Tabu var der tre forskellige – Bresaola og syltede gulerødder, chips med “sour creme smag” og ramsløgsdip samt krustade med krabbesalat og karse. Alle fungerede glimrende og var en god start. Chipsene blev spist af børnene, hvilket sådan set er meget godt tænkt, da det så kan blive til “dele-snacks”. De syltede gulerødder gav et godt modspil til bresaolaen, og den lækre fede krabbesalat var heldigvis afstemt, så den ikke overdøvede resten af snacksene. Serveringen dertil var en Charles Heidsieck NV, som fungerer fremragende.
Forret og ekstra ret
Én ting jeg gerne vil have næste år er én ret mere – det er skønt med tre snacks og tre retter – men hvis man som jeg har en nytårsaften, hvor det hele er centreret omkring menuen, så er det fint med fire retter, så det strækker sig lidt længere. Så for min skyld må menuen gerne være dyrere, hvis der kommer én ret mere på. Det blev løst ved, at vi selv lavede en servering med belgiske vafler, creme fraiche, dild og caviar modtaget fra Stokkebye.
En helt ny fortolkning af nytårstorsken
Den tilhørende forret opvejede dog næsten for en manglende mellemret – utrolig lækker. Forretten var én af de bedste fortolkninger på nytårstorsk, jeg har fået længe – i hvert fald når vi snakker take away. Nytårstorsk med sauce på hummer, Hokkaido-græskar, syltede græskar med pompona vanilje samt korianderspirer og saltede korianderfrø. Vild sammensætning, men utrolig smagsrig og virkelig vellavet – godt gået. Hertil drak vi en hvid Bourgogne, som du kan se i artiklen: 4 stærke bud fra verdens mest eftertragtede område: Bourgogne.
Krogmodnet okse = Heaven
Krogmodnet okse med glaseret løg, selleribånd og selleripure samt oksesky med hengemte solbær var overskriften på vores hovedret. Da jeg læste den, tænkte jeg faktisk, at det ville være rart at spise en nytårshovedret, hvor der ikke er oksekød på, men da jeg smagte den, glemte jeg alt om denne indledende tanke – utrolig lækkert, god dybde i saucen og virkelig nogle kreative detaljer omkring tilbehør – absolut godkendt. Vores ledsager var en amerikansk vin fra “Orin Swift Cellars“, som laver ret vild og stor rødvin.
Lang pause inden desserten
På årets sidste dag må man gerne holde meget lange pauser, hvilket var nødvendigt efter vores første mange serveringer. Imens gik snakken om omkostningerne ved maden – prisen var 500 kr., hvilket jeg ærligt synes er fair og billigt – høj kvalitet, masser af gode råvarer og ærlig talt, så ville prisen for indkøb løbe op i næsten det samme. Vores sidste ret på året var en mousse på hengemte hindbær og jordbær samt hvid chokolade, saltkaramel, bærpure og marengs. For det første er jeg kæmpe fan af, at restauranter “hengemmer”, da det betyder, at der mindskes madspil. Når det så er sagt, så var desserten en fremragende afslutning, hvor vi drak et glas klassisk Sauterne til.
Dommen
Laver Restaurant Tabu så noget af det bedste, du kan få i Aalborg? Det er min konklusion – det er i hvert fald i toppen. Retterne var gennemførte, de var tilsmagt perfekt forud, og udførelsen var rimelig enkel. Ét forbedringsforslag er, at der laves et nummersystem på kasserne med mad – det gør det nemmere at gå til. Bortset fra det så var der fuld tilfredshed. Godt gået – jeg kommer igen næste år.
Godt nytår