En ærkedansk klassiker er gammeldags forloren hare. I mit barndomshjem blev det til tider lavet, men det var primært søndag når der skulle laves noget ekstra god mad. Det kan laves på flere måder, og ingen er mere rigtige end andre – dog skal der være godt med bacon og brun sovs. Dette er en opskrift på forloren hare i en luksusudgave, som jeg håber, du synes om.
Min Far var skibskok og stod primært for madlavningen i vores hjem. Han var af den helt gamle skole og holdt mest af de gamle klassiske retter, som han kunne til perfektion. Til tider ville min Mor gerne forsøge at sætte lidt mere fokus på sundhed og lette kalorierne bare lidt, hvilket han også fint kunne mestre, men når min Mor var ude, så blev der igen serveret klassisk mad som frikadeller med brun pandesovs, stegt flæsk eller forloren hare. Denne ret har jeg forsøgt at lave min Fars udgave, dog med nogle små ændringer hist og pist.
Forloren Hare Deluxe
Forloren hare er en klassiker, hvor jeg har givet opskriften en lille overhaling, så det bliver til en luksusudgave, hvor der er kælet for alle detaljer!
Ingredienser
FORLOREN HARE
- 30 gram pistacienødder
- 2 skiver daggammelt brød
- 150 gram markchampignon
- 1 dl fløde
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 400 gram hakket svinekød – 12 % fedt
- 400 gram hakket oksekød – 12 % fedt
- 4 spsk Highland Park 10 års whisky
- 1 stk øko æg
- 1 lille bundt bredbladet persille
- Salt og friskkværnet peber
- 1 helt stk øko bacon
- 2 pakker skiveskåret bacon
Brun Sovs
- 3 dl rødvin
- 3 dl fløde
- 1 tsk ribsgele
- 3 kviste timian
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
FORLOREN HARE
-
Fjern skallerne fra nødderne.
-
Pil løg, hvidløg og rengør champignon.
-
Kom det i en blender sammen med brød, fløde, eddike, whisky og æg.
-
Kør det til en lind masse.
-
Rør det nu sammen med kødet.
-
Skær bacon i mindre stykker/tern.
-
Steg dem sprøde på en pande.
-
Tilsæt dem i farsen.
-
Stil farsen på køl i en times tid.
-
Form den nu som et brød og læg skiveskåret bacon omkring det.
-
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
-
Læg den forlorne hare i en pande eller et ildfast fad.
-
Tilsæt rødvin, timian, fløde og ribsgele ved siden af "haren".
-
Bag det i 40 min.
Brun sovs
-
Når den forlorne hare er færdig, hælder, du hurtigt sovsen over i en kasserolle.
-
Giv den et hurtigt opkog og smag til med salt, peber og evt. mere ribsgele.
-
Server den sammen med farsbrødet.
-
Hak persillen og drys det over.
Tilbehør til denne ret kræver en god, kraftig rødvin, som har både krop, fylde, alkohol og gerne lidt syre. Faktisk fungerer alle de julevine, som jeg og panelet kårede sidste år hertil. Så her er lidt inspiration til en lækker rødvin.
Håber det giver inspiration til en lækker klassiker – hvis du er sulten efter mere, så er der også “Boller i karry” og “Farserede porrer” – god fornøjelse.
1 Comment
Forloren hare er uden tvivl en af mine ynglingsretter. Det er altid dejligt at have en god og solid opskrift at kunne gå ud fra, hvilket den her er.