Hovedpersonen til højtider som Mortens Aften og jul må vel være anden. Men lige efter kommer det elskede brune guld, hele Danmarks darlig – den brune lækre andesovs. Som barn elskede jeg det – den lækre fede smag fra alt den saft og kraft anden har smidt af sig blandet med en skøn piskefløde! Det var heaven! Her får du en opskrift på en sovs, som du kan bruge og fryse ned så det hele er noget nemmere når du rammer højtiden – velbekomme!
Jeg lærte faktisk at lave bearnaise sauce, før jeg lærte at lave en brun sovs. Det med at lave en opbagning kom meget sent til mig. Det er lidt underligt faktisk for både min Far og Mor lavede meget mad i mit hjem, så muligheden for at lære at lave mad var der bestemt. I denne opskrift er der to veje du kan vælge at gå – du kan lave en opbagning på smør og mel, eller du kan reducere og koge din sovs ind. Om du er til det ene eller andet er lidt smag og behag.
Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!
Ingredienser
SOVS
- Indmad fra anden
- 3 gulerødder
- 3 løg
- En kvart knoldselleri
- 5 laurbær blade
- 1 stjerne anis
- 10 peberkorn
- 1 kvist rosmarin
- 1 tsk røgsalt
- 2 store glas rødvin og 1 til
- dig selv
- 1 liter vand
- 1 spsk ribsgele
- 1 tsk soya
- En kvart liter øde
- Salt og peber
SOVS OPBAGNING
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. mel
SOVS REDUCERING
- 3 spsk honning
- 3 spsk soja
Sådan gør du
Sovs
-
Skær grøntsagerne ud i mindre stykker – her må du gerne sjuske.
-
Du behøver ikke fjerne skrællen fra løget, det giver nemlig farve til sovsen.
-
Ovnen er tændt, så du lægger det hele (minus vin og vand) i en
-
bradepande og sætter det ind i 5-7 minutter.
-
Det hele skal brunes godt af. Når det er det, tilsætter du vin og vand.
-
Lad det nu hygge sig under anden resten af tiden.
-
Si sovsen så du fjerner indmad, krydderurter og grøntsager.
-
fjerner det øverste lag fedt. Nu er du klar, og har faktisk en ”grundsovs”, som du kan bruge en anden god gang. Tilføjer du fond fra anden, så får du blot en ”andesovs”. Det kan du gøre ved, at gå to veje – du kan enten lave en opbagning eller reducering.
Sovs OPBAGNING
-
Hvis du vælger denne vej så smelter du to spsk smør med to spsk
-
mel og rører det godt sammen. Nu tilsætter du andeskyen lidt
-
efter lidt og lader det tykne.
-
Tilsæt
SOVS REDUCERING
-
Varm honning og soja op på en pande ved lav varm og lad det
-
smelte sammen. Det kaldes en gastrik og giver dybde i sovsen.
-
Tilsæt så andeskyen og det lad koge godt sammen.
-
Tilsæt fløden og smag til på samme måde som med opbagningen.
Læg mærke til, at du inden du begynder enten at opbage eller reducere også kan vælge at fryse sovsen ned. Nu har du nemlig en “grundsovs” som kan gemmes og bruges senere. Hvis du fx laver en gåsesteg, så tilsætter du blot kraften fra gåsen på samme måde som med anden.
Du skal flække kyllingelårene så du får så meget kraft ud som muligt. Brug en kniv du ikke er så glad for eller som mig en gammel “flækker”. Det er et arvestykke fra min Morfar.
Det hele ser lidt rodet og uoverskuligt ud, men du kan være helt rolig – lige om lidt har du faktisk en lækker grundsovs.
Der skal naturligvis også en and til, hvor jeg vil anbefale, at du bruger opskriften på langtidsstegt andesteg. Hvis ud er tvivl om det mindste, så skriver du bare en kommenar. Glædelig Mortens Aften og Jul.
3 Comments
Pingback: Opskrift på brune kartofler der aldrig fejler - perfekt til Mortens Aften og jul...
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte julemenu
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte menu til Mortens Aften