Det er ret sjældent, at jeg smager vin fra andre lande end de klassiske – altså hvis de klassiske omfatter vin fra USA, Frankrig, Italien, Spanien, Tyskland, Portugal, Australien, New Zealand, Østrig og Danmark, det er i hvert fald disse lande, som jeg har smagt fra flest gange. Men reelt så er der jo masser af uudforsket land, hvis horisonten skal udvides. Makedonien ligger i fugleflugt ca. 500 km fra Italien, så hvorfor skulle de ikke kunne lave god vin? Præcis dette tænkte jeg, da jeg testede 5 vine fra vingården Stobi, som ligger i Tikvesh-regionen modtaget fra Supervin.dk.

Stobi Winery råder over 12.000 hektarer og har både lokale og internationale druer. De har en temmelig stor portføjle af vin og har hvide druer som Zhilavka, Zhupljanka, Rkaciteli, Rheinland Riesling, Italian Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel og røde druer som Pinot Noir, Vranec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Shiraz og Petit Verdot, så de dækker virkelig bredt. Jeg har smagt fem forskellige, hvor jeg kendte tre af dem – Chardonnay, Riesling og Pinot Noir. Tikvés og Vranec var nye for mig.

Stobi Chardonnay 2019

Det er dælme “Steady as she goes”, det er! Imponerende, hvad man kan få for sølle 63 kr., og endnu vildere er det, når den sættes på tilbud til 54,95 kr. for 6 flasker. Dette er lidt som at få en vin fra Frankrig med finesse, men som så bare har fået et ekstra skud sol og varme. I næsen er den fyldt med duft af modne æbler, pærer, fersken, anis, vanilje og citrus. Den er frisk i munden, en smule cremet og utrolig nem at drikke. Jeg har trukket den frem til gæsterne, når de skulle smage noget, som de med garanti aldrig har smagt før. Det er ret underholdende, og hver gang siger folk “Makedonien!? Det havde jeg nok aldrig gættet på…”

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 84,95 / 6 fl. pr. stk. 62,95 kr. Point: 89/100

Stobi Riesling Tikvés 2018

Hands down – det her holder. Det er muligvis, fordi jeg godt kan lide en “underdog” og det er et land som Makedonien lidt,når det kommer til vin. Som jeg siger i indledningen, så ligger de ret godt, når det kommer til klima og kysten. Det betyder også, at de laver glimrende Riesling. Min personlige holdning til Riesling er, at den ikke skal være for sødmefuld, så bliver det hurtigt for meget. Hvis jeg en sjælden gang finder Riesling med noter som denne, så er mit bud ofte, at den må være gammel. Det skyldes, at der ved nogle Rieslings kan være noter af petroleum i næsen, hvilket lyder underligt, men det er utrolig lækkert. Det har denne sammen med noter af lime, abrikos og anis – men kun diskret. Det hele samles i en tør og mineralsk vin, som nok er det mest overraskende glas, jeg har smagt længe.

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 99,95 / 6 fl. pr. stk. 79,95 kr. Point: 91/100

Stobi Winery Pinot Noir 2019

Dette er “hverdags-Pinot”, og noget du altid kan vende tilbage til for at få en god oplevelse. Den er nem at drikke, smager absolut glimrende og har lidt af den klassiske “Pinot-Noir-duft”, som du finder i Bourgogne. Muligvis skyldes det, at vinmageren faktisk er uddannet og oplært i Bourgogne. I næsen har den jordbær, kirsebær, vanilje, skovbund og lette bitre noter af espresso. Den er læskende i munden, nem at drikke, og noget alle kan være med på. Hvis du gerne vil i gang med mere Pinot Noir, så er dette et absolut glimrende sted at starte.

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 84,95 / 6 fl. pr. stk. 54,95 kr. Point: 89/100

Stobi Winery Pinot Noir Cuvée Macedon 2020

Hvis vi lige træder et skridt op, så finder vi Stobi Winery Pinot Noir Cuvée Macedon 2020, som er deres topvin, når det kommer til Pinot Noir. Prisen er på ingen måder i toppen, faktisk ligger den på 99,95 kr. ved køb af 6 stk., hvilket er mere end fair. I næsen har den florale noter, kirsebær, roser, vanilje og lette bitre noter, som passer glimrende til den frugtige næse. Den er utrolig easygoing i munden og virkelig god value for money, den er læskende, blød og charmerende. Denne vin, synes jeg, du skal drikke anytime – anywhere eller bedre endnu, tag den under armen hvis du gerne vil overraske venner eller gæster med noget, de sikkert ikke har smagt før.

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 84,95 / 6 fl. pr. stk. 62,95 kr. Point: 91/100

Stobi Vranec 2019

Den er lavet på druen Vranec, som er en druesort fra Balkan, som dyrkes meget i netop Makedonien. Udbyttet er ret højt, den modner tidligt og er meget resistent. Den kan blive til en rigtig “power-vin”, hvor der bare er fuld smæk på kraft, fylde og smag. Den kan i teorien minde lidt om vine på Primotivo og Zinfandel, som den faktisk er i nær familie med. Stobi Vranec har også power, kraft og er en vin for dig, som elsker fylde. I næsen har den kirsebær, brombær, rosiner, blomme og sødmefuld lakrids. I munden er der utrolig meget frugtfylde, fedme, tanniner og en let syre. Det er en ret vild vin, som jeg bestemt ville sætte til nogle tunge vinterretter eller til en omgang grillmad.

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 84,95 / 6 fl. pr. stk. 62,95 kr. Point: 89/100

Stobi Winery Veritas Private Reserve 2016

Den sidste i testen er også den, som ligger højst i pris på 149,95 kr. ved køb af 6 stk. Stobi Winery Veritas Private Reserve 2016 er også lavet på Vranec og minder lidt om “Stobi Vranec”, dog med væsentlig mere kraft! Den har præcis det, som jeg også ville forvente fra druen – i næsen er den fyldt med helt mørke bær, bitre noter af mørk chokolade, kærnemælk og vanilje. I munden er den cremet og virkelig kraftig. Det er tydeligt, at den har fået varme, når du smager den, der er nemlig fuld tryk på, men heldigvis holdes sødmen på plads med både tanniner og en blid syre. Dette er en vin for dig, som bare ikke kan få nok power!

Vin fra Makedonien - Stobi Winery kan de mon noget?

Pris pr. stk. 199,95 / 6 fl. pr. stk. 89,95 kr. Point: 92/100

Håber det giver inspiration til vin, som du sikkert ikke har smagt før – Makedonien kan helt sikkert noget når det kommer til både hvidvin og rødvin og er bestemt overset indenfor vinverdenen…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar