Brøndums Hotel er det ældste hotel i Skagen og ét af de ældste hoteller i Danmark. Det ulmer af historie, har været besøgt af alverdens kunstnere og kendte danske personligheder. Historien starter helt tilbage i 1839, hvor Ane Kristine Houmann arver Brøndums gård. Første senere i 1859 bliver det til ”gæstgiveri” under godkendelse fra Kong Frederik VII, herefter bliver det til det Brøndums Hotel, som vi kender det i dag.
Hvis du vælger at besøge Brøndums Hotel, så vil jeg til at starte med råde dig til at have en bordreservation, i hvert fald hvis du besøger dem i weekenden, for det er velbesøgt og har mange stamgæster. Deres menukort til frokost og aften ligner hinanden, den primære forskel er, at der til frokost er et stor udvalg af smørrebrød, som erstattes af en fuld aftenmenu samt flere forretter på aftenkortet. Ellers ligner de hinanden. Lige meget hvad du bestiller, så bliver du ikke skuffet over hverken størrelse eller kvalitet, man spiser nemlig godt på Brøndums Hotel.
Den ret med mest historie
Rødspætte a la Skawbo er en rødspætte paneret i rugmel, stegt i olie og rigelige mængder smør, dertil får du glaserede kartofler med persille, tyttebær og en syndig smørsovs med kapers og persille. Prisen er 275 kr. Denne ret er den mest historiske, du finder på kortet, hvilket skyldes, at selveste H.C. Andersen spiste den tilbage i 1859, hvor han havde valgt at besøge Brøndums Hotel, da flere kunstnere før ham var faste gæster. Muligvis var det grunden til, H.C. Andersen havde taget den lange tur fra Odense til Skagen. Allerede på vejen var der opstået en del frustration for den unge poet. Sagen var nemlig den, at der ikke var anlagt vej hele vejen til Skagen, og derfor var en del af turen med hestevogn, hvilket bestemt ikke var optimalt for H.C. Andersen. Derfor var han ved ankomsten både sulten, træt og frustreret. For at lette på humøret valgte Ane Kristine Brøndum at sende en tjenestepige ud efter den største rødspætte, hun kunne opdrive. Opgaven tog sin tid, og imens blev H.C. Andersen mere og mere frustreret. Endelig blev der dog serveret “Rødspætte a la Skawbo” til stor tilfredshed for H.C. Andersen. Grunden til at retten hedder ”a la Skawbo” er brugen af tyttebær, som giver det syrlige indslag, som man ellers normalt ville få fra citronen. Dengang brugte man naturen og det, som var til rådighed, hvilket er årsagen til tyttebærrene.
Rødspætte a la Skawbo smager fantastisk, fisken er velstegt og smeltende mør. Portionen er stor, og du går med garanti ikke sulten derfra. Det er et godt eksempel på, at en klassisk ret aldrig går af mode. Jeg vil anbefale, at du bestiller en ”Skawbo Pilsner” til, som Skagen har som sit eget mærke. Hvis du har lyst, så passer en Brøndums Snaps naturligvis også helt perfekt til.
På Brøndums spiser man godt
Hvis du er til smørrebrød, så kan du roligt nøjes med 1-2 stykker. Forhør dig hos tjeneren om det er en ”medium” eller en ”large”, inden du bestiller. Hvis det er ”medium” passer to stykker, hvis du har en god sult med. Hvis det er ”large”, så vil jeg nøjes med ét stykke. Min medspiser valgte to stykker, her deres kartoffelmad med mayonnaise, syltede rødløg, revet Havgus og maltcrumble. Lavet til perfektion, men hold da op en størrelse.
Derudover valgte min medspiser deres hønsesalat med bacon og syltede svampe. Denne var en kende mindre, men alligevel et velvoksent stykke. Der var mæthedsgaranti og stor tilfredshed ved begge valg.
Skulle du have plads til en dessert, så har de altid kringle, lagkage og kringle på menuen – igen er det, som vores tjener sagde ”lidt overdimensionerede stykker på Brøndums”, så du skal have en god sult med.
Prisen for to personer med rødspætte ala Skawbo, to stykker smørrebrød, to pilsner og en enkelt snaps er ca. 850 kr.
1 Comment
Pingback: Spise- og rejseguide Skagen - det kan du opleve på 24 timer