Reelt ligner Mortens Aften jo meget juleaften, så faktisk kan du finde masser af inspiration i de artikler, som ligger på bloggen, hvor jeg årligt har kåret årets julevin. Dog har jeg været flittig og udvalgt nogle helt specielt til Mortens Aften – du finder her seks gode eksempler.

Når der serveres vin til mad, som indeholder en del fedme som fx en andesteg, flæskesteg – eller gåsesteg, hvis man virkelig vil følge traditionen Mortens Aften, så er der nogle få tips, som du med fordel kan benytte dig af.

  1. Vinen skal have syre og tanniner, da det giver modspil til fedmen i maden.
  2. Vinen bør have en alkoholprocent på omkring 13-15 % for at have krop nok.
  3. Vinen bør have et køligt udtryk, så den skaber balance med maden.

Vild med Vin: Abbaye Sylva Plana, Faugères Les Novices 2020

Vi starter med den type rødvin på et blend af Grenache, Cinsault og Carignan, som ofte rammer plet, når det kommer til de tunge fede retter. Det giver en vin med kraft, fylde og masser af energi. I næsen har den duft af syltet blomme, kirsebær, grillet peberfrugt og et hint af røg. I munden er den fyldig og i flot balance, hvor både syre og frugt kommer flot i spil.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris pr. stk. 129 kr.


Vild med Vin: Cabrieres, Les Silex de Cabrieres, Chateauneuf du Pape 2019

Chateauneuf du Pape er ofte lig med god kvalitet og en vin, som fungerer godt til både Mortens Aften og jul. Chateau Cabrieres, Les Silex de Cabrieres er ingen undtagelse – her er der masser af value for money og “stor” vin for ca. 200 kr. I næsen har den tætte noter af jordbær, kirsebær, brombær, nellike, peber og et lille hint af karamel. I munden har den blide tanniner, en livlig frugtsødme og en god syre, som renser godt igennem til maden.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris 199 kr. pr. stk.


Husted Vin: Caciorgna Ciauría, Nerello, Etna DOC Rosso 2020

Nerello Mascalese er en italiensk drue, som dyrkes hyppigt på Sicilien. Den dyrkes ofte omkring vulkanen Etna og er en drue, som ofte har både frugt, syre og tanniner – hvilket er præcis det, der er behov for til en god solid menu Mortens Aften. I næsen har den duft af jordbær, kirsebær, læder, mørk chokolade og et hint af anis. I munden har den masser af syre og fremstår elegant med gode tanniner og en livlig frugt.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris pr. stk. 219 kr. / Pris ved 6 stk. 175 kr.


Husted Vin Vino Lauria Zio Paolo Nero d’Avola – ØKO

Lidt i samme boldgade, men alligevel anderledes end Ciauría kommer en sicilianer, som er lavet på 100 % Nero d’Avola, som også fungerer særdeles glimrende til maden til Mortens Aften. I næsen har den noter af kirsebær, syltet blomme, cedertræ, lakrids og et hint af vaniljetobak. I munden har den masser af friskhed og syre, som renser godt igennem den fede mad samt en en fin delikat frugtsødme og bløde tanniner.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris pr. stk. 189 kr. / Pris ved 6 stk. 170 kr.


Andrup Vin Romain Duvernay Gigondas 2018

Hvis du ikke er til de italienske, så er fransk vin også et godt bud, når det kommer til vin til Mortens Aften. Denne Romain Duvernay kommer fra det sydlige Rhône, men den er lagret på ståltanke, hvilket gør, at den holder en mere let stil, og det er godt til den fede mad. Den er lavet på det klassiske “GSM”-blend med 80% Grenache, 10% Syrah og 10% Mourvedre. I næsen har den noter af jordbær, oliven, lakrids, tørrede blomster og et hint af røg. I munden er den rund og i flot balance med flotte tanniner og en fin delikat frugtsødme.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris pr. stk. 199,95 kr. / Pris ved. 6 stk. 175 kr.


Andrup Vin Romain Duvernay Cotes du Rhone Villages Plan de Dieu 2017

Når jeg kårer julevin, er netop Rhône ofte i toppen, hvilket der er en naturlig forklaring på. Denne er den billigste af de vine, som jeg anbefaler til Mortens Aften. Den er fra samme producent som den forrige og kan vel betragtes som en slags lillebror. Druerne er de samme, men dog med en lidt anden fordeling  75% Grenache, 20% Syrah og 5% Mouvredre. I næsen har den duft af solbær, brombær, peber, flint og nellike. I munden har den blide tanniner, syre, som renser godt igennem maden og en lækker frugtfylde.

Hvilken vin drikker to til Mortens Aften?

Pris pr. stk. 119,95 kr. / Pris ved. 6 stk. 99 kr.


Håber det har givet inspiration til en god flaske vin til Mortens Aften. Hvis du vil have mere inspiration til vin, som passer godt til både Mortens Aften og til jul, så er der adskillige anmeldelser af julevin på bloggen.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar