Lavet i samarbejde med Chateau del ISH White

Findes der noget bedre end et stykke saftigt unghanebryst? Næppe, men hvis du lige tilføjer en pommes fondant og verdens bedste sauce, som efter min mening er en beurre blanc, så har du lige pludselig noget, som er enestående. Retten fungerer perfekt, hvis du gerne vil imponere lidt, eller hvis du skal have en skøn middag til weekenden. Ledsageren til retten er, hvad jeg anser som noget af den bedste alkoholfri vin, der findes, som kommer fra Chateau del ISH White.

Gå til opskrift

Hvis du bliver smånervøs over at skulle piske en sauce, så frygt ej – denne sauce er meget meget nem at lave. Den kan stort set ikke gå galt, medmindre du begynder at buldrekoge den. Den kaldes også “fransk smørsauce”, da den består af ca. 90 % smør. I modsætning til en bearnaise eller hollandaise, så har den ingen æggeblomme, så du skal ikke frygte en emulgering, hvor saucen i værste tilfælde kan skille til atomer.

Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc med Wineish White
Pommes Fondant – Beurre Blanc – Unghane og Chateau del ISH White
Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc med Wineish White

Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc med Wineish White

Ret: Aftensmad
Køkken: Fransk
Keyword: Beurre Blanc, Kylling, Pommes Fondant, Unghane, Unghanebryst
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 14 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Familiefaren

Chateau del ISH laver fremragende alkoholfri vin – her er deres "White" sammensat med grillet unghanebryst, beurre blanc og pommes fondant.

Udskriv

Ingredienser

Pommes Fondant

  • 1 stk. udstikkersæt
  • 2 stk. bagekartofler
  • 5 dl. neutral olie
  • Salt og friskkværnet peber

Unghanebryst

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. olie
  • 2 stk. unghanebryster
  • 2 kviste timian

Beurre Blanc

  • 2 stk. almindelige løg eller 3-4 skalotteløg
  • 200 gram koldt smør i mindre stykker
  • 1,5 dl. Chateau del ISH White eller anden vin – brug en tør hvidvin
  • ½ dl. hvidvinseddike
  • Salt og friskkværnet peber (gerne hvid peber)

Sådan gør du

Pommes Fondant

  1. Tænd ovnen på 100 grader (almindelig ovn)
  2. Stik de rå kartofler ud med en 2-3 cm udstikker

  3. Stil stykkerne i en kasserolle, som kan tåle at komme i ovnen.
  4. Hæld olien over kartoflerne, så de er dækket.
  5. Giv dem ca. 3 timer eller til de er møre.
  6. Når de er færdige, så tag dem forsigtigt op af olien.
  7. Varm en pande op til middelsvag varme og steg nu kartoflerne på begge sider.
  8. Sæt dem på fedtsugende papir efterfølgende – inden servering skal de have flagesalt og friskkværnet peber.

Unghanebryst

  1. Start med at lade unghanebrysterne få stuetemperatur.

  2. Varm en pande på til middelhøj varme med smør og olie.

  3. Giv brysterne salt og steg dem med brystsiden nedad.

  4. Med en palet giver du dem et moderat pres.

  5. Vend dem efter ca. 2 min og steg dem yderligere i ca. 12-15 min afhængig af størrelsen.
  6. Når de er gennemstegte, giver du dem en lille smule peber.

  7. Når de skal serveres, skærer du dem for med en skarp kniv og pynter dem med timian.

Beurre Blanc

  1. Snit eller hak løgene fint.
  2. Læg dem i en kasserolle med hvidvin og hvidvinseddike.

  3. Lad det nu reducere til ca. ½ dl. Er der lidt mere eller mindre, så fortvivl ikke, det skal nok gå.
  4. Fjern nu løgene og bring væsken til kogepunktet.

  5. Tilsæt nu smørret lidt efter lidt, hvor du pisker smør i massen lidt ad gangen.

  6. Når alt smørret er brugt, er saucen færdig.

  7. Varm den nu op, så den ligger lige under kogepunktet.

Hvad drikker man til?

Du kan reelt drikke mange forskellige vine til denne ret. Det kan være hvidvin i forskellige udgaver, så længe de har noget syre til at give modspil til saucen. Det kan også være en kølig rødvin, gerne fx Pinot Noir fra Bourgogne eller New Zealand. Man hvad nu hvis du slet ikke er til alkoholiske vine for tiden? Ja, så er hjælpen nær, for jeg har testet den nyeste vin fra Chateau del ISH dertil. Den hedder “White” og er lavet på Chardonnay, hvor druerne kommer fra regionen Carinena i Aragon, som også er kendt for Cava.

Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc med Wineish White
Chateau del ISH White

I næsen har den duft af citrus, tænk friskpresset citron, samt sprøde grønne æbler, som næste, sprænger, når de skæres over. Efter lidt tid i glasset så fornemmes også hvid fersken og limeskal. I munden er den tør, syrlig og med en rigtig fin mineralitet. Det er klart friskheden og den ranke elegante stil, som Chateau del ISH er gået efter ved produktionen af denne vin. Til retten gør den det glimrende – den renser godt igennem, hvor den saftige unghane og den cremede sauce får en god ledsager, som løfter hele oplevelsen væsentligt.

Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc med Wineish White

Vin uden alkohol – det nye sort?

Men hvorfor drikke vin uden alkohol? Godt spørgsmål – for mig handler det helt enkelt om, at jeg gerne vil forblive rimelig frisk både i løbet af aftenen, men bestemt også dagen efter. Jeg er i den (lad os bare sige til tider uheldige situation) at jeg ofte er inviteret ud, og så holder jeg generelt meget af vin. Derfor er det rart, at der er et alternativ uden alkohol, som rent faktisk smager godt – det har Chateau del ISH leveret.

Point: 93/100

Hvad synes du om alkoholfri vin?

De alkoholfrie fakta
Alkoholfri vin (0%)
Lavet på Chardonnay (Oprindelse: Spain)
Anbefalet serveringstemperatur: 6-10 °C
Sukker: 2.3 g/100 ml
Kalorier: 15 kcal/100 ml
Vegansk – Glutenfri

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift