Opdateret: 16/01-2024
Påsken er én af de største højtider, når det kommer til den kristne tro. Det er den tid, hvor vi mindes Jesus, som blev korsfæstet og senere begravet. En smart regel, hvis du gerne vil have styr på forårets højtider, er at huske på tallene 10, 40 og 50. Fra påsken går der nemlig 40 dage, hvorefter det er Kristi Himmelfartsdag – herefter går der 10 dage, så er det pinse. I pinsen kommer Helligånden ned på Jorden og fortæller, at Jesus er i himlen, og alt er godt. Så hvis du lige lærer disse tal udenad, så er det rimelig nemt at overskue. Nok om kristendom – nu skal der snakkes om mad.
Forberedelse dagen før påsken
Det kan virke uoverkommeligt at skulle i gang med en stor påskefrokost, men det er slet ikke så slemt, hvis du vælger enten at servere nemme retter, som du også finder i artiklen, eller hvis du vælger at forberede dig dagen før.
Forretter til påskemenuen
Reelt så synes jeg, at påskefrokosten handler om at lave en stor omgang forretter eller mange mindre retter. Du kan naturligvis også servere én stor varm ret, men ofte så er det skønne ved en påskefrokost netop, at du har mange små retter. Inspiration til forretterne finder du her:
- Traditionel sild med hjemmelavet karrysalat
- Røget sild med peberrodscreme
- Sol over Gudhjem
- Skidne Æg
Moderne påskemad
Selv om den traditionelle påskemad er skøn og altid en sikker vinder, så er påsken en tid på året, hvor fx grøntsagerne virkelig begynder at tage fat, så der er masser af spændende muligheder. Desuden er stenbiderrogn ret populært og utrolig lækkert. Jeg har samlet nogle gode bud, som du kan lave, hvis du vil lave nogle påskeretter, som adskiller sig fra de traditionelle.
- Æggesalat på ristet brød med bacon
- Ceviche af kulmule med mango og chili
- Canapé med avocado og ægte caviar
- Fanø-laks med grillet hvide asparges og sauce mousseline
Påskeretter med stenbiderrogn
Stenbiderrogn er i sæson fra februar til omkring maj – nogle gange kommer der endda stenbiderrogn tidligt i januar eller som i 2022 til nytårsaften. Ofte er den dog fra Island og ikke Danmark. Rognen kommer fra hunnen, som kaldes en kvabso eller kulso. Når du arbejder med stenbiderrogn, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at den er renset, og så bør den ikke være tilsmagt fra fiskehandleren. Det betyder nemlig, at den så trækker væske, inden du skal bruge det. Én god ide er også at spørge, om den har været frosset, det bør den nemlig ikke have været. Når du får den hjem, så skylles den grundigt i en si og drænes for væske – efterfølgende smages den til med salt, sukker og lidt peber. Her er en række bud på skønne retter med stenbiderrogn:
- Dampede grønne asparges med hollandaisesauce og stenbiderrogn
- Rösti med stenbiderrogn, rødløg og creme fraiche
- “Forårsfastelavnsboller” med stenbiderrogn og creme fraiche…
- Pizza med stenbiderrogn, rødløg og creme fraiche
Hvad drikker man til påske?
Mange vil sværge til påskeøl, hvilket kan være rigtig lækkert, men der er altså også nogle lidt tvivlsomme, derfor har jeg samlet nogle gode bud samt hvidvin og rødvin, som jeg mener er fremragende til påskemaden. Til sidst så er der “hovedpersonen” til påskefrokosten, og det er snapsen.
- Påskeøl
- Hvidvin og rødvin til påske
- Påske og Pinsevin – Disse 3 rødvine passer perfekt til lam
- Snaps til påske fra Nordisk Brænderi
Vin til påsken
Når det kommer til hvidvin, så er valget meget afhængig af, hvilken ret du serverer. Hvis du læser artiklen om hvidvin og rødvin til påske, er der nogle gode tips. Generelt, når det kommer til rødvin, så synes jeg, at du skal kigge efter følgende:
- Vinen bør have en let syre eller blide tanniner
- “Køligt” udtryk i vinen
- Hvis den er til lam, så fungerer Pinot Noir, Barolo og Nord Rhône rigtig godt
Det er naturligvis ikke sikkert, du er enig, men ovenstående fungerer ret godt, hvis de første kriterier opfyldes. Grunden til at jeg nævner de andre typer og områder er, at de netop ofte passer på kriterierne.
Glædelig påske – håber det giver lidt inspiration – hvis der er spørgsmål til retterne, så siger du bare til…