Gå til opskrift

Annonce for Green Seed Group: For omkring 6 år siden var jeg i Wales for at nyde landet, drikke mig en pint og ikke mindst for at smage noget lækkert lammekød. Jeg havde fornøjelse af, at møde Daphne som er ejeren af Welsh Lamb – en helt fantastisk kvinde, som på trods af sin ret høje alder er aktiv og arbejder solen sort. Jeg har modtaget en omgang lækkert lamme kød, som jo er helt perfekt kort tid inden påske. Jeg har lavet en intervalstegt lammefilet med kryddersmør, saltbagt knoldselleri, langstidsbagte tomater og “kaperssmør” – lyder det som en perfekt påskeret?

Welsh Lamb finder du i udvalgte Menys og nemlig.com, hvor det kommer direkte fra Wales. Dyrene er frigående og går rundt og hygger omkring gården, hvor du også finder Daphne fra tidlig morgen til sen aften. Mit møde med hende var helt enestående. Hun er som jeg forestiller mig Jamie Olivers Mor må være. En varm, ligefrem og bestemt ikke en kvinde, som du kan løbe om hjørner med. I Wales er hun kendt for sit kød af høj kvalitet, sit varme væsen og ikke mindst for at gå op i dyrevelfærd. Da jeg var der troede jeg vi skulle på fornem restaurant da vi ankom, men nej det var skam en hyggelig frokost i hendes landkøkken, med masser af lækkerier. Det var helt nede på jorden, og Daphne fortalte den ene historie efter den anden. Dagen efter var vi dog på én af de bedste restauranter i Wales på daværende tidspunkt – Beach House, Oxwich Bay, hvor Daphne havde medbragt det bedste af hendes kød. Det var den perfekte aften.

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Det færdige lam efter intervalstegning…

Denne opskrift er faktisk én jeg lavede kort efter jeg besøgte hende, da jeg var sammen med Gastromand, og du kan finde flere og endda mig i en meget ung alder på deres Instagram profil.

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater

Påskelam med kryddersmør, knoldselleripuré og langtidsbagte tomater

Ret: Hovedret
Køkken: dansk
Keyword: Lam, Påske, Påskelam, Påskemad, Påskeretter
Forb. tid: 1 minute
Tilb. tid: 2 minutter
Samlet tid: 3 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Familiefaren

Påskelam med kryddersmør, knoldselleripuré og langtidsbagte tomater

Udskriv

Ingredienser

Saltbagt selleri

  • 1 stk. knoldselleri
  • 3 kg salt
  • 1 dl vand

Langtidsbagte tomater

  • 300 gram cherrytomater.
  • 4 spsk. oliven olie
  • 2 spsk. balsamico
  • Salt og friskkværnet peber

Kryddersmør

  • 100 gram blødt smør
  • 1 stykke lyst brød
  • ½ bundt persille
  • ½ bundt mynte
  • Bladene fra 5 kviste timian
  • Et dryst salt og peber

Intervalstegt lammefilet

  • 500 gram lammefilet
  • Olie til stegning
  • Kryddersmør fra opskriften
  • Salt og peber
  • Et stegetermometer

Sådan gør du

Kryddersmør

  1. Hak krydderurterne og vend den i det bløde smør.
  2. Giv det et lille drys salt og friskkværnet peber.
  3. Du kan smøre du på et stykke bagepapir og lægge på køl, så er det lidt nemmere at styre.

Langtidsbagte tomater

  1. Tænd ovnen på 170 varmluft (du kan godt bage dem med sellerien)
  2. Skyl og halvér tomaterne, og fordel dem i et ovnfast fad i ét lag
  3. Fordel olie og balsamico over tomaterne.
  4. Giv dem lidt salt og friskkværnet peber
  5. Bag dem i 2½ time, så der er færdige sammen med sellerien.

Saltbagt selleri

  1. Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
  2. Start med at skrælle sellerien og tør den over med køkkenrulle så den er tør.
  3. Tilsæt en dl vand til saltmassen og form en “dej”, som du svøber sellerien ind i.
  4. Bag den nu i 2,5 timer.
  5. Når det er færdig banker du saltlagen af og skærer den ud i grove stykker.
  6. Server med frisk timian over.

Intervalstegt lammefilet

  1. Sørg for at kødet har stuetemperatur, det er vigtigt.
  2. Varm ovnen op til 190 grader varmluft.
  3. Imens bruner du kødet af ved høj varm i olie på alle sider og giver det en omgang salt og peber.
  4. Læg nu et par skefulde kryddersmør over lammet og lad det stege i 10 min.
  5. Tag det nu ud og lad det trække i 10 min – det skal ikke dækkes til.
  6. Så gentager du processen med at bage, hvile, bage, hvile indtil det har nået en kernetemperatur på 58 grader.
  7. Lad det slutte af med at trække 5 min så det lige sætter sig, herefter skærer du ud og serverer.
Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Jeg brugte bl.a. en rub fra spiceygirls.dk

Du kan enten lave din krydderier selv eller købe en “rub”. Jeg har valgt det sidste, hvor jeg ofte bruger min veninde Lenes shop, de har alverdens lækkerier. Denne er til “lamb” og fungerer vildt godt, også, hvis du fx laver “pulled lamb”, som jeg linker til i indlægget her.

Læs også: Påskefrokost: Pulled Lamb i Pita med baba ganoush og grillet feta…

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Brunes godt af på panden…
Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Saltbagt selleri er noget af det bedste der findes…

Du kan også servere knuste kartofler til, eller lave en puré af knoldselleri, hvis du ikke er til det saltbagte. Dog er det utrolig nemt og selv om du lige skal bruge 2-3 kg salt, så går det ret let.

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Langtidsbagte tomater, som faktisk godt kan tåle af få 3-4 timer – men så passer de ikke med sellerien…

Læs også: Påskefrokost: Pulled Lamb – en burger du aldrig glemmer!

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Kødet bliver perfekt, hvis du steger det som i opskriften…

Mit var 59,5 grader da jeg skar det efter det havde trukket yderligere 5 min. Jeg vil ikke give det ret meget mere end dette.

Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Lam, tomater, selleri og kaperssmør…
Påskelam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
Glædelig påske…

Håber det har givet lidt inspiration til den kommende tid med masser af påskemad.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift