“Uofficielle” tænker du sikkert!? Ja, den er god nok, der er naturligvis fundet en Top 5 med de vine, som vores panel i år fandt bedst til julemaden. Men der var faktisk også en række vine, som klarede sig utrolig godt, men som af den ene eller anden årsag ikke nåede i Top 5. Måske skyldes det, at de manglede et enkelt point, at de ikke helt overholdt reglerne eller at vi bare fandt dem værdige! Her kommer 6 gode bud til at “lappe” i gennem decemeber måned…

Under vores smagning i år var der virkelig mange gode bud på julevin. Flere gange blev der sagt “Det er sgu lækkert det her!” og “Det er måske ikke min julevin, men jeg gad fandme godt drikke den alligevel!” Nogle af disse har jeg valgt at fremhæve her. Det er den “uofficielle” kategori, “lappe-lappe-kategorien”, “op i koppen – ned i kapellet-kategorien” eller “easydrinkable-kategorien”.

Læs også: Årets Julevin 2020 er fundet!

Muga Selección Especial 2015

Denne er fra Laurup Vin, og var én af dem, som faldt i virkelig god jord hos panelet. Den lå højt på point og faktisk tæt på toppen. Den koster lige nu kun 249 kr., hvis du tager 6 stk. og er virkelig en flot og elegant vin. Det er længe siden, at jeg har drukket Rioja og navnlig i denne kategori. Den har en fanastisk næse med vanilje, tobak, mørke bær, tydelige fadnoter og kirsebær. I munden har den det hele, frugt, syre, tanniner og sødme.

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris 299 kr. ved køb af 12 flasker hos Laudrup Vin / Point 95/100


AN/2 2018 Bodegas An Negra

Denne har de lige fået på kortet på MASH til 140 kr. glasset – måske i overkanten, meeeeen avancen på vin i Danmark er også ret god. Ikke desto mindre, så er det en skøn vin og virkelig en god “lappe-lappe-vin” – ja, det er altså et nyt ord jeg har lært. Den er fra Mallorca, og lavet på relative ukendte lokale druesorter. Jeg tænker næsten det er nemmest at citere Theis Vin selv på deres side: “Uimodståeligt som en popsang, smuk og forførende som en Ford Mustang” – det siger det hele her. Hvis du skal have en “lappe” vin af høj kvalitet til billige penge (endnu) så er “AN/2” et glimrende bud.

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris 149,95 kr. ved køb af 6 flasker hos Theis Vin (tilbud) / Point 92/100


Vinos Jeromin 2013 – Vinos De Madrid

Én af de nye i kåringen i år var Spanskevine.dk, som har et ret lækkert udvalg. Denne “sværvægter” fra Madrid er et glimrende bud på en vin, som virkelig kan klare selv den vildste julemenu. Denne har en vanvittig koncentration af frugt som slår igennem stort set alt. Det er en vin til dig, som holder meget af de store muskuløse vine, der ikke efterlader meget til fantasien. Duft af vanilje, brombær, “flæsk” og en flot syre gør den bestemt til én af testens bemærkelsesværdige vine!

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris 159,95 ved køb af 6 flasker hos Spanske Vine / Point 91/100


Caparsa – Chianti Classico DOCG 2016

Quist Wine er faktisk ikke nye i kåringen, men de har holdt en kort pause, hvor de nu er tilbage for fuld drøn. I øvrigt har de næsten lige åbnet en ny vinbutik i Aalborg, som bestemt er værd at tjekke ud. Denne er naturligvis på 100 % Sangiovese, så vi snakker ikke “Super Toscaner” her. Det er en skøn og vildt letdrikkelig vin og den passer ret godt i “Op-i-koppen-ned-i-kapellet-kategorien”, for det er nemlig én vin, hvor du kort tid efter åbning tænker “om der var hul i bunden”?

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris 199 kr. pr. stk. hos Quist Wine / Point 90/100


Marziano Abbona, Barolo, Piemonte 2016

Barolo er sjældent i vores kåringer, men denne er værd at fremhæve. Barolo kan være vanskeligt – den lille sorte drue har det nemlig svært, og det kræver tålmodighed og viden at få den til at grå perfekt. Marziano Abbonas vinmarker ligger i Monteforte d’Alba og er på 100 % Nebbiolo. Vinstokkene er på 30 år gamle stokke, hvilket siger noget om håndværket. Grunden til, at denne er fremhævet er, at det er en skøn vin, som faktisk fungerer perfekt nu. Ofte er det nemlig sådan, at Baroloer af denne kvalitet liiiiiige skal ligge og vente i 5-10 år, og det har jeg ærlig talt ikke tålmodighed til. Vi blev særlig opmærksomme på den, da vi gensmagte og den havde været åben i ca. 30 min – her var den helt perfekt.

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris 199 kr. pr. stk. hos Kjær Sommerfeldt / Point 93/100


Jokeren: Feudo Maccari Syrah Mahâris 2017

Efter jeg havde skudt billedet, fik jeg muligheden for at smage denne italiensk powervin, så det har jeg valgt at tage med også.

Syrah er normalt noget, hvor jeg lige trækker vejret ind og tæller til 10 inden jeg kaster mig ud i. Årsagen er helt enkelt, jeg føler ofte denne drue kan være en kende bombastisk. Når der så tilføjes masser af sol fra fx Australien eller USA, så kan syrah nemlig opleves meget sødmefuld, og til julemaden, så bliver det til min smag nok lidt “sødt i sødt”. Hvis vi kigger på denne Feudo Maccarri fra Sicilien så har det også power – men den har også tanniner og en mineralitet til at styre det hele. Det svarer lidt til, at du har et anlæg, hvor du kan styre både treble, middle og bass og indstillet helt korrekt, så får du en balance i musikken, hvor du tænker “hold da op”. Jeg drømmer om, at rejse tilbage i tiden og smage denne i 2007.

Året Julevine - Den uofficielle liste...

Pris: 134,95 kr. ved køb af 6 stk. /Point 92/100


Hvor kom vinene fra?

Philipson Wine
Haller Vine
Skovgaard Vine
Skjold Burne
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Spanske Vine
Quist Wine
Degustation
Jo
nassen Wine
Wi
nefamly
Propperiet
Super
vin
Vinfadet
Hustedvin

Hvad siger reglerne?

Reglerne er meget simple, vinen skal blot kunne købes til samme pris i hele december og må maksimalt koste 250 kr. Det betyder, at en vin sat på tilbud fra fx 349 kr. til 249 kr. sagtens kan indgå, men det skal naturligvis kunne købes på tilbud i hele december.

Året Julevine - Den uofficielle liste...
Pakket og klar…

Hvad spiste vi til?

Vi spise flæskesteg med brune kartofler, hjemmelavet rødkål og confiterede kalkunlår fra kalu.dk, som havde fået intet mindre end 11 timer i en gavmild omgang andefedt. Ellers var der naturligvis diverse lækre udskæringer af pålæg fra Kim Schultz og tilhørende pesto, som vi fik til boblerne.

Året Julevine - Den uofficielle liste...
Julemad…

Hvordan smagte vi?

Meget og længe! Hehe – nej vi smagte alle vinene blindt og over to omgange. Vi udvalgte efter første runde de 5 med flest point. Herefter blev de smagt til den herlige julemad. Under denne smagning var det muligt, at flytte rundt på point, hvilket i år var tilfældet ved flere vine. Til sidst er de givne point låst og en top 5 er klar. Der kan gives maksimalt 100 point, hvor der bedømmes ud fra duft, smag og om det passer til julemaden. Tidligere har der været point for farve også, men det har jeg fjernet, da det ikke giver mening for mig.

Håber du har fundet inspiration til julevinen! Næste omgang bliver dessertvin og den Monopolet mente passer bedst til ris ala mande, derefter kommer boblerne til nytår! Glædelig snart jul…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar