I Odsherred nærmere bestemt tæt ved den lille by Asnæs er der hvert år i sommerperioden mulighed for at besøge pop-up restauranten “Lille B”, som er en del af restaurantkæden, der bl.a. også ejer Formel B, Uformel, Palægade og Restaurant Sletten – allerede der kan du godt regne med, at du er i gode hænder. Jeg besøgte dem for første gang i år – læs alt om oplevelsen her.
Konceptet er opstået grundet et særligt forhold, som ejerne Rune og Kristian har til Høve Strand og Odsherred. Lille B ligger ca. en times kørsel fra København, men fra Lumsås eller Rørvig kan du komme dertil på 15-20 min. De har åbent i skolernes sommerferie, hvor du kan besøge dem alle dage. Efterfølgende kommer der en periode, hvor de har åbent i sensommeren fra midt august til midt september, her er deres åbningstid reduceret en smule. Udover pop-up restauranten Lille B, så har de også en foodbar, hvor du kan købe toast på surdejsbrød, en lækker burger eller salat.
De har også en “Beach Bar”, hvor du kan få slukket din tørst – evt. hvor du nyder udsigten over Sejrøbugten eller over et spil petanque. Er du typen, som er til “glamping”, så tilbyder “Lillero” også overnatning i luksuriøse telte. Lige meget hvad du har lyst til, så vil jeg råde dig til at tjekke deres hjemmeside, inden du besøger dem, da de er meget velbesøgte.
Formel B + Lillero= Lille B
Ovenstående er forklaringen på navnet, du kan også sige, at det er en lillesøsterrestaurant til Formel B – dog ville mange så rette dig og sige, at det må være Restaurant Uformel, men lad os ikke hæfte os ved detaljerne – i stedet kigger vi på Lille B. Konceptet er, at du spiser i store telte, hvor du sagtens kan opleve, at du spiser med nogle gæster, du ikke kender altså social dining. Al mad er tilberedt over åben ild, så du kan høre flammerne glitre i baggrunden, imens du spiser, når der altså ikke er for megen hyggesnak fra de mange sultne gæster.
Pescatarian
Du skal være forberedt på, at det primært er fisk, de serverer på Lille B, så er du ikke den store fiskespiser, så styr udenom. Hvis du som mig slet ikke kan få nok af fisk, så er det virkelig heaven. Lille B tilbyder 10 serveringer, som kommer i fire heats for 595 kr. Videre har de en vinmenu, hvor du kan få tre udvalgte glas for 295 kr. eller en alkoholfri menu for 195 kr. Desuden har de veltillavede cocktails, et ret stort vinkort og masser af luksusøl på fad eller flaske. Til at starte med valgte jeg en Negroni, som var virkelig fin – pris 95 kr.
Forrygende start
Jeg havde kun hørt om stedet og havde faktisk ikke troet, niveauet var så højt, som det er, så jeg blev en kende overrasket. Da de første snacks kom, var jeg virkelig glad og følte mig i trygge og gode hænder. Vi fik serveret små lokale rejer stegt hele og med “chilidust” over som lækre hapsere, som gik rigtig fint til resterne af min Negroni-cocktail.
Næste snack var en “hånd-taco” med let saltet laks med agurkerelish og crunchy chili, som du selv kunne fordele over tacoen. En perfekt mundfuld, som havde lige nøjagtig den styrke og sødme fra chilien, der skulle til for at løfte retten. Vores sidste snack var en velkendt lille “urtepotte”, med en agurkecreme i munden, rugbrødscrumble og så små karotter og radiser, som du så selv hiver op af “jorden” – som sagt en forrygende start.
Lucky You!
Ja, det må man sige, at jeg var – men det var nu navnet på den første vin, som jeg fik serveret. Man skulle næsten tro, at den var amerikansk, men Lille B er lidt mere til den klassiske side og har deres primære fokus på den gamle verden (Europa). Laurent Saillard laver vinen “Lucky You” på 100% Chardonnay, som bød på en let oxideret duft samt lime, kumquat, pære og et hint af sirup. I munden var den høj på syre, havde masser af mineralitet og en frugtfylde, som var trukket i baggrunden – et lækkert glas.
Danske kartofler og tomatsaft kan bare noget!
Vores næste to retter var let confiteret torsk med forskellige slags tomater samt tomatsaft og XO-sauce samt nye danske kartofler med en creme på røget pighvarrogn med sprød kinaradise på toppen – jeg kan umuligt sige, hvilken der var bedst, da begge var så smagsrige og skønne. Danske kartofler er jo næsten en ret i sig selv, men når den bliver cremet op og får tilsat noget sprødt, så er det virkelig lækkert.
Vores ledsager er en Orange Vin fra Alsace og hedder “Les Vin Pirouettes” – den er lavet på et blend af Riesling, Gewürztraminer og Muscat. Jeg hæfter mig ved, at den har lagret ret længe på skallerne og er økologisk fremstillet.
I næsen har den duft af røde æbler, kernehus, ribs, kvæde og blommer. I munden er den mineralsk og med masser af syre – jeg vil gerne erkende, at jeg ikke er super fan af orange vine, men denne var god og passede ret godt til mig.
Blomkål og fjæsing
Vores lille delikate fjæsing, som faktisk kan købes hos fiskehandleren på Odden, når de er i sæson for et ret beskedent beløb, var grillet over åben ild og serveret på en sauce af brunet smør, yuzu og æblemost og videre skilt med limeblade/citrontræolie.
Dertil fik vi letfriteret blomkål, blomskålspuré med bakskuld, syltede stikkelsbær, mandler og en merianolie. Jeg vil næsten sige, at denne servering var aftenens bedste. En fjæsing er en lille delikat fisk fyldt med smag, som sammen med saucen på bl.a. brunet smør var helt fantastisk.
Pause og tur til vandet
Du skal blot gå ca. 25 skridt, så står du nede ved stranden og kan høre bølgerne og nyde udsigten til Sejrøbugten. Der hviler en skøn ro over Lillero, og du føler, at du er ét med naturen. Jeg forstår sagtens, hvorfor stedet stort set er fuldt booket, inden sæsonen overhovedet er startet.
Ingen vinmenu uden hvid Bourgogne
Vores skønne tjener serverer næste vin, som han tydeligvis og med god ret er stolt af – det er dejligt med den passion og iver fra tjenere. En hvid Bourgogne som jeg overhovedet ikke kendte – lidt af en “Rock N Roll”-vin, som var alt andet end traditionel. Duft af hvid melon, grønne æbler og kun et lille hint af den ellers velkendte duft af smør, hasselnød og brød.
I munden var den frisk, let syrlig, hvor frugten var flot integreret. Til vinen får vi vores sidste salte ret, som er grillet torsk på en sauce af fermenteret asparges, skilt med ramsløgolie og dertil en ærtepure, grillet salat, nye danske ærter og persillerod. En absolut fremragende afslutning på vores menu, alt er i balance, tilsmagt perfekt og de både dybe og friske smage komplementerer hinanden utrolig flot.
Dessert eller ost?
Begge dele kan tilkøbes på Restaurant Lille B, men jeg må tilstå, at jeg faktisk ikke kan spise mere, selv om jeg har lyst til at prøve både osten og desserten. Derfor vælger jeg og min medspiser at dele en dessert, som er danske jordbær med en sød hyldeblomstsaft, vaniljeis og en sprød vaffel.
Da serveringen ankommer, jubler jeg så meget over vaflen, at tjeneren kommer med en ekstra og bemærker “det er sjældent, at jeg ser nogen være så begejstret for min dessert, så du skal da have en ekstra vaffel” – tak for det Lille B og tak for en skøn middag. Den samlede regning lyder på 2125 kr. for mad til to personer, to cocktails, vinmenu, alkoholfri menu samt én dessert. Det er alle pengene værd, og jeg kommer tilbage næste år.
Hvis du har besøgt Lille B, så lad mig endelig høre hvad du synes.