Lavet i samarbejde med Hans Just og João Portugal Ramos
Hvis du har rejst i Portugal, Spanien eller Italien, så har du sikkert fået “croquettes” eller “kroketter” med forskelligt fyld. De paneres i rasp og frituresteges og bliver ofte serveret på forskellige små barer i byerne. Jeg elsker dem og laver dem ofte, da jeg ved, at alle holder af dem. Denne opskrift er utrolig nem, da jeg bruger en bagekartoffel i stedet for at lave en bechamelsauce – god fornøjelse.
Opskriften er med torsk, løg, hvidløg og persille – men du kan sagtens bruge en anden hvidfisk eller makrel for den sags skyld. Hvis du vil lave den helt rigtigt, så skal du have fat i noget saltet fisk – fx klipfisk, men det er svært at få, så mit råd er klart, at du bruger torsk, lyssej, lange eller kulmule.


Opskrift på “Bolinho de bacalhau” – Sprøde portugiske kartoffelkroketter med torsk
Opskrift på "Bolinho de bacalhau" – sprøde croquettes/kroketter, som du kan få i Portugal med kartoffel, løg, hvidløg og torsk. Opskriften giver 10 stk.
Ingredienser
- 1 stor bagekartoffel
- 150 gram torsk
- 1 lille løg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. hakket persille gem lidt til pynt
- Skallen af en 1/2 citron og saften af en kvart
- 3 stk. laurbær
- 5 stk. hele peberkorn
- En smule parmesanost til toppen
- 1 liter olie til fritering
- 100 gram rasp
- 1 sammenpisket æg
- Salt og peber
Sådan gør du
-
Start med at skrælle kartoflen og kog den så mør i saltet vand – du må gerne skære den ud.
-
Når der er 5 min tilbage af kogetiden på kartoflen (ca. efter 15 min.) så tilsætter du et par laurbærblade og de hele peberkorn.
-
Sluk for kartoflerne. Læg nu torsken i og lad den pochere tiden ud. Hæld derefter kogevandet ud.
-
Imens hakker du løg, hvidløg og persille.
-
Bland det sammen med kartoflerne og torsken – det skal moses – enten med en moser eller en gaffel.
-
Smag til med salt, peber og revet citronskal samt saft.
-
Sæt det på køl i 15 min.
-
Find en gryde, tilsæt olien og varm den op (mit komfur står på 5-6, så passer det med ca. 160 grader).
-
Imens den varmer op, ruller du små kugler af kartoffel-torskemassen.
-
Så skal der paneres, først i rasp, så æg og så rasp igen.
-
Når alle kugler er panerede, skal de friteres i ca. 2 minutter.
-
Server dem med lidt persille og parmesan på toppen.
Tip:
- Du kan udskifte rasp med panko, så bliver de endnu mere sprøde.
- Du kan panere dem alle og sætte dem på køl, så de er klar til at blive friteret, når de skal spises.
- Du kan servere en lækker mayo eller aioli til – men de er også lækre alene.
Hvad drikker man til Bolinho de bacalhau?
Jeg vil helt klart råde dig til at drikke en hvidvin, som har noget syre og friskhed – for meget fad vil næsten blive for tungt til denne ret. Denne fra João Portugal Ramos på Alvarinho er helt oplagt. Duft at citrus, limeskal, gule æbler og våde sten. I munden er den livlig, har masser af syre og friskhed, som snildt kan skære igennem den salte snack.

Håber du synes om opskriften og gerne vil have mere af den slags, så har jeg også lavet denne: Friturestegte kartoffelkugler med creme fraiche, dild og caviar, som er luksusudgaven. Der er også de helt “almindelige” eller dem, som du sikkert har fået på en tapasbar i Spanien – Opskrift på Croquetas/croquettes – den perfekt snack!