Jeg holder utrolig meget af spansk mad – kraften, fylden og de kødfyldte gryderetter, som får lov til at simre i flere timer, imens du kan nyde duften sprede sig i køkkenet. Denne ret er inspireret af min kærestes farmors køkken, som ofte lavede store gryderetter fyldt med smag og kraft. Håber du synes om den.
Retten her er lavet med svinekæber og den spanske pølse, chorizo, som du sikkert kender. Hemmeligheden i retten er, at du skal skaffe nogle ferske pølser, som kan være sværere at opdrive. Bruger du de tørrede, er det også okay, men der kommer væsentlig mere kraft og smag, hvis du kan finde nogle ferske. Ellers er retten faktisk helt ligetil. Du kan godt erstatte svinekæberne med koteletter eller nakkefilet i skiver eller oksekæber.
Spansk gryderet med svinekæber, chorizo og mandler
Opskrift på spansk gryderet med svinekæber, chorizo og mandler – en skøn simreret, som er glimrende til efterår, vinter og hygge.
Ingredienser
- 4 stk. svinekæber
- 4 stk. chorizopølser
- 1 stort løg
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk. peberfrugt
- 1 spsk. røget paprika
- 1 tsk. cayennepeber
- 1 håndfuld mandler
- 1 dåse kikærter
- 1 dåse hvide bønner
- 4 dl. tør sherry du kan også bruge rødvin
- 1 dl. rødvin
- 5 dl. oksebouillon
- Skallen af ca. ½ citron
- 1 spsk. citronsaft
- 2 spsk. olivenolie til stegning
- Salt og friskkværnet peber
- 1 stk. groft brød
- 1 bundt frisk persille eller oregano til pynt
Sådan gør du
-
Start med at fjerne sener og hinder fra svinekæberne – et tip er at bede din slagter om det.
-
Varm nu en sauterpande med låg op til middelhøj varme med olien.
-
Brun svinekæberne godt af på alle sider. Fisk dem op.
-
Hak løg og hvidløg og svits det i gryden. Tilsæt paprika og cayennepeber.
-
Lad det svitse godt igennem.
-
Læg nu svinekæberne tilbage i gryden.
-
Tilsæt sherry og rødvin og lad det koge af i et minut.
-
Tilsæt nu oksebouillon og lad det hele simre under låg i 2 timer.
-
Imens smutter du mandlerne. Hæld kogende vand over dem, lad dem trække i 2 min. Smut dem og sig ”av” flere gange undervejs.
-
Når de 2 timer er gået, tilsættes bønner, kikærter og mandler.
-
Skær peberfrugten i strimler.
-
Lad det nu simre yderligere i 45 min. Når der er ca. 15 min igen, så tilsætter du peberfrugten.
-
Smag til med salt, peber, citron og revet citronskal.
-
Hak krydderurter over og server med groft brød og en god flaske Tempranillo.
Hvad drikker man til?
Du kan drikke lige nøjagtig det, som du gerne vil drikke, men jeg anbefaler helt klart, at du vælger en spansk rødvin og gerne af klassifikationen “Gran Reserva”, som har fået lidt alder og kærlighed i form af modning. Du kan i øvrigt læse om de forskellige klassifikationer i artiklen: “Guide til spansk vinklassifikation“. Jeg har valgt Protos, som lidt er “vin af den gamle spanske skole”. Det betyder, at der er skruet godt op for volumen, der er fylde, kraft og masser af frugtfylde, en smule sødme, let mineralskhed og en fin syre.
Til denne ret er den helt enestående – hvis du vil have mere inspiration til vinen, så er der et glimrende på bud australsk vin eller fransk vin på bloggen.