Restaurant Uformel drives af Rune Jochumsen og Kristian Arpe-Møller og har siden 2014 ligget i Studiestræde. Det er en form for pendant til Restaurant Formel B, som i mange år har kunnet bryste sig af en Michelin-stjerne. På Uformel er der højt til loftet, frie rammer, mad til en fair pris og god stemning. Denne artikel handler dog ikke om et besøg på restauranten, det kan du finde link til længere nede – den handler om deres nytårsmenu, som efter min mening er én af de bedste i København.

Når man er fraskilt, som jeg er, så er der stor forskel på mine nytårsaftener – det ene år har jeg mine piger, og så må min mad gerne være “i børnehøjde”, her gør det ikke så meget, at der ikke kommer caviar, østers, torsk, vildt og masser af champagne samt vin på bordet. Det er nemlig sådan, at denne del kan nydes det år, hvor jeg ikke har mine børn. Nytåret, hvor jeg ikke har børn, fejres næsten altid i København, så derfor kigger jeg efter take away i det område.

Læs også: Mad & Monopolet smager på: Restaurant Uformel

Det må gerne være den menu, hvor der er det højeste niveau og mest for pengene. Det betyder ikke nødvendigvis den dyreste. Uformel, synes jeg, er et glimrende bud, og netop her får du rigtig meget for pengene. På deres menu i 2022 havde de:

Råmarineret Hamachi, grillet auberginecreme, dashi og tomatvinaigrette

Pocheret torsk, XO-sauce og fermenteret asparges

Rosastegt duebryst, farseret morkel, rødbede og sichuanpeber

Mørk chokolade, syltede brombær og ristede hasselnødder fra Piemonte

Prisen for deres take away var 795 kr. pr. person, hvor der også medfølger surdejsboller og smør. Der var ikke mulighed for at vælge vegetar eller glutenfri nytårsmenu, blot en orientering. Menuen var en fusion mellem fransk og asiatisk – hvor der fx var brugt ingredienser som “dashi”, XO-Sauce og sichuanpeber – hvilket gav lidt ekstra spice og ikke mindst kreativitet til retterne.

Nytårssnacks

Jeg elsker nytår – jeg ved godt, at der er nogen, som synes, det er “en dag som alle andre”, men for mig er det afslutning på et år og samtidig en start på et nyt. Man får lov til at nulstille og starte på ny med nye mål og nye ambitioner. I år havde jeg valgt at lave tre snacks, som du finder på menukortet på Marchal – du kan også se denne artikel: “Sådan laver du snacks fra Marchal”. Derfor var der østers med caviar, fingerlime og ponzu, bikini-toast med jamon og to slags gougéres – en med trøffelcreme og cometé, som er deres originale og én med ostecreme toppet med caviar – den sidste var dristig, men det fungerede overraskende godt.

Den Uformelle nytårs-take away
Hjemmelavede nytårssnacks a la Marchal

Starter i flot balance

Den første ret var råmarineret hamachi -med grillet auberginecreme, dashi og tomatvinaigrette. Hamachi er en lille tunart, som bl.a. bruges til sushi, den er yderst velsmagende og delikat. Det var denne ret også – god balance, hvor der var masser af syre og fedme. For mit vedkommende passede det ret godt med snacks før denne servering. Vinen dertil var en skøn hvid Bourgogne.

Den Uformelle nytårs-take away
Fremragende starter

“Nytårstorsk i nye klæder”

Jeg synes, det er super fedt, at der er klassisk mad til en nytårsaften, og hvad er mere klassisk end torsk? Denne var dog ikke lavet på den helt klassiske måde med sennepssovs, rødbeder, kapers, æg og peberrod, faktisk var det så langt fra, som noget overhovedet kan være, men det gjorde bestemt ikke noget. Denne var helt perfekt tilberedt og imponerende nok, så var den perfekt efter opvarmning – XO sauce er en krydret sauce, som primært bruges til skaldyr og ofte ses i østen.

Den Uformelle nytårs-take away
Nok den bedste nytårstorsk jeg nogensinde har fået

I stedet for den klassiske oksemørbrad

Jeg elsker vinterretter og gerne de tunge som dem, hvor du kan sætte en fantastisk rødvin til – fx en Grand Cru Classé, som jeg tilfældigvis havde liggende. Hovedretten var et skønt rosastegt duebryst med farseret morkel, rødbede og sichuanpeber. En skøn hovedret, hvor jeg gerne tilstår, at mætheden også var begyndt at melde sig.

Den Uformelle nytårs-take away

Fantastisk afslutning

Til at matche vores afslutning stod den på mørk chokolade, syltede brombær og ristede hasselnødder fra Piemonte som dessert. Fremragende dessert, hvor de syltede brombær udgjorde en let syre samt sødme, som sammen med den bitre mørke chokolade og de sprøde nødder skabte en flot dessert.

Den Uformelle nytårs-take away
Lækker desser, men jeg må tilstå, at jeg kun formåede at spise halvdelen

Uformel har helt sikkert også en nytårsmenu klar næste år – den vil nok afvige en lille smule fra denne, men du kan roligt bestille den. Du kan helt sikkert få en billigere menu, her er prisen ca. 200 kr. pr. ret, hvilket er en del for take away, men der er også brugt relativt dyre ingredienser. Hvis du kender til et andet sted, som laver lignende, så tøv ikke med at kommentere.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar