Dette efterår kan du og andre whiskyentusiaster fra hele verden igen opleve et univers af unikke og meget sjældne smagsvarianter. Det er med stor begejstring, at Diageo kan løfte sløret for deres længe ventede 2023 Special Releases Collection, som jeg har modtaget i en miniudgave – du kan se unboxing på Whiskytossens Instagram-profil.

Samlingen er sammensat af master blender Dr. Stuart Morrison og består vanen tro af otte eksklusivt udvalgte skotske single malt whiskyer, der kommer fra nogle af landets mest populære destillerier.

Spirited Xchange Special Releases Scotch Whisky Collection er en samling, der fejrer den rejse, whiskyen har været på og samtidig hylder alverdens lande og fremmede kulturer. Ved at sammensætte en række helt unikke fade, der hver især hviler på forskellige lokale håndværkstraditioner og kulturer, har Dr. Stuart Morrison skabt en fantastisk samling af uudforskede smagsvarianter, som udgives under navnet “Special Release”. Første gang denne sammensætning så dagens lys var kort før Corona-pandemien.

Special Release 2023 er klar i butikkerne

I år kommer de forskellige whiskyer i samlingen til live gennem et detaljeret og dragende pakkedesign illustreret af otte forskellige kunstnere fra hele kloden. Hvert enkelt design er inspireret af og dedikeret til ét af de otte destillerier, der står bag flaskerne i årets kollektion. Målet er at fortælle historierne bag destillerierne på en spændende og indlevende måde.

De forskellige illustrationer fungerer næsten som små visuelle smagsnoter, der forsigtigt løfter sløret for de smagsoplevelser, flaskerne indeholder.

Mortlachs ‘The Katana’s Edge’ er modnet på tidligere japanske whiskyfade. Illustrationen indeholder et gyldent skær, der symboliserer det strejf af umami, som skærer gennem whiskyens modne og frugtagtige sødme. Pris 2.499,00 kr.

Singletons ‘The Silken Gown’ er modnet på Chardonnay de Bourgogne-egetræsfade, der stammer fra Frankrig. Den har noter af varm toffee, smøragtig gylden frugt, og så er teksturen lys og silkeblød. Pris 1.299,00 kr.

Taliskers ‘The Wild Explorador’ er modnet i en kombination af White-, Tawny- og Ruby Port-fade. Det er en whisky, der fejrer havet med sine noter af krydderier og bølger af mørk frugt. Afslutningen har et strejf af havsalt. Pris 1.299,00 kr.

Special Release 2023 er klar i butikkerne

Lagavulins ‘The Ink of Legends’ er modnet i tequilafade fra Don Julio Añejo. Her får du Lagavulins berømte smag af røg, og whiskyen er samtidig rig på lyse urter og saftige blommer. Indpakningen hylder den ældgamle tatoveringskunst. Pris – 1.599,00 kr.

Roseisles ‘The Origami Kite’ byder på søde vaniljenoter og et strejf af melasse. Og så er den samtidig bemærkelsesværdig, fordi det er første gang, Roseisle er med i samlingen. Pris 1.199,00 kr.

Special Release 2023 er klar i butikkerne

Glenkinchies ‘The Floral Treasure’ er en aldrende sag med 27 år på bagen. Det er en af seriens mest modne aftapninger til dato, og den byder på frodige blomsteraromaer og søde smage, der henleder tankerne til en forårsmorgen. Pris 3.299,00 kr.

Obans ‘The Soul of Calypso’ fanger essensen af den caribiske kulturs livlige energi med en levende smag af tropisk frugt, mango og sukkerrør, der kommer fra de caribiske pot still-romfade, den er modnet i. Pris 1.399,00 kr.

Special Release 2023 er klar i butikkerne

Clynelishs ‘The Jazz Crescendo’ er en symfoni af vaniljekrydderi og glatte karamelnoter, der udspringer af dens eksklusive modning på amerikanske egefade, som tidligere har været brugt til bourbon. Pris 1.749,00 kr.

For at fejre den ånd, der ligger bag det store kulturelle samarbejde, som årets udgivelse bygger på, er smagsmagere fra hele verden gået sammen om at mødes i Skotland for at skabe en whiskyoplevelse, der kombinerer og hylder smag, håndværk og kunst.

I samarbejde med et udvalg af verdens bedste kokke, bartendere og kunstnere, vil Spirited Xchange blive lanceret på en fortryllende aften, hvor lyde, billeder og smagskombinationer brager sammen for at fortælle de fantastiske historier bag blandt andet Talisker, Lagavulin og The Singleton.

2023 Special Releases-samlingen vil være tilgængelig i begrænsede mængder fra den 1. oktober 2023.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar