Jeg er kæmpe fan af spansk vin – årsagen er ret simpel, jeg synes ofte at finde et højt niveau selv til vin, som er placeret i bunden – altså flasker til få penge. Netop Juan Gil er med til at understrege min pointe – her er der vin på alle niveauer, og det er både rose, hvidvin, rødvin og dessertvin – Jeg har modtaget næsten hele deres portefølje fra Andrup Vin, som jeg har anmeldt i artiklen her – håber det giver lidt inspiration.

Juan Gil-vingården er helt tilbage fra 1916, hvilket er gammelt, når det kommer til spanske vingårde. Den er en familiedrevet vingård, hvor flere generationer har passet og plejet vinstokkene og dyrket jorden med det formål at skabe fremragende vin. Juan Gil er en del af Gil Family Estate, som har 10 forskellige spanske marker i Jumilla, Murcia og Aragona. Fælles for markerne og vinene er, at de lavet med øje for kvalitet og omhu med fokus på klima og bæredygtighed. Derfor arbejder de med at genanvende affald fra produktionen til gødning samt at have solcelleanlæg, som kan dække 85% af den energi, der er behov for på vingården.

Juan Gil Moscatel Seco 2021

Moscatel Seco er ikke den drue, som er mest kendt, når det kommer til hvidvin, hvilket er lidt synd, for den giver en absolut glimrende vin. Juan Gil har bl.a. denne og mange andre i deres enorme portefølje. I næsen har den duft af modne pærer, melon, fersken, grillet citron og et hint af lakrids. I munden er den blød, rund, fyldig og har en skøn krydret afslutning. Den passer fremragende til pastaretter med lidt spicykick – fx “Penne Arabiata”. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 91/100

Pris: 99 kr. pr. stk. / 79 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Rose 2021

Spansk rosé kan virkelig noget, og er du i forvejen glad for spansk vin og Tempranillo, så vil du elske denne rosé. Den indeholder også en smule Syrah, hvilket giver den en skøn dybde. Næsen er fyldt med duft af modne jordbær, kirsebær, appelsinskal, citrus og granatæbler. I munden er den fyldig, cremet, fed og har en lækker let sødme, som skaber en rosé, hvor alle kan være med. Den skal nydes iskold og uden noget som helst til. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 92/100

Pris: 119 kr. pr. stk. / 99 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Yellow Label

Jeg er blevet utrolig glad for Monastrell, som ses mere og mere, hvor den bruges 100 % i stedet for at være en blandingsdrue. I næsen har den en skøn duft af solbær, lakrids, vanilje og læder. I munden er den fyldig og har en god koncentration af frugt efterfulgt af let syre. Godt glas til en omgang tapas!

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 92/100

Pris: 89,95 kr. pr. stk. / 69,95 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Silver Label 2020

Jeg har smagt Silver Label fra Juan Gil flere gange, og den skuffer aldrig – den er lavet på 100 % Monastrell, som giver en vin med masser af tæt duft af brombær, kirsebær, vanilje, kardemomme, lakrids, læder og et hint af røg. I munden er den fyldig, rund med masser af frugtfylde og lækre tanniner – præcis som en god spansk vin skal være. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 93/100

Pris: 149 kr. pr. stk. / 129 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Blue Label

Blue Label – ikke at forveksle med whiskyen – er én af Juan Gils topvine på en skøn blanding af spanske og franske druer, hvor hovedvægten ligger på Monastrell. I næsen har den en fantastisk duft brombær, blomme, solbær, vaniljetobak, cedertræ, espresso, peber, lakrids – noterne fortsætter næsten i det uendelige. I munden er den fyldig, med modne tanniner og en fremragende mundfylde, hvor fad, syre og frugt går op i en højere enhed. Flot vin til pengene. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 93/100 

Pris: 279 kr. pr. stk. / 225 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Bruto 2018

Bruto er lavet som en hyldest til området Jumilla og i et samarbejde mellem to vinmagere. Derfor er den også kun tilgængelig i en begrænset periode. Den har fået fuld gas på fadlagringen og nydt 24 måneder på amerikansk og fransk eg. Det giver en vin med en utrolig lækker duft i næsen fyldt med intense noter af kirsebær, solbær, vanilje, fennikel, espresso og et hint af syltede blommer. I munden er den kraftfuld, fyldig og har en tør men frugtig fylde, hvor syren holder det hele i balance. Vinen kan med garanti ligge mange år endnu, men er også skøn at nyde nu. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 95/100

Pris: 399 kr. pr. stk. / 349 kr. ved køb af 6 stk.

Juan Gil Monastrell Dulce 2012 37 cl

Det er alt for sjældent, jeg drikker dessertvin, hvilket faktisk er lidt dumt, for det er utrolig lækkert. Jeg har aldrig smagt en på Monastrell, så denne var en stor oplevelse. I næsen har den duft af rosiner, abrikoser, blommer, lakrids og mørk chokolade. I munden er den bestemt til den sødmefulde side, men den har også syre, som holder den i balance. Den fungerer glimrende til ost eller som en erstatning for desserten. 

Monopolet smager på: Juan Gil - Spansk vin når det er bedst

Point: 93/100

Pris: 149 kr. pr. stk. / 119 kr. ved køb af 6 stk.

Hvis du vil have mere inspiration til vin, så er der masser på bloggen fx artiklen “Naturvin – galt eller genialt?” og en artikel med spændende Malbecs fra Argentina.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar