Opdateret: 16/01-2024

Påsken er én af de største højtider, når det kommer til den kristne tro. Det er den tid, hvor vi mindes Jesus, som blev korsfæstet og senere begravet. En smart regel, hvis du gerne vil have styr på forårets højtider, er at huske på tallene 10, 40 og 50. Fra påsken går der nemlig 40 dage, hvorefter det er Kristi Himmelfartsdag – herefter går der 10 dage, så er det pinse. I pinsen kommer Helligånden ned på Jorden og fortæller, at Jesus er i himlen, og alt er godt. Så hvis du lige lærer disse tal udenad, så er det rimelig nemt at overskue. Nok om kristendom – nu skal der snakkes om mad.

Forberedelse dagen før påsken

Det kan virke uoverkommeligt at skulle i gang med en stor påskefrokost, men det er slet ikke så slemt, hvis du vælger enten at servere nemme retter, som du også finder i artiklen, eller hvis du vælger at forberede dig dagen før.

Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost
Det perfekt påskebord…

Forretter til påskemenuen

Reelt så synes jeg, at påskefrokosten handler om at lave en stor omgang forretter eller mange mindre retter. Du kan naturligvis også servere én stor varm ret, men ofte så er det skønne ved en påskefrokost netop, at du har mange små retter. Inspiration til forretterne finder du her:

Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost
“Sol over Gudhjem”

Moderne påskemad

Selv om den traditionelle påskemad er skøn og altid en sikker vinder, så er påsken en tid på året, hvor fx grøntsagerne virkelig begynder at tage fat, så der er masser af spændende muligheder. Desuden er stenbiderrogn ret populært og utrolig lækkert. Jeg har samlet nogle gode bud, som du kan lave, hvis du vil lave nogle påskeretter, som adskiller sig fra de traditionelle.

Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost
Skønneste pizza med stenbiderrogn

Påskeretter med stenbiderrogn

Stenbiderrogn er i sæson fra februar til omkring maj – nogle gange kommer der endda stenbiderrogn tidligt i januar eller som i 2022 til nytårsaften. Ofte er den dog fra Island og ikke Danmark. Rognen kommer fra hunnen, som kaldes en kvabso eller kulso. Når du arbejder med stenbiderrogn, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at den er renset, og så bør den ikke være tilsmagt fra fiskehandleren. Det betyder nemlig, at den så trækker væske, inden du skal bruge det. Én god ide er også at spørge, om den har været frosset, det bør den nemlig ikke have været. Når du får den hjem, så skylles den grundigt i en si og drænes for væske – efterfølgende smages den til med salt, sukker og lidt peber. Her er en række bud på skønne retter med stenbiderrogn:

Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost
En simpel og nem ret til påske

Hvad drikker man til påske?

Mange vil sværge til påskeøl, hvilket kan være rigtig lækkert, men der er altså også nogle lidt tvivlsomme, derfor har jeg samlet nogle gode bud samt hvidvin og rødvin, som jeg mener er fremragende til påskemaden. Til sidst så er der “hovedpersonen” til påskefrokosten, og det er snapsen.

Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost
Påskesnaps fra Nordisk Brænderi

Vin til påsken

Når det kommer til hvidvin, så er valget meget afhængig af, hvilken ret du serverer. Hvis du læser artiklen om hvidvin og rødvin til påske, er der nogle gode tips. Generelt, når det kommer til rødvin, så synes jeg, at du skal kigge efter følgende:

  • Vinen bør have en let syre eller blide tanniner
  • “Køligt” udtryk i vinen
  • Hvis den er til lam, så fungerer Pinot Noir, Barolo og Nord Rhône rigtig godt
Sådan tilbereder du den perfekte påske- og pinsefrokost

Det er naturligvis ikke sikkert, du er enig, men ovenstående fungerer ret godt, hvis de første kriterier opfyldes. Grunden til at jeg nævner de andre typer og områder er, at de netop ofte passer på kriterierne.

Glædelig påske – håber det giver lidt inspiration – hvis der er spørgsmål til retterne, så siger du bare til…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar