Artiklen er lavet i samarbejde med Bevco

Julen varer længe – koster mange penge, sådan er det desværre. Men det er faktisk muligt, at spare lidt penge omkring julen. Det er nemlig sådan, at Bevco tilbyder 15% rabat via en rabatkode, som du kan bruge fra i dag til 29/12-2022 – koden er: “monopolet15”. I artiklen har jeg lavet et par gode forslag til, hvad du kan bestille, og som jeg selv har bestilt fra Bevco. Du kan se alle tilbuddene i kampagnen her.

Til julen hører der en masse skønne traditioner, som bl.a. den gode julemad, der ofte byder på andesteg eller flæskesteg med tilbehør som brunede kartofler, rødkål og den gode julesovs. Noget, som jeg går mindst lige så højt op i, er faktisk julevinen. Hvert år smager jeg mellem 50 og 75 stk., som jeg har gjort fast de sidste 15 år, inden julevinene i top 5 kåres.

Julevin – både den røde og portvinen

Hvis du kigger på google og nogle af de sider, som udtaler sig om julevin, så står der ofte, at du skal gå efter noget kraftigt, komplekst og sødme. Her er jeg lidt uenig – efter at have smagt mere end 1000 julevine, så er min konklusion helt klar og enkel. Vinen skal være kraftig og med kraftig menes, at den gerne må have en alkoholprocent på over 13%, have krop og fylde. Det næste er, at den netop ikke skal være sødmefuld!

Det er en misforståelse, så derfor mener jeg ikke, at en stor bamsevin fra Australien på Zinfandel eller Syrah med masser af varme og sødme er sagen, når det kommer til et match, som har sødme i flere elementer som brunede kartofler og rødkål, som måske også er til den søde side. Her mener jeg helt klart, at vinen skal have syre og tanniner. Til sidst så foretrækker jeg vin, som i stilen er mere til den kølige side, her kan det fx være det nordlige Italien, Spanien, Rhône eller Tyskland – dermed ikke sagt, at USA, Australien eller andre områder ikke kan fungere.

Barolo til julemaden

Et glimrende bud, som jeg selv har drukket flere gange, er en Barolo, som gerne har lidt alder. Denne Barolo fra Palladino Serralunga d’Alba har 14,5% alkohol og er fra 2017, så den har lidt alder, men har masser af syre, tanniner og en fin frugtsødme, som matcher maden. Den er nedsat til 225 kr. med 50 %, og så er der yderligere 15 % at hente ved at bruge rabatkoden: “monopolet15”.

Sådan sparer du penge i julen
Fremragende Barolo

Budgetvenlig vin til julemaden

Hvis du ikke har lyst til at bruge et par hundrede kroner på en rødvin, så er der naturligvis alternativer – Alegre Valgañón Tinto 2019 14,5% er på tilbud hos Becvo til 89 kr. pr. flaske – hvor den er reduceret med 49% i pris – du får yderligere 15% – som bringer vinen ned på ca. 75 kr. pr. flaske. Vinen er lavet på et blend af Grenache og Tempranillo, hvilket er klassisk for netop Spanien. Den kommer fra Rioja, som laver fantastiske vine, der minder meget om det nærliggende område Ribera Del Duero, men ofte – som her – er prisen mere drikkelig 😂

Sådan sparer du penge i julen
Barolo og spansk vin fra Ribera Del Duero

I næsen har den noter af kirsebær, ribs, vanilje og mørk chokolade. I munden har den en god syre samt gode tanniner og en lækker frugtfylde, som netop er god, når det kommer til julemad.

Portvin til desserten

Til desserten er det næsten en religion, hvad der passer bedst – ganske vist er feltet lidt nørdet og lidt snævert, men det spænder mellem sødmefulde hvidvine, dessertvine, portvine i forskellige udgaver og aldre samt frugtvine, som primært er danske. Jeg foretrækker en portvin og gerne en af slagsen, som er relativ ung. Quinta da Gaivosa Late Bottle Vintage Portvin 2017 19,5% 75 cl. Den er på et klassisk blend af druerne Tinta Das Baroccas, Tinto Cão, Touriga Franca, som normalt bruges til portvin. I næsen har den noter af mørke kirsebær, blomme, blåbær, tørret abrikos, karamel, eg og chokolade – altså et mix af både friske bær og tørret frugt, som giver en flot balance. I munden er den sødmefuld, men den har også noget friskhed – præcis denne kombination er velegnet til en dessert.

Sådan sparer du penge i julen
Sæt til julevin

En lille avec efter julemaden

Om du er til whisky, rom, cognac eller noget helt andet, så er det skønt med en lille avec, når julefreden har sænket sig, gæsterne er smuttet hjemover, og der er faldet ro på i hjemmet. Hvis du vil have en god cognac, så kan prisen ofte være lidt høj, men det er muligt at bestille “en enkelt” på Bevco, hvor du kan nøjes med 5 cl – Leyrat VSOP Cognac 40% 5 cl.

Sådan sparer du penge i julen
Avec til maden

Leyrat-serien laver fantastisk cognac, og denne er af typen VSOP – som står for “Very Superior Old Pale”, som er et udtryk for alderen – men med cognac, så er det mere vigtigt at fokusere på duft og smag. Det skyldes, at der må blandes forskellige aldre sammen, når det kommer til cognac. Denne har duft af fersken, abrikos og honning og en afrundet flot smag med noter af vanilje, eg og et hint af peber. Pris for 5 cl. som svarer til ca. to avec’s er 69 kr. For en cognac af denne type er det en rigtig fin pris.

Du kan finde alle tilbuddene i kampagnen på sitet.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar