Opskrift på de møreste kalvekæber med mos og gremolata...
Hovedret Kartoffelmos Oksekød Tilbehør

Opskrift på de møreste kalvekæber med mos og gremolata…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gå til opskrift

Du har sikkert smagt ølbraisseret svinekæber masser af gange ikke? Det er en gudespise, som desværre er blevet en kende dyr efter en del store restauranter tog det til sig for nogle år siden. Du kan erstatte svinekæberne med kalvekæber, som er mindst ligeså lækkert og lige så nemt at lave. Her får du min opskrift på kalvekæber med kartoffelmos og gremolata…

For nogle uger siden i sommerhuset stod den på fødselsdagsmad, da min kæreste fyldte år og havde inviteret en masse gæster. Hun havde hentet kalvekæber fra Slagteren på Kultorvet, som aldrig svigter. De har kun økologisk kød fra glade dyr, hvilket kan smages, og så er det vejen frem hvis du spørger mig.

Opskrift på det møreste kalvekæber med mos og gremolata

Ret: Hovedret, Simremad
Køkken: Italiensk
Keyword: Gremolata, Kalvekæber, Kartoffelmos
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 4 personer

Her får du en nem og enkel opskrift på langtidstilberedte kalvekæber med kartoffelmos og gremolata. En skøn simre ret, som passer perfekt til vintervejr.

Udskriv

Ingredienser

Kalvekæber

  • 1-2 kalvekæber pr. person
  • 4 spsk oliven olie
  • 2 store løg
  • 3 stk. gulerødder
  • 3 stængler blegselleri
  • 2 fed hvidløg
  • 50 gram tomatpuré
  • 1 liter oksefond
  • 10 hele peberkorn
  • 10 stk. laurbærblade
  • 2 kviste timian
  • 2 kviste rosmarin

Kartoffelmos

  • 500 gram kartofler
  • 50 gram smør
  • 1 dl. opvarmet sødmælk
  • Salt og friskkværnet peber

Gremolata

  • 1 bundt persille
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk citron
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Kalvekæber

  1. Varm en god stor støbejernsgryde op med oliven og brun kalvekæberne godt af.
  2. Tag kæberne op og læg dem til side.
  3. Hak løg, hvidløg, blegselleri og gulerødder og tilsæt dem.
  4. Lad det brune godt af.
  5. Tilsæt tomatpuré og lad det ligeledes brune godt af.
  6. Tilsæt kæberne igen.
  7. Du kan samle krydderurterne i et tebrev, så det er nemmere at fiske op.
  8. Tilsæt tebrevet og peberkorn og vin, som du laver koge ind et par minutter.

  9. Fyld på med fon til det dækker.

  10. Nu skal det simre i mindst 2 timer eller indtil kæberne er smeltende møre.
  11. Kæberne vil frigive en masse smag og lave den lækreste sovs til din mos.
  12. Imens forbereder du gremolata og kartoffelmosen.

Kartoffelmos

  1. Kog kartoflerne uden salt i 15 min, de må ikke koge ud.
  2. Varm mælken op og tilsæt det med smør.
  3. Brug gerne en moser eller en presser – ikke en elpisker, det gør mosen tung og luften bliver slået ud af den.
  4. Smag til med salt og peber.

Gremolata

  1. Ovenstående giver en lille portion, jeg laver altid tredobbelt til to personer.
  2. Hak hvidløg og persille grundigt og tilsæt revet citronskal samt salt og peber.
Masser af grøntsager og urter…

Jeg blev overrasket over hvor store kalvekæber egentlig er, det er noget af en luns kød da! Du skal beregne en enkelt kæbe til hver gæst, hvis de er meget sultne så måske to, men hvis du serverer mos til som jeg gjorde, så bliver folk mætte, bare rolig. Denne ret skriger i øvrigt på en lækker rødvin.

Økologiske kalvekæber…
Simreret kræver god tålmodighed…
Mosen blev klaret af den stavblender jeg tester i øjeblikket….

Hvad drikker man til kalvekæber?

Du vælger en kraftig vin af slagsen. Det skal altså tryk på her! Vineksperterne fra Jysk Vin har endnu engang overrasket mig . Sagen er den, at jeg vil påstå, at jeg har smagt det bedste af det bedste, når vi snakker Sydamerika og egentlig har det aldrig imponeret mig særlig meget.

Lækker Malbec Vino fra Jysk Vin…

Årsagen til, at jeg ikke har været videre imponeret af vine fra Sydamerika er, at de typisk været meget sødmefulde. Det giver lidt sig selv, at i et land som fx Argentina eller Chile, hvor solen buldrer afsted, så udvikler druerne masser af kraft og sødme, og det bliver nogle gange for meget for mig.

Zuccardi Q Malbec fra 2016 har dog en imponerende syre, som holder den i balance. Den har masser af solbær, blomme og brombær i næsen, men også bitre noter af mørk chokolade og florale noter som viol. Mit bud er, at den faktisk kan ligge i nogle år, hvor den kun bliver bedre. Prisen hos Jysk Vin er 99,95,- hvis du tager 6 stk. ellers er prisen 139,95 kr. jeg ville nok nappe 6 stk. og lade de 4 ligge nogle år. Jeg giver den 5 stjerner hvor fylde, balance og ikke mindst pris trækker voldsomt op i denne kraftkarl af en Argentiner – skål!

Håber det har givet inspiration til endnu en lækker simre ret…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar