Gå til opskrift
Min kæreste er halv spanier og en utrolig dygtig kok – faktisk lader jeg mig ofte inspirere af hende. En ret som jeg egentlig aldrig har synes vildt meget om er gazpacho, som er en kølig tomatsuppe, der passer utrolig godt som forret her i sommer perioden. Tomatsuppen er meget nem at lave, og følger du disse få tips, som du finder her i opskriften, så får du en helt perfekt gazpacho – god fornøjelse…
Inden du starter – husk på, at en suppe som denne er meget op til smag. Så hold igen med hvidløg, eddike, salt og peber og smag dig frem. Det er ret nemt at tilføje mere hvidløg, men lidt svært at fjerne det igen…
Gazpacho Kold tomatsuppe
Her finder du opskriften på en kølig tomatsuppe, som stammer fra Spanien. Den hedder gazpacho og er helt perfekt på en varm sommerdag.
Ingredienser
Gazpacho
- 8-10 stk. Solmodne tomater
- ½ stk. Agurk
- ½ stk. Rød peber
- ½-1 stk. Hvidløg
- 2 skiver Daggammel brød
- 2-3 spsk. Ekstra jomfru oliven olie
- 1 spsk. Sherry- eller rødvinseddike Anden vineddike kan også gå an.
Brødcroutoner
- 4 skiver daggammelt brød Hvis det ikke er daggammelt går det nok 🙂
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 kvist timian
Tilbehør til gazpacho
- 1 stk. Løg
- 1 stk. Orange peberfrugt
- ½ stk. Agurk
Sådan gør du
Gazpacho
-
Skær et "kryds" i tomaterne og overhæld tomaterne med kogende vand - pil skinnet af dem - det gør suppen bedre.
-
Læg brøddet i vand og lad det udbløde.
-
Skræl agurken og fjern kernerne, fjern også kernerne på peberfrugten.
-
Tilsæt agurk, tomater og peberfrugt i blenderen.
-
Lad det værste vand dryppe af brøddet og tilsæt det i blenderen blend i 3 minutter. Det skal være så glat som muligt.
-
Smag til med hvidløg, olie, eddike, salt og peber. Juster evt. med koldt vand, hvis suppen er for tyk. Suppen kan tåle en sund portion olie, det bliver den kun bedre af.
-
Lad suppen trække på køl indtil den er hel kold. Smag det til en sidste gang og server herefter.
Brødcroutoner
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
-
Riv brøddet i stykker - tilsæt olie og timian som du river ud over.
-
Bag det i 20 min eller til brøddet er sprødt.
Tilbehør til Gazpacho
-
Hak alle ingredienser fint og server dem i små skåle.
Det første tip er, at tomaterne skal skoldes. Hvis du er meget doven eller presset, hvor gæsterne bogstaveligt står og banker på døren, så kan du undlade. Dog skal din blender være virkelig god, og det skal være fx Thermomix eller Blendtec. Eller kommer du til at sidde med trevler af skinnet i din suppe, og det er lidt synd.
Det andet tip er, at du lige laver lidt brødcroutoner selv. Det er utrolig nemt og det tager ikke ret lang tid. Hvis du er lige som mig, så har du med garanti også noget brød liggende, som alligevel ikke er særlig spændende. Det redder du lige og sparrer både på miljø og pengepung.
Det sidste tip er det lækre tilbehør. Her kan du sagtens variere det og tilsætte, hvad hjertet begærer. Hvis du undrer dig over den gule sodavand til højre, så er det min datters – der er jo småfolk i hjemmet 🙂
Håber det har givet inspiration! God fornøjelse…