Restaurant Gorilla ejes af Jesper Marcussen, som også ejer både Pluto, Maison og Retour, som alle ligger i København. Jeg har spist på dem alle, og de fleste kan du faktisk finde anmeldelse af på Monopolet. Gorilla og Pluto er klart de to restauranter, som minder mest om hinanden. Her får du på begge steder 10 retter for 425 kr., og der er fokus på både kvalitet og kvantitet. Gorilla har udover god stemning, mange glade gæster, cocktails i baren også mere eller mindre kun naturvin på kortet – velkommen til Gorilla.
Restaurant Gorilla har eksistereret siden 2014 og tager man et hurtigt kig på deres regnskaber, så ser det ud til, at det er gået ret forrygende alle år. Jeg har selv spist der to gange og vil gerne tilstå, at jeg var mest imponereret og tilfreds første gang. Årsagen skyldes nok vores placering i den enorme restaurant, der på en god dag kan have over 200 spisende gæster. Til tider kører de to heats, altså hvor de har gæster mellem ca. 18.00-20.30 og så igen fra 20.30 til 23.00, så det betyder, at der kan affodres mere end 400 gæster på en aften, hvilket ofte sker. Hvad er grunden til deres succes? Det har jeg en ide om.
Value for money og hurtig samt skarp servering
Det første, vi danskere godt kan lide, er, at vi får noget for vores penge, og det er faktisk næsten lige meget, hvor du befinder dig i Danmark. På Gorilla hedder deres menu 10 serveringer for 425 kr., hvor du får snacks, fisk, pasta, kød og altid to desserter. Allerede her har de fleste overgivet sig.
Kigger man så på menuen, så er der naturligvis nogle serveringer, som fx “Grillet squash, grillet løg, linser, granatæble og yoghurt” samt “Selleri-sotto, syltet løg, jordskokkechips og kørvel”, som hører til i den absolut billige del af menuen – det gør sammen med en enorm mængde gæster, at det hele giver en god forretning.
Smagen er i top
Selv om nogle retter er lavet næsten udelukkende på grøntsager, så smager de fantastisk – lige netop deres “Selleri-sotto, syltet løg, jordskokkechips og kørvel” er fremragende. Reelt kan den vel kalde en nordisk udgave af risotto, som er både inspirerende og velsmagende.
Hvis vi lige spoler filmen tilbage, så startede dagen med nogle snacks og et glas bobler, som naturligvis var naturvin (naturligvis 😂). Det var en Cantina Furlarin til 80 kr., som jeg skyndte mig at bestille, inden jeg havde sat mig – jeg havde lavet research hjemmefra og vidste, det var et godt glas til prisen.
Kort efter ankomst kommer den første omgang på bordet – snacks bestående af surdejsbrød med smør, peberpølse, saltet kammusling på syrnet fløde, purløgsolie med radiser – de førnævnte grillede grøntsager og de lækreste gourgeres med trøffelcreme og dildstøv – de sidste kunne jeg have flæsket 10 af! Fremragende start og allerede her er du faktisk ret tilfreds – en god start gør meget!
Hvordan overskuer man et vinkort fyldt med naturvin?
Kender du følelsen af, at man som mand gerne vil imponere kvinden, man er ude med bare lidt og lige vise, at man har styr på det med vinen? Imens den flinke tjener står og tripper, så bladrer du febrilsk rundt i kortet og koldsveden breder sig? Vi har alle været der – uden at denne artikel skal blive til guide til at udvælge vin, så har jeg et par tips og råd. På Gorilla er det primært naturvin, så jeg er også på herrens mark. Derfor er rådet at være helt ærlig – sig hvad du kan lide – tør, fyldig, rund, sødmefuld – skal der være tanniner eller ej? Næste skridt er, at du kigger efter druerne – Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og fx Nebbiolo – hvis du ved, du kan lide én af dem, så beder du om den og til sidst, så spørg efter pris – det er ikke uhøfligt og helt okay, også selv om du gerne vil imponere.
Du kan også undlade det, da tjeneren så sikkert vil spørge om ca. pris, da de ikke ønsker at tørre en vin på 2000 kr. af på dig, medmindre det var dit klare ønske. Sidste tip er, at du lige laver lidt forarbejde hjemmefra og undersøger kortet inden – det gjorde jeg og valgte en Maria Marengo Barolo 2018 fra Piemonte til 1250 kr. en flot vin, hvor jeg vidste, at onlineprisen var omkring 750 kr. ergo meget vin for pengene.
Sådan forløber resten af aftenen
Efter snacks og grøntsager er det tid til fisk, som er torsk med bønnecassoulet og poppede chips af linser. Ærligt, så var den faktisk en kende tør, så en omgang brunet smør eller en lille sauce til havde løftet retten, men det var en detalje.
Vores næste ret var en ondine pasta med grøntsagsbolognese, hvor vores vin var helt perfekt til – faktisk kunne det ikke være ramt bedre. Retten var én af de bedste pasta-vegetarretter, jeg længe har smagt. Inden vi smuttede til desserten, fik vi vores kødret, som var dådyr med portvinssauce og den “selleri-sotto” med syltede løg, jordskokkechips og kørvel, som jeg talte om tidligere. Smagte fantastisk og hertil var vinen også glimrende.
Altid to desserter
Jeg har erfaret, at man altid får to desserter på Gorilla – hvilket passer mig godt. Vi fik en abrikossorbet med piment d’espelette (knust chili) – en lidt sjov kombination men det passede ret godt sammen. Ledsageren var en appelsinis med en intens kakaoganache. En god slutning hvor du bestemt ikke føler sult.
Du kan roligt besøge Gorilla og sagtens finde en billigere flaske vin eller fx tage deres afstemte vinmenu, hvor du får 4 glas vin til 375 kr., hvilket betyder, at du kan smutte derfra for ca. 1600 kr. for 2 personer inklusiv vin.
Navn: Gorilla Kødbyen
Hvor: Flæsketorvet 63, 1711 København
Pris: $$$