Panna Cotta er en klassisk italiensk dessert, som er utrolig nem at lave. Nogle vil måske sige, at den er det italienske svar på creme brûlée, da de minder en kende om hinanden. Opskriften er utrolig enkel og består kun af fire ingredienser, og medmindre du anstrenger dig for at ødelægge den, så kan det stort set ikke gå galt. Årsagen til, at jeg laver den med whisky er, at det er International Whisky Day den 27. marts 2021, og det skal vi med garanti fejre.
Denne artikel indeholder reklamelinks
Sidste år skrev jeg en længere artikel om “Verdens whisky”, det vil jeg ikke gøre i år. Det skyldes, at jeg i disse tider konstant skriver om whisky til et stort projekt – mere kan jeg ikke afsløre lige nu. Jeg vil dog lige sige et par ord om “International Whisky Day“.
Læs også: Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
Første gang “International Whisky Day” var annonceret var i 2008 den 27. marts. International Whisky Day blev skabt af Charles MacLean, Dave Broom, Martine Nouet og Helen Arthur for at ære den engelske skribent og journalist Michael Jackson, som var lidt af et ikon indenfor denne verden. Michael Jackson er sjovt nok født den 27. marts hvilket også er årsagen til, at begivenheden falder denne dag. Videre er den annonceret året efter Michael Jackson døde.
Udover, at spise lækker mad med whisky i som fx denne Panna Cotta, så er formålet med dagen også, at opfordre alle til en række gode initiativer, som fx at donere til velgørenhed og dele nogle gode opleveler med whisky. Videre opfordres alle til, at nyde og udvide horisonten og ikke mindst også, at udforske øl! Det var nemlig sådan, at Michael Jackson også gik meget op i øl og var “The Beer Hunter“, så han slog også et slag for, at denne verden skulle udforskes.
Læs også: Wednesdays Whisky: Highland Park 18
Opskrift på Panna Cotta med “whisky-gele”…
Det er International Whisky Day idag, og jeg har lavet en Panna Cotta med "whisky-gele", som passer perfekt til denne dag, der er også link til hindbærcoulis.
Ingredienser
Panna Cotta
- 5 dl piskefløde
- 1 stk. vaniljestang
- 65 gram sukker
- 2,5 blad husblas
“Whisky gele”
- 1 dl. whisky efter eget valg – jeg brugte Highland Park 12
- 1 stor spsk. sukker
- ½ blad husblas
Sådan gør du
Panna Cotta
-
Start med at skrabe alle vaniljekornene ud og bland dem med en spsk. sukker.
-
Hæld alt fløde i en kasserolle og tilsæt sukker og vaniljestangen, det trækker lidt ekstra smag.
-
Varm det nu langsomt op til 90 grader.
-
Læg husblasen i iskoldt vand imens.
-
Når massen rammer ca. 90 grader – er det lidt mere gør det ikke noget så tager du den af varmen.
-
Opløs nu husblasen i massen og hæld det på en karaffel eller kande der kan tåle varmen.
-
Stil det nu på køl og hver 8-10 min. shaker du den lige en omgang.
-
Det skal du gøre i en times tid. Det forhindrer nemlig vaniljekornene i at lægge sig på bunden.
-
Herefter er den klar til at komme på glas eller skåle alt efter hvad du foretrækker.
-
Lad dem stå helt forsigtigt, indtil de har sat sig, det giver den flotteste kant.
“Whisky gele”
-
Udblød husblassen i iskoldt vand.
-
Lun whiskyen op med sukkeret til det er opløst.
-
Det skal ikke koge, men ramme ca. 90 grader.
-
Smag på det – det er nemlig lidt en smags sag – jeg er til stærk whisky hvor sukkeret tager toppen af den.
-
Hæld det nu over husblassen og lad det køle af i køleskabet i ca. 10 min.
-
Når det er “lillefinger-varmt” eller kølet af i 10 min. hældes det over din Panna Cotta.
Highland Park 12
Jeg elsker historien om Highland Park. Highland Park opføres i 1798 på Orkney. På denne tid har vores hovedperson Magnus “Mansie” Eunson en lille hemmelighed. Om dagen er han en respekteret præst, men om natten er han “dark distiller”, eller rettere en smugler. Senere blev hans moonlight til den fantastiske dram som vi kender i dag – Highland Park.
Jeg er rigtig glad for Highland Park hvilket skyldes, at jeg har besøgt destilleriet tilbage i 2013, hvor jeg blev taget med storm. Det næste skyldes, at det var min første “rigtige” whisky var en Highland Park 25 års, som virkelig understregede det Highland Park kan. Mindre kan også gøre det og deres 12 års er én af de bedste whiskys i den kategori til prisen.
Den har ligget på Sherry fade, og har masser af sødme og friske frugter i næsen – ananas, pære og lidt mørk chokolade. I eftersmagen finder du røgen, men den er meget diskret og på ingen måder dominerende. Det betyder også at den går ret godt til denne ret. Jeg vil ikke råde dig til, at bruge en whisky med mere røg end Highland Park, som i øvrigt slet ikke er i den “røgede kategori”. Du skal i øvrigt huske, at “whisky” fra Skotland staves uden “e” – du kan huske det på, at der ikke er “e” i Skotland 🙂 Hvis du vil se mere whisky, så kig gerne forbi “Whiskytossen“.
Glædelig “Whisky Day” – håber du har lidt spændende i glasset – skål!
1 Comment
Pingback: Opskrift på chokolademousse med espresso og whisky