Stegt flæsk blev tidligere kåret som Danmarks nationalret og det er der en grund til. Det er nemlig en himmelsk spise. I opskriften er der både vejledning til pande og ovn, så du kan vælge at lave stegt flæsk uden svineriet. Der er også tips til, hvordan du får endnu mere smag ud af persillesovsen – håber du synes om den…
Som barn var jeg ikke glad for stegt flæsk overhovedet, det var ikke lige mig. Jeg tror det var ordet “stegt flæsk”, som jeg ikke fandt særlig tiltrækkende. Idag elsker jeg det – det intet mindre end himmelsk for mig. Du skal sørge for at lave rigeligt, da en stor dreng som mig selv snildt spiser 12-15 stykker. Borset fra det, så er det faktisk en utrolig nem ret at lave.
Læs også min test af de bedste knivsæt og kokkeknive – godt køkkenudstyr giver fornøjelse i køkkenet.
Klassisk stegt flæsk med persillesovs
Her får du en opskrift på Danmarks Nationalret med tips til at lave den perfekte persillesovs, der er også vejledning til både ovn og pande til det stegte flæsk.
Ingredienser
Stegt flæsk
- 12-15 stykker flæsk pr. person
Persillesovs
- 5 bundter økologisk persille
- ½ liter letmælk
- 2 store spsk. smør
- 2 store spsk. mel
- Salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- Nye danske kartofler hvis de er tilgængelige
- Salt
- Evt. lidt ekstra persille
Sådan gør du
Persillesovs
-
Smelt smørret i en gryde under lav varme og tilsæt mel.
-
Rør det godt sammen. Det er lige nu, hvor første skridt på en god sovs starter.
-
Når alt mel er rørt sammen tilsætter du mælk lidt af gangen.
-
Tag nu bunden af persille fra alle bundterne og skyl dem.
-
Blend dem sammen i en skål med ca. 1 del mælk, som du evt. kan varme i 30 sekunder i en mikrobølgeovn.
-
Nu har du en meget grøn mælk, som er fyldt med smag.
-
Den tilsætter du sovsen.
-
Rør til og bliv ved indtil alt mælk er tilsat.
-
Nu skal det koge igennem i omkring 10 min. Ellers kommer “mel-smagen” ikke ud.
-
Hak nu alt persille og tilsæt.
-
Kog sovsen igennem i yderligere 10 min og smag til med salt og peber.
-
Husk at røre, ellers så brænder den meget nemt på.
Stegt flæsk i ovn
-
Tænd ovenen på 200 grader varmluft.
-
Læg dit flæsk i ovnen på bagepapir i omkring 40 min.
-
Du kan evt. vende det undervejs.
-
Læg mærke til, at flæsken steger lidt videre når det kommer ud, så stop 5 min du mener det er sprødt nok.
-
Læg det på køkkenrulle bagefter og server straks.
Stegt flæsk på panden
-
Varm gerne flere pander op til middelhøj varme.
-
Steg flæsken i omkring 5 min på hver siden.
-
Nogle vil gerne have det meget sprødt, andre blot middel.
-
Det er helt op til dig.
-
Læg det på køkkenrulle bagefter og server straks.
Tilbehør
-
Bring en stor gryde med letsaltet vand i kog.
-
Kog kartoflerne i ca. 8 min.
-
Sluk for dem og lad dem trække i vandet ca. 8 min.
-
Prik i dem og tjek at de er færdige.
-
Sådan koger du den perfekte kartoffel.
Stegt flæsk kan laves “the old fashioned way” på panden men også i ovnen. Det sidste sviner lidt mindre – det første er lidt mere traditionel.
Jeg kunne sagtens undvære kartofler her – faktisk er flæske og sovs det eneste jeg har brug for – til gengæld betyder det som regel, at jeg smovser omkring 20 stykker flæsk.
Håber det har givet lidt inspiration…