Opskrift på hjemmelavet bearnaise sauce som aldrig fejler...
Bearnaisesovs Sovs Tilbehør

Opskrift på hjemmelavet bearnaise sauce som aldrig fejler…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gå til opskrift

Bearnaisesovs! Jeg husker den tydeligt fra barndommen. Et brev Knorr og så godt med margarine og mælk – så var der bearnaisesovs. Jeg fik den tit i min første kærestes familie. Dengang vidste ikke, at en hjemmelavet bearnaisesauce kun består af essens, æg, smør og estragon, det ved jeg nu. Bearnaise er slet ikke så svært at lave, som mange tror. I denne opskrift får du tips til at komme i mål og tips, hvis det skulle fejle – god fornøjelse.

Opskrift på hjemmelavet bearnaisesovs

Ret: Hovedret, Sauce
Køkken: Fransk
Keyword: Bearnaise Sauce, Onglet
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Antal: 2 personer

Her finder du en opskrift på hjemmelavet bearnaisesovs som ikke fejler. Der er tips til at komme sikkert igennem og tips til hvis, uheldet skulle være ude og saucen skiller.

Udskriv

Ingredienser

Onglet

  • 400 gram onglet
  • 1 spsk olive
  • 1 spsk smør
  • 1 par kviste rosmarin
  • 1 fed hvidløg
  • salt og friskkværnet peber

Bearnaisesovs

  • 2 spsk vineddike
  • 2 spsk hvidvin
  • 1 lille skalotteløg
  • 1 bundt estragon
  • 2 stk æggeblommer
  • 250 gram smør
  • salt og friskkværnet peber
  • citronsaft

Sådan gør du

Onglet

  1. Fjern sener fra køddet, hvis du ikke har fået din slagter til det.

  2. Du skal helst bruge en grillpande, ellers en støbejernspande som du varmer grundigt op.

  3. Pensel oliven på køddet og giv den en omgang salt. Læg det på grillen og tilsæt smør. rosmarin og hvidløg – det skal blot give smag.

  4. Steg det ca. 1 min på hver side.

  5. Tryk på det, det skal være medium/rare – det skal være blødt men også være lidt spændstigt.

  6. Pak kødet ind og lad det trække et par minutter før du skærer det ud.

Bearnaisesovs

  1. Start med at klare smørret – det gør du ved at varme det på laveste blus indtil valle og smør er skilt. Når det er skilt så hælder du det klarede smør i en skål eller anden gryde, som du nemt kan hælde af. Lad det køle godt af – det skal helt ned under 50 grader og gerne lavere.
  2. Imens laver du essensen. Du kan også snyde og købe essens.
  3. Fjerne alle bladene fra estragon så du kun har stokkene.
  4. Hak løget og kog det sammen med estragon-stokken sammen med hvidvin og eddike.
  5. Når det er reduceret til en tredjedel sier du det, og stiller til side.
  6. Hak nu bladene fra estragonen. Hvis du har en hjælper i køkkenet kan dette udskydes til sidst.
  7. Nu skal vi lige have en checker: Du skal gerne have følgende nu – Essens – Smør – Æg og Estragon. Ready-set-go!

  8. Varm nu en æggeblommerne op med essensen, det skal foregå på laveste blus og her bliver det undervejs. Imens pisker du luft ind i det.

  9. Nu tilsætter du smørret i en tynd stråle og pisker som om dit liv galt det!
  10. Go – Go – Go! Du kan godt!
  11. Du må ikke stoppe for saucen er helt færdig. Jo mere smør jo mere tykner den.
  12. Tilsæt estragon og smag til med salt, peber og citron.
Bearnaise Sauce…

Hvis uheldet er ude!

Det kan ske og ja det er sket for mig! Utallige gange. Så bare vær rolig. Inden disse tips, så kan du lave det over et vandbad, det vil mindske sandsynligheden for, at det går galt betydeligt.

  1. Iskold vand! Det sekund du kan se, at saucen begynder at blive tynd og “grynet” så hælder du lidt iskold vand i. Det kan måske sænke temperaturen sådan, at det samler sig.
  2. Fuldfed mayonnaise! Yes du læste rigtigt. Et par skefulde mayonnaise – enten din hjemmelavede eller Hellmans kan faktisk redde den. Det et lidt underligt, men dybest set er det jo en varm mayonnaise du laver.
  3. Æggeblomme! Find en helt ren skål, hvor du slår en æggeblomme ud i. Pisk den sammen med den skilte bearnaise, så skal den nok samle sig. Husk dog på, at den skal være kølet af.
  4. Start forfra! Ja, den er træls, men du kan i det mindst skille saucen total ved at skrue helt op og så kan du faktisk bruge smør igen.

Håber det lykkes – hvis det fejler tager jeg gerne skylden 🙂

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

4 Comments

  1. Uuuuha… Den med citronen er jo helligbrøde i det franske køkken..

    Mener jeg hørte en dansk kok kalde det for en “dirty bearnaise”, hvis man gjorde det.. Forstået på den måde, at det var ikke uspiseligt, men det var upassende mod en ægte sauce..

    • 5 stars
      Hej Nikolaj – det er vist rigtigt – men i og med der er er syre i den hjemmelavede essens så kommer der jo syre i – Reelt burde jeg måske omdøbe den til “Very Dirty Bearnaise” for jeg elsker virkelig det skud syre den får 🙂

      Point taken BTW!

      • Jeg skal heller ikke være hellig.. Sjældent at jeg følger en opskrift til punkt og prikke.. Enten fordi jeg får lidt ideer, men også sommetider fordi man jo en gang i mellem også lige må tænke over, om der vitterligt er plads til “tørret karse plukket i et skudår i skinnet fra fuldmånen på nordsiden af Mount Everest” i krydderiskuffen.. Og får man egentlig det brugt igen? 🙂

        • Haha – det var noget af et billede – kan sagtens følge dig – opskrifter skal helt sikkert tilpasses efter behov og ses som rette snor. Det er faktisk derfor jeg elsker at lave mad og har svært ved at bage – det er nemmere at tilpasse undervejs.

          Jeg vil undlade “Tørret karse plukket i et skudår i skinnet fra fuldmånen på nordsiden af Mount Everest” for evig og altid i mine opskrifter 🙂

Skriv en kommentar