Opskrifter er lavet i samarbejde med Prosciutto di Parma
Saltimbocca alla Romana betyder “Saltimbocca – romersk stil” og er en klassisk italiensk ret, som består af kalv, prosciutto og salvie. Den tilberedes enten rullet sammen, som jeg har valgt, eller fladt som en bøf. I begge tilfælde bruges hvidvin eller Marsala til kogning af kalvekødet. Jeg har lavet en variation af opskriften, som dog er lidt anderledes, men jeg lover dig, at det er en fremragende ret, som får dig til at tænke på Italien.
Ordet saltimbocca betyder “hop ind i munden” på italiensk, hvilket min gode ven Riccardo har fortalt mig. Han sætter stor pris på, at jeg forsøger at lave italienske retter så korrekt som muligt, og så har han næsten tilgivet mig, at jeg engang kogte pasta forkert 🫢
Opskrift på saltimbocca med prosciutto di Parma og salviesmør
Opskrift på saltimbocca alla romana med kalvekød, prosciutto og salvie, som laves med salviesmør og tilhørende bønnesalat til – perfekt til sommer.
Ingredienser
Salvie-smør
- 15 stk. salvieblade
- 25 gram smør
Bønnesalat
- 200 gram bønner – du kan sagtens bruge frosne
- 5 stk. asparges
- 10 stk. cherrytomater
- 2 stk. forårsløg
- 1 lille bundt dild
- 1 lille bundt kruspersille
- 2 tsk. ekstra jomfruolivenolie
- 1 tsk. citronsaft
- Salt og friskkværnet peber
Saltimbocca
- 2 stk. kalvesnitzel á ca. 200 gram
- 4 stykker parmaskinke
- 1 buket salvie
- 3 spsk. hvedemel
- 1 dl. hvidvin
- 1 dl. sherry
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Salvie-smør
-
Varm smørret langsomt op og tilsæt salviebladene.
-
Lad dem stege ved svag varme indtil de er sprøde, det tager ca. 7-8 min.
-
Fisk bladene op og læg dem til side, smørret bruger du til kødet.
Bønnesalat
-
Hvis bønnerne er frosne, så lægger du dem i kogende vand i 3-4 min.
-
Dræn dem efterfølgende i en sigte og giv dem lidt salt, lad dem trække mens du laver resten. Det dræner dem lidt for evt. overskydende vand.
-
Halver tomaterne og snit forårsløg i ca. samme størrelse som tomaterne.
-
Knæk enderne af aspargesene.
-
Hak dild og persille fint.
-
Vend det hele sammen med olie og citronsaft.
-
Giv det lidt salt og peber.
Saltimbocca
-
Mellem to fryseposer lægger du kødet.
-
Bank det nu forsigtigt ud med enten din håndflade eller en pande.
-
Når det har ca. samme længde som parmaskinken eller er ca. 1 cm tykt, passer det.
-
Læg skinken på og tilsæt 6-7 salvieblade
-
Giv det lidt salt og peber.
-
Rul nu kødet sammen og fastgør det med snor eller kødnåle.
-
Vend det i mel og varm panden med salviesmørret op igen.
-
Steg det nu grundigt på alle sider, det tager ca. 8-10 min.
-
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
-
Tilsæt hvidvin og sherry på panden og lad det bruse af.
-
Sæt det hele i ovnen enten i panden eller i et ildfast fad i yderligere 8-10 min.
-
Hvis det er muligt, så varm to tallerkener op.
-
Læg et stykke kød på hver.
-
Si nu saucen og reducer den, smag til med salt og peber.
-
Server kødet med lidt sauce og samt bønnesalat og evt. grillet brød til.
Dette er den perfekte sommerret og kan laves til rigtig mange mennesker på én gang, da du kan lave alle rullerne på forhånd og have dem klar på køl. Inden de skal tilberedes, skal de bare tages ud en times tid før, så de ikke er iskolde. Du kan endda lave dem på grillen og så lave dem færdig i en bradepande.
Reelt kan du servere hvad som helst til Saltimbocca alla Romana – ovnbagte kartofler, pasta med tomatsauce eller en salat som fx den bønnesalat, jeg har lavet. Det hele fungerer, fordi der er så meget smag og kraft i retten.
Hvis du vil have mere inspiration til italienske retter, er der masser at finde på bloggen som fx Pasta Carbonara, Osso Buco eller pastaret med stegte auberginer og frisk Ricotta som min ven Riccardo laver den – for fornøjelse.