Bourbon er amerikansk whiskey og en spiritus, som virkelig er på vej frem i Danmark. Flere og flere sværger til den skotske whiskys fætter fra det vilde vesten. Nogle af de populære er Bulleit, Wild Turkey, Four Roses og Blantons Bourbon. Jeg har selv dyrket det og nyder den lækre smag, som ofte byder på vanilje, karamel og tørret frugt. I dag kan du med god samvittighed nyde en bourbon og skåle – det er nemlig National Bourbon Day….

Denne artikel indeholder reklamelinks

USA var for mange år siden det vilde vesten, hvor cowboys herskede og løste problemerne på to måder; enten med en rask duel uden for den lokale bar, som ofte resulterede i et dødsfald, eller over en dram. Meget har ændret sig siden dengang, men det er fortsat det vilde vesten og cowboyen lever endnu, dog i moderne forklædning som bl.a. whiskymaker. 

USA er langt fra et ungt whiskeyland. Deres Buffalo Trace, som er en verdenkendt bourbon, er fra 1773, så altså 2 år yngre end det ældste skotske destilleri. I USA vælger de at rette sig efter den irske stavemåde, og deres hedder “whiskey” og ikke “whisky”, som skotterne og vi I Danmark skriver det. Årsagen ligger i historien, de var på banen kort efter Irland og lagde sig derfor op ad oprindelsen. Andre kendte brands er Jim Beam, Jack Daniels, Michters og Makers Mark. “Makers Marks Whisky” staves sjovt nok uden “e”. Årsagen er, at familien, som står bag Makers Mark, er af skotsk oprindelse, og for at fastholde slægten valgte de at undlade “e”, som de gør i Skotland. 

Bourbon

Når det kommer til bourbon, er reglen, at kornblandingen skal bestå af minimum 51 % majs, ellers er det ikke en bourbon. Det næste er, at der maksimalt må destilleres til 80 % ABV og maksimalt 62,5 % ABV, når whiskeyen lægges på fad. Fadet skal være af nyt eg, som skal forkulles på indersiden, det sker ved at brænde fadene af. Der er ingen krav til alder, dog skal det skrives, hvis whiskeyen er under 4 år. Der må ikke bruges tilsætning i form af farve eller smag. Fade må gerne blandes på kryds og tværs og endda med forskellige aldre, men det yngste fad skal altid angives. Det er den samme regel som i Irland og Skotland med alder, hvor den yngste altid skal angives. 

Rye Whiskey

Ofte vil du se “rye”, når det kommer til whiskey fra USA. Her vender vi lige om på procenterne fra definitionen af bourbon, så der nu skal være brugt minimum 51 % rug, og så kan resten være hvede, majs eller en anden kornsort. Ellers er reglerne de samme dog med den undtagelse, at der nu må bruges tilsætning som farve eller smag – medmindre der er tale om en “straight rye”. 

Selv cowboys har dog regler, de følger, men det afholder dem ikke fra at skrive fx “Patiently Aged” på deres flasker eller “Aged to perfection” i stedet for at angive en alder.  Den altdominerende whiskeytype i USA er bourbon. I indlægget her kigger vi på nogle af mine favoritter, som jeg gerne slår et stort slag for.

Heaven’s Door”, Tennessee Whiskey 42 %

Vi starter med en bourbon, og dette er en “straight bourbon”, som ikke er en whiskytype, men et kvalitetsstempel. Her skal whiskeyen nemlig være minimum 2 år gammel, og der må heller ikke bruges tilsætningsstoffer i form af farve eller smag. Hvis whiskeyen blandes, skal de fade, som benyttes være fra samme stat.

National Bourbon Day
Bob Dylans “Straight Bourbon”…

Heaven’s Door”, Tennessee Whiseky er en Straight Bourbon på 70 % majs og 30 % korn. Den lagret på i 6,5 år på amerikansk eg og opkaldt efter Bob Dylans udødelige 1973’er klassiker ”Knockin’ On Heaven’s Door”. Dylan har i samarbejde med whiskey-ikonet Marc Bushala, som stod bag “Angel’s Envy Bourbon” og lavet denne lækre bourbon. Den er, hvad jeg kalder “smooth” bourbon. Den har noter af vanilje, varme krydderier, toffee, æble og toasted træ. Jeg foreslår, at du lytter til netop “Heavens Door”, når du nyder den. Prisen er ca 599 kr og helt afgjort en utrolig lækker dram – skål på den Mr. Bob Dylan.

Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Small Batch 50 %

Denne er fra den kendte Jim Beam og deres Small Batch produktion. I samme serie finder du “Bookers”, “Bakers” og “Basil Haydens”. Knob Creek er den billigste og mest solgte i Danmark og lettilgængelig. Den holder 50% ABV, hvilket giver den et lækkert varmt kick! I næsen har den sødme, eg, ristet brød og en underliggende “saltet” duft. I munden har den krydrede noter af peber, karamel og en kende bitterhed. Eftersmagen er overraskende lang og slutter af med et lunt cowboykys! Den er “Patiently Aged” i bedste amerikanske stil, som jeg nævnte tidligere – så det eneste, vi ved, er, at den er minimum 2 år gammel.

National Bourbon Day
Se lige hvordan den er lagret…

High West Whiskey Double Rye 46 %

High West Double Rye! Whiskey er en rye whiskey, modnet fra 2 til 7 år i nye brændte amerikanske egetræsfade og sammensat af en blanding af to forskellige whiskeyer lavet på rug. Det er derfor den hedder “Double Rye”. Videre er hensigten, at den skulle have dobbelt så meget power og smag. Nu har jeg smagt en del og vil gerne erkende, at der er rigtig meget whiskey for pengene her. Duft af kanel, muskat, rug, nellike og masser af varme krydderier. Man kan også fornemme lakrids og bitre noter af mørk chokolade. Smagen overrasker meget – den har et hint af mynte og eukalyptus, som blandes med masser af sødme, hvor honning og karamel træder frem. Det er rye, som jeg ikke har smagt det tidligere og som ligger i toppen af skalaen af mine oplevelser – godt gået!

National Bourbon Day
High West Double Rye…

Makers Mark Straight Bourbon Whisky 45 %

Vi kan ikke slutte National Bourbon Day af uden at have gode gamle Makers Mark med. Det er ofte den, som er brugt i en Old Fashioned-cocktail, men den kan også drikke neat, altså helt rent. Om du vælger at komme is i eller ej, er helt op til dig. Jeg foretrækker uden. Makers Mark kan ofte købes for omkring 225 kr., så det er absolut artiklens billigste, men det er et godt køb. I næsen er den frugtig, sødmefuld og noter af hasselnød, ristet eg og honning træder tydeligt frem. I munden er den let krydret og har smag af vanilje og toffee. En rigtig fin bourbon til at starte ud med, hvis du gerne vil tættere på denne skønne verden.

National Bourbon Day
Svært at komme uden om denne klassiker i en artikel om Bourbon…

Håber det giver lidt inspiration til National Bourbon Day – skål til dig…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar