Jeg har lavet et samarbejde med en lille lokal vinbutik fra min gamle hood Nørresundby. Det er degustation, hvor Martin og Erik kombinerer deres passion for vin med en onlineshop. Deres helt store passion er absolut Côtes du Rhône, hvor vi kigger på 6 spændende bud, der er i god variation, for det er netop hvad dette fantastiske vinområde kan, det er mangfoldighed og dyb adspredelse – håber det giver inspiration til lidt lækkerier – god fornøjelse…

Jeg vil gerne erkende, at min viden før jeg begyndte at arbejde med Martin på degustation var relativ begrænset. Jeg har altid set det som ét stort område, hvilket det geogratisk også er, men det rummer en enorm adspredelse på vin på trods af, at det “kun” er 250 km langt. Det skyldes området og den enorme forandring det har været igennem de sidste millioner af år, som har formet det, som et helt unik terror for dyrkning af vin. Massif Central og Aplerne har været udsat for både oversvømmelser, vulkanudbrud og et klima som har skiftet gennem tiden. Det har formet jordbunden til en rig masse på sand, ler, granit, kalksten og kvarts. Det betyder at vinen fra Rhône praktisk talt varierer lige så meget, som var den fra to vidt forskellige lande.

Læs også: Derfor holder jeg så meget af Rhône vin

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
Udvalget fra Degustation.dk…

Domaine De L’Agramante Ciaülà 2018

Vi starter i den lette ende, hvilket altid er rart. Denne Domaine De L’Agramante Ciaülà 2018 er lavet på 55% Grenache, 40% Syrah og 5% Counoise. Den er let floral i næsen, jordbund, hindbær og anix. I munden er den utrolig læskende og jeg havde nok aldrig gættet det faktisk var fra Rhône hvis jeg ikke vidste det. Som Martin skriver på hans side, så leder det tanker mod Beaujolais – jeg kan kun give ham ret. Jeg servede den udenfor en solrig efterårsdag hvor vi fik en omgang let grillmad til, hvilket var helt perfekt.

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
Vores første vin i testen…

Pris pr. stk 89 kr.

Domaine Des Escaravailles Côtes du Rhône Les Sablieres 2017

De næste 3 vinen i testen kommer fra Domaine des Escaravailles og ja du har nok gættet, at det betyder “biller”. Mine tanker var straks ledt mod det hellige egyptisk bille-smykke, du sikker kender. Det er iøvrigt også en ret populær tatovering. Vinhuset er flere hundrede år gammelt og er ejet af Ferran familien idag som har et flot udvalg af Rhône i høj kvalitet og til fornuftige penge. De er at finde tæt ved Rasteau som ligger nord for Gigondas.

Les Sablieres 2017 er en lækker ung lille charmetrold, som er hvad jeg kalder en god “begynder-vin”, hvis du gerne vil lære mere om Rhône. Den har en skøn duft af jordbær, lavendel og viol. Lad den få 10 min i glasset eller åben flasken 30 min før du skal drikke den, så åbner den sig ret meget op. Det er nemlig en ung vin, som snildt kan gemmes 5-10 år uden problemer. Det er ret tydeligt, at familien her ved, hvad de laver og deres 40 år gamle grenache vinstokke kommer dem til gode, den er lavet på 70% grenache, 20% syrah og 10% carignan.

Dette er nok én af de bedste vine til 85 kr. jeg har smagt nogensinde….

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
Læg mærke til logoet og navnet – “Bille”…

Pris pr. stk. 80 kr.

Domaine Des Escaravailles Cairanne La Boutine 2017

Denne Cairanne La Boutine 2017 er et godt eksempel på “value for money”. Domaine Des Escaravailles produceres kun i år, hvor familien mener, at druerne er gode nok. De laver omkring 3000 flasker, så det er ret begrænset, hvad der kommer til Danmark. Det er fra én af deres enkeltmarker, hvilket betyder, at alle druer kommer fra den og kun denne mark “Les Bayes Hautes”. Den er på 100% Grenache og på intet mindre end 80 år gamle stokke.

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
Nok min favorit af vinene fra Domaine Des Escaravailles

Det er nok min favorit – jeg holder utrolig meget af den kombination den har med let sødme, kombineret med den kølige karakter og noterne af timian, brombær og mørk chokolade. Det er et perfekt vin til fx en peberbøf.

Pris pr. stk. 150 kr.

Domaine Des Escaravailles Rasteau Héritage 1924 2017

Rasteau Héritage 1924 2017 minder en kende om Cairanne La Boutine 2017 (ovenfor), men har en kende mere sødme i sig. Jeg vil derfor anbefale dig, at prøve dem op mod hinanden, så kan du se hvilken du synes bedst om, begge er nemlig utrolig lækre. Denne er lavet på 100% grenache fra ca. 100 år gamle stokke – hvilket er årsagen til, at den hedder “1924”, så lige om lidt. Det er også en vin, som ikke produceres hver eneste år, der skal lige være høj nok kvalitet i druerne til, at familien producerer den. Hvis det er tilfældet laves der omkring 5000 flasker.

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
1924 – det er næsten 100 år gamle vinstokke…

Det er en elegant vin, med masser af røde bær i næsen, en let sødme. Når den har fået lidt luft kommer der duft af mørke kirsebær, læder og mørk chokolade. Den har gode taninier som gør den perfekt til efterårsmad, hvor der simres i flere timer. Jeg vil anbefale at du åbner den under maden og smager både med og uden mad.

Pris pr. stk. 150 kr.

Domaine Chante-Perdrix Chateauneuf-Du-Pape 2017

Dette var faktisk den første jeg smagte. Jeg havde gæster i mit sommerhus, hvor jeg ofte spørger om der er nogle præferencer for vin, land eller drue, hvor flere bad om netop Rhône, jeg satte alle flasker i artiklen på bordet og gæsterne blev enige om denne. Jeg havde forventet en langt mere lukket og tæt vin, men fik i stedet en fyldig og læskende vin, som gæsterne var helt vilde med.

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
Imponerende flot Chateauneuf-Du-Pape

Vi er bevæget os et stykke væk fra Domaine Des Escaravailles og er nu i Chateauneuf-Du-Pape. Stilen har ændret sig en kende, men vi er også gået lidt op i pris. Vinguruen Rober Parker kvitterer også med 92 point og det skal her siges, at parker er mest til de oversøiske “bamsevine”, så når en vin fra Rhône får 92 point er det ret godt. Den er på 60% grenache, 25% syrah, 12% mourvedre og 3% muscardin. Jeg skal blankt erkende, at jeg ikke kender den sidste drue. Sammensætningen giver dog en utrolig lækker vin, duft af kirsebær, hindbær, anis, lavendel og peber. Det er en flot vin, som med silkebløde tanniner står utrolig flot. Vi drak den til lidt “nip-nap” mad – ost, pølse og pålæg fra den lokale gårdbutik, og det var helt perfekt.

Pris pr. stk. 249 kr.

Domaine Chante-Perdrix Chateauneuf-Du-Pape Etienne Pecoul 2016

Den sidste vin i testen, er den dyreste og også fra Chateauneuf-Du-Pape, som ligger ca. midt i Rhône. Her snakker vi 100% Grenache og en absolut top Chateauneuf-Du-Pape. Her får du virkelig meget vin for pengene, den har mere eller mindre det hele og efter min mening, kan én som denne fint hamle op med de store vine fra Bordeaux. Rober Parker er også ret tilfreds her og kvitterer med 95 point. Den er rig, fyldig og her kommer der også lidt fad til udtryk i næsen i form af vanilje. Den har mere sødme den forrige, men på samme måde hindbær, lakrids og et strejf af oregano – den står utrolig harmonisk og reelt ville jeg drikke den alene – helt for mig selv 🙂

Côtes du Rhône: 6 stærke bud fra Degustation
In Chateauneuf-Du-Pape we trust…

Pris pr. stk. 269 kr.

Håber det har givet inspriation til nogle lækre vin fra Côtes du Rhône, du kan se meget mere på degustation.dk.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar