Hvorfor kun drikke “påskeøl” til påske? Ærligt, så er stort set alle påskeøl egnede som lækre “forårsøl” og nogle endda “sommerøl”. Derfor slår jeg et slag for, at vi tænker denne øl ind som mere end blot 4-5 dage til den store påskefrokost. Jeg har samlet lidt fakta og historie om påskeøl fra en række bryggerier, som laver vidt forskellige øl – skål i lækker øl!
Hvor stammer påskeøllen fra?
Du kan sikkert gætte det, da meget øl kommer fra dette “øl-land”. Den kommer med stor sandsynlighed fra Tyskland og kan sporeres helt tilbage til det tidlige 1600-tal. Du kender godt det med, at “julen varer lige til påske og indimellem kommer fasten” ikke? 40 dage før påske skulle man faste i gamle dage, og det betød, at man primært skulle leve af flydende kost. En temmelig svær opgave, som sikkert ikke blev holdt 100 % – men de gode munke fandt på, at brygge en god solid øl med højere alkohol end den normale øl, som de kunne drikke i denne periode. Den højere alkohol procent og den stærke øl havde også næringsstoffer, så den kunne give munkene lidt at stå imod med. Øllen kaldte de “Salvator” – “Frelser” på latin.
Se også: “Påskemad”
7 hurtige om “påskeøl”
- Der findes idag mere end 100 forskellige slags påskeøl. I 2019 var der iøvrigt 216 bryggerier i Danmark, hvilket er næsten er mere end en fordobling siden 2009.
- Det første bryggeri til at lave påskeøl var Thor i Randers i omkring 1890 med deres “Salvator” opkaldt efter den oprindelige.
- Den næste påskebryg var med stor sansynlighed Carlsbergs “Påskebryg” fra 1905
- Den stærkeste påskeøl er formegentlig Hancock Påskebryg på 10,5 %
- Den populære “J-Dag” kom først efter “P-Dag” – men stort set ingen unge fejrer “P-Dag”.
- Den oprindelige påskeøl var af typen “mørk bock”, idag er den mere alsidig.
- Den traditionelle påskeøl har omkring 8 % alkohol.
De lokale fra Bad Seed Brewing
Bad Seed Brewing ligger i Gudumholm i den nu nedlagte Landkjær Sodavandsfabrik, som leverede sodavand til Nordjylland tilbage i midt 90’erne. De er idag for mig et meget lokalt mikrobryggeri, som ligger blot 3 km fra mit hus i Storvorde. De har tre øl, hvor alle faktisk egner sig til påsken eller til foråret. Bad Seed Brewing laver nemlig som sådan ikke en dediceret “påskeøl”, de laver heller ikke en “juleøl”, men de laver “sæsonøl”, som giver rigtig god mening. Deres Neu Pilsner er en tysk-inspirerede pilsner på 5 % og med god skud på hulmen og masser af friskehed. Den kunne sagtens gå til en sildemad med karrysalat.
Er du til de mere lagrede øl på 5 %, så er deres Vienna Lager et godt bud. Den er naturligvis mærkere og har noter af karamel, “gær” og malt. Den ville gå godt til lam, er du lidt syndig, så kunne du købe nogle stykker og brasserie i den. Deres flagskib Lazarus på 5,5 % og er en utrolig lækker IPA, faktisk vil jeg sige, at er du typen, som ikke kan lide IPA, så giv denne en chance, tror det vil ændre dit syn på IPA. Den har masser af frugtige noter og et meget letdrikkelig. Den ville gå godt til påskebordet med masser af forskellige påskeretter.
Den tidligere vindere fra Herslev Bryghus
I Herslev på Kattingevej 16 ligger Herslev Bryghus. Jeg har tidligere kåret dem som vinder i en kåring af påskeøl. I denne artikel handler dog ikke om kåringer, men om at finde nogle lækre sæson øl til den kommende påskefrokost. Herslev laver to påskeøl, og begge er utrolig lækre og hvad jeg vil kalde traditionelle påskeøl. Deres “Økologisk Påskebryg” er af typen “Pale Ale” på 6 % alkohol, hvilket betyder en god balance mellem det frugtige og bitre. Den har noter lette florale noget og en eftersmag af citrus. Netop denne type øl gør sig godt til påskebordet, da den er alsidig, den kan både fungere til en sildemad med karrysalat, til skidne æg og endda til en godt kebab på lam med en lækker dressing til.
Hvis du gerne vil have lidt mere volt på, så har Herslev også en “Økologisk Forårsbryg” som har 8 %. Som Herslev selv skriver er det én af sværvægterne. Den har mere sødme end “Økologisk Påskebryg” og er også lys og mere humlet. Den har også noget af citrus og en lækker maltsødme. Hvis du er en mere erfaren øldrikker, så kunne denne være lige noget for dig.
Dem fra Sjælland – “Hornbeer”
Hornbeer ligger ved Frederikssund i Kirke Hyllinge. De har eksisteret siden 2008 og laver noget vildt lækre øl. De har en god stærk påskeøl “Hornbeer Vårøl” på 6,4 % alkohol. Det er en IPA som har masse af god humle og en god balance mellem det bitre og en let sødme i eftersmagen. Denne vil jeg servere til en let krydret ret til frokostbordet – kunne fx være denne ret med “kåldolmere med lam“, jeg lavede sidste år.
Red Cow fra Hornbeer er god klassisk Brown Ale som har 5,6 % alkohol, hvilket jeg mener er ret passende til dig, som ikke er til de høje procenter. Den røde ko har masser af bitre noter af mørk chokolade og karamel. Den er helt perfekt til lam eller nogle retter, hvor der er godt med dybde. Du kan også godt vælge at bruge den til at tilberede i – det er måske lidt “helligbrøde” men det bliver ret godt. Navnet skyldes, at der ikke ret langt fra bryggeriet går de skønneste økologiske røde køer og hygger sig.
Den med “Rock and Roll” stil – Ugly Duck Brewing
Ugly Duck Brewing er en del af Indslev Bryggeri og helt klart deres “Wild Child“. Jeg fandt dem lidt tilfældigt og faldt for etiketterne faktisk, synes de er fucking fede – mest fordi jeg har en tatovering lignende den som er på “La Frontera“. Det er en øl af typen “grisette” på 5,5 % alkohol, der vist er noget med “minearbejderens øl” og stammer fra regionerne omkring Frankrig og Belgien. Ordet “grisette” betyder “den lille grå”, som sikkert kommer fra stenene i kulminerne. Jeg er ret vild med øllen og kommer helt sikkert til at nyde den på min terrasse. Den har en let krydret duft med lethumle og noter af frugt og bær. Reelt kunne du kyle denne ned året rundt uden problemer.
Den anden øl Ugly Duck Brewing har sendt minder mig lidt om en Jimmy Hendrix sang “Pale Haze Sun” – “Excuse me while I kiss the sky!” – konge nummer, nå tilbage til øllen. Denne er en New England Pale Ale på 5,1 % alkohol. Den har lækre noter af tropiske frugt og ville stå ret godt til det kolde frokostbord til påsken.
De klassiske – Thisted Bryghus
Thisted Bryghus har eksisteret lige så længe jeg husker det og ca. 100 år ekstra. De er nemlig ét af det gamle, erfarne og klassiske bryghuse i Danmark. De har lavet påskeøl i rigtig mange år og du kender sikkert deres “Påskeæg” ikke? Det er en økologiske påskeøl på 5,8 % alkohol. Det er en påskeøl, som er er god til det kolde frokostbord. Den har masser af malt som giver en god fylde og en let sødme. Det hele er afstemt rigtig fint med en afsluttende bitterhed – helt enkelt, en “old school” og klassisk påskeøl.
Hvis du gerne vil have lidt mere skud på til den store påskefrokost, så har Thisted Bryghus også en “Easter Bock” på 7,4 % alkohol, som er inspireret af øl fra Bayern, hvor Paulaner Bryggeri bryggede verdens måske første påskeøl, det er igen tilbage til “Salvator“, som vi indledede med. Faktisk minder den meget om den i både stil og alkoholprocent. Den har en kende røg og ristede noter af malt, hvor jeg helt klart ville gå mere i retter som har braisseret lidt, kunne også være en god lammesteg
Påsken Stenøl er ret blæret, da den er lagret med lavasten. Hvordan den gode brygmester er kommet på det aner jeg vitterligt ikke? Men det giver en flot øl på 6,8 % alkohol, altså lige imellem Påskeæg og Easter Bock. Påsken Stenøl kan faktisk gå til det meste, både det kolde og varme bord, lige meget, så synes jeg du skal smage Stenøl og se om du havde gættet på, at den var lagret med lavasten.
Dem med bid i Vestfyen, Frejdahl og Indslev Bryggeri
Willemoes Forårs IPA er en skøn IPA, som er til dig, der er glad for den lidt mere lysere IPA. Den er lavet på nordiske malte og har en lækker frisk karakter med noter af friske citrus frugter. Den har 6,5 % alkohol, så der er også masser af fylde og en god afsluttende bitterhed.
Deres Påske Ale er en kende stærkere og har 8,0 % alkohol. Det er nok den øl i denne artikel, hvor jeg fornemmede de klareste noter, om det så skyldes, at jeg var kommet i træning eller selve øllen ved jeg ikke helt. Den har helt klare noter af tørret frugt som blomme og rosin, som flot blandes med en sødmefuld smag af toffee og et afsluttende hint af anis.
Bryggeriet Frejdahl hører under “Vestfyen” og er skabt med den kreative Jim Lyngvild, som er vaskeægte viking. Før hans samarbejde med Vestfyen havde han samarbejdet med Highland Park Whisky. Jeg har smagte Thyra Dane adskillige gange, og er helt vild den. Faktisk vil jeg sige, at det er artiklens “crowdpleaser” og er du typen som ikke er så meget til øl, så giv denne en chance. Den har en let humlet karakter med smag af hyldeblomst – en ægte forårsøl. Den er bedst til det kolde bord eller bare til at nyde på terrassen.
Indslev Bryggeri er både det ældste næsten yngste bryggeri i denne artikel. Det har nemlig rødder tilbage til 1897 men lukkede og genåbnede igen i 2006. De laver hvede øl til den helt store guldmedalje. Deres “Hvid Hvede” har masse af karakter og nok den øl, som jeg vil sætte til en lækker salat – kunne fx være hjemmet lavet hønsesalat. Den har koriander og appelsinskal hvilket givet den krydret fornemmelse og kombineret med hvede får den både fylde og dybde.
Håber det giver lidt inspiration til en række gode bryggerier op til påsken. Påsken er alsidig når det kommet til mad og det er øllen jo netop også, jeg mener i hvert fald, at der er noget for en hver smag – skål og glædelig påske!
5 Comments
Nøjes…
Freudian slip? ;o)
Tak Boss 🙂
Pingback: Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost
Hornbeer kommer ikke fra Nordjylland, men derimod fra Hornsherred på Sjælland (deraf navnet). Den sjællandske Sæby ligger, som du har beskrevet, lige uden for Kirke Hyllinge.
Hej Mikkel – du har ret – det er hermed rettet til – måske havde jeg drukket lidt for mange øl da jeg skrev det 😉