Annonce: For nylig smagte jeg en god omgang bobler fra diverse vinforhandlere i Danmark. Under denne smagning fandt jeg og et panel en Top 5. Imellem de mange fremragende bud var der nogle stykker, som adskilte sig på smagen fra de klassiske bobler, eller var bobler, som bare overraskede os så meget, da de blev afsløret, at de fortjener at blive nævnt her. Derfor valgte vi at lave en artikel om “Årets Funky Bobler 2021” – de er til dig, som holder af, at bobler gerne må afvige lidt fra det traditionelle, eller bare bobler som er overraskende gode – god fornøjelse.
Der er ingen tvivl om, at de mere funky vine og lidt mere utraditionelle sammensætninger af druer er ved at vinde indpas og terræn hos danskerne. I hvert fald var der flere i den kategori end sidste år. Jeg synes, det er fedt, nyt og spændende, og selv om jeg elsker en klassisk Champagne, så er det nu lækkert med noget, jeg ikke har smagt tidligere – skål på det!
Læs også: Alternativ til det klassiske: Danske bobler til nytår!
Andrup Vin: Calmel + Joseph Les Effervescents Cremant Brut
Okay – denne er faktisk ikke funky, men den lå bare højt på point, og til vores enormt store overraskelse så koster den sølle 88 kr. på tilbud, hvilket er helt uhørt. Det er en klassisk Cremant, som er lavet på 60% Chardonnay, 30% Chenin og 10% Pinot Noir. I næsen har den grønne æbler, citrus og let karamelliseret duft. I munden er den frisk og har smag af sødmefulde frugter som melon og fersken. Den er tør, men har både sødme og en flot syre og ærligt – 88 kr. for en flaske er billigt og et vanvittigt godt køb. Den er afgjort “Bedst til prisen” i denne artikel.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det må være stor Champagne det her!“
Pris 88,65 v. køb af 6 flasker hos Andrup Vin Point: 95/100
Otto Suenson: Stefan Bietighöfer Crémant Grande Reserve
Otto Suenson har en bred portefølje af lækkerier i deres butik, og ikke alt er klassisk. Denne Crémant er egentlig klassisk, men vinmageren Stefan Bietighöfer bag den er en fri fugl og en innovativ sjæl, hvilket nok er årsagen til, at stilen er derefter. Hans motto er: “Man lærer mest om at producere vin ved at drikke det” – det siger det hele ikke? Vinen er lagret på fad med bundfaldet for at give en ekstra dimension. Det giver et skønt twist, hvor vi bevæger os væk fra de klassiske noter. I næsen har den “hav”, salt og maritime noter blandet med grønne æbler og stikkelsbær. Smagen er frisk, perlende og mineralsk. De letsalte noter kombineres med en let frugtsødme i smagen. Et spændende lidt funky glas, som med garanti vil overraske dine gæster.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Vildeste næse på den her vin!“
Pris 210 kr. hos Otto Suenson Point: 93/100
Conmaz: Tour Des Gendres Pétillant Naturel
Én af de nye spillere i vores kåring var CRT-Spirits, som har både whisky, cognac, vin og bobler. Deres bud er mousserende naturvin, som er lavet på 70 % Sauvignon og 30 % Chenin Blanc. Den tappes på flaske, inden gæringen er afsluttet og bliver så fuldendt på flasken. Den er ufiltreret, spontan, overraskende og meget charmerende. Jeg vil gerne erkende, at jeg elsker det klassiske, men elsker også det uventede. I næsen har den alverdens noter – litchi, ananas, “flint”, stikkelsbær, græs, hindbær, vanilje og blomme – faktisk kan du blive ved. Den er klart mest fremtrædende i næsen, hvor noterne i smagen afdæmpes en kende – her er det primært citrus, grønne æbler og tropiske frugter. Den er højt på syre, mineralitet og har en let sødme. Hvis du stresser over udtalelsen, så udtales “pét-nat” 🥂
Pris 175 kr. pr. stk. hos Conmaz Point: 94/100
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det er jo ren festfyrværkeri det her – hold da op – der er knald på!”
Kjær & Sommerfeldt Balthasar Ress, Riesling Sekt – Rheingau
Denne er faktisk ikke funky – den er bare spændende og viser, at mousserende vine udenfor Champagne kan være så skønne! Den er fra Rheingau, som er kendt for deres gode Rieslings, og denne er ingen undtagelse. Det er en flaske, som minder mig om sol og sommer, og én som flere i panelet var ret vilde med, så vilde at den lå blot et point fra at være i toppen. Den er elegant, rank og så charmerende, som noget kan være – hos Kjær & Sommerfeldt skriver de “Perfekt til østers og højt humør”, jeg kan kun være enig.
Pris 199 kr. pr. stk. hos Kjær & Sommerfeldt Point: 94/100
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det kunne jeg drikke året rundt det her“
Husted Vin: Pétillant Naturel ‘Bulles de schiste’ NV
Nu hvor vi har lært at udtale den næste “pét nat” så går det jo over stok og sten ikke? Denne er fra Husted Vin, som i år faktisk insisterede på at stille op med “funky” bobler for alle pengene. Denne er også i den funky-kategori, men bare rolig, det er ikke helt “off the rails”. Den er lavet på en lidt sjov blanding – Cabernet Franc, Chardonnay og Chenin Blanc og fra Loire. Det er en mousserende vin, som er fyldt med livlige små perlende bobler, en næse med masser af nybagt brød, smør, gær og flotte noter af både blommer og svesker. Et godt eksempel på at en utraditionel sammensætning af druer giver en spændende vin.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det er slik for voksne det her…“
Pris 179 kr. pr. stk. hos Husted Vin Point: 94/100
Og vinderen af årets vintage bobler 2020 er…
Dem alle! Ja du læste rigtigt – der er som sådan ikke kåret en reel vinder her, men de fik alligevel point. Grunden til at vi ikke ønsker at sætte en reel vinder på er, at det var udenfor den oprindelige kategori. Den med flest point var Otto Suensons Stefan Bietighöfer Crémant Grande Reserve, som vi holdt af grundet de spændende noter og dens alsidighed. Den næste var fra Conmaz: Tour Des Gendres Pétillant Naturel, som panelet var vilde med, fordi den var ret atypisk i forhold til resten i kåringen. Andrup Vins Calmel + Joseph Les Effervescents Cremant Brut var sådan set ikke funky, den var bare rasende billig, og det, mente vi, skulle fremhæves.
De sidste to var Kjær & Sommerfeldts Balthasar Ress, Riesling Sekt – Rheingau, som viser, hvad en tysk mousserende Riesling kan – ret imponerende, og Pétillant Naturel ‘Bulles de schiste’ NV fra Husted Vin, var temmelig funky og vildt spændende.
Hvor kom vinene fra?
Philipson Wine
Haller Vine
Skovgaard Vine
Skjold Burne
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Spanske Vine
Quist Wine
Degustation
Jonassen Wine
Winefamly
Propperiet
Supervin
Vinfadet
Hustedvin
Hvad siger reglerne?
Reglerne er meget simple, alt må være med i denne kåring – det skal bare være “Vintage”, altså skal vi have noget alder på boblerne. Prisen er helt op til leverandøren – det samme gælder land og område. I år var der virkelig gode bud og ikke “blot” fra Frankrig, hvor Champagne og Crement er de primære. Der var også bud fra Spanien, Italien, Østrig, Tyskland og endda England, hvilket bare gør kåringen endnu bedre.
Hvad spiste vi til?
Vi fik en lækker omgang pålæg, som Kim Schulz havde været så venlig at tage med. Der var bresaola, røget svinemørbrad, lufttørret skinke og rosmarinskinke, og derudover var der masser af brød og lidt pesto til.
Hvordan smagte vi?
Vinene blev smagt “blindt” – altså sad vi alle med bind for øjnene, og ingen måtte snakke med hinanden, det blev noget værre rod, og flere af flaskerne røg på gulvet – det kan ikke anbefales. Lidt sjovt skal man lave ikke – nej, naturligvis ikke. Men det kunne have været noget af et syn ikke? Alle vinene var pakket grundigt ind og blev smagt til Kims lækkerier og vurderet ud fra en fælles pointskala med op til 100 point.
Håber det har givet inspiration – nu er der længe til nytårsaften, så du har god tid til at kigge på lækkerierne….
Skål og godt nytår og tak til alle for bidrag og deltagelse….
1 Comment
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte nytårsmenu