Èn af de mest ikoniske restauranter i verden ligger i den lille by Girona. Den har eksisteret siden 1986 og er startet af to brødre Joan og Josep Roca. I 1998 kom den 15 år yngre bror Jordi til, og sammen skabte de én af verden bedste restauranter – El Celler De Can Roca. I 1995 fik de deres første Michelin-stjerne, i 2002 fik de deres anden stjerne, og i 2009 fik de endelige deres stjerne nr. 3. I 2013 og 2015 blev den udnævnt til verdens bedste restaurant. Jeg har spist der første gang i 2012, året inden den blev kåret til verdens bedste restaurant første gang og har nu besøgt den igen – tror du, deres niveau holder efter så mange år på toppen? Få svaret og indblik i deres menu i artiklen her…

“Spansk Michelin-stemning”

Min erfaring fra mine restaurantbesøg siger mig, at stemningen altid er bedst, hvis den er afslappet. Nogle restauranter kører deres service meget stramt, synkront og kontrolleret. For mig som gæst kan det nemt blive for meget, jeg føler mig ubekvem, og jeg slapper ikke af. Jeg er helt med på, at en restaurant på et niveau kræver styring og kontrol, men det kan sagtens fungere i en afslappet stil. Netop det formår de i Spanien, og det er faktisk ikke unikt for El Celler De Can Roca, men her fungerer det også. Det ses også på folks påklædning, hvor mange havde shorts, sandaler og løse skjorter, det er nemlig helt okay i Spanien og er for mig den “spanske Michelin-stemning”.

Læs også: Monopolet smager på: Restaurant Disfrutar Barcelona

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Han har været her en del gange…

Ved hvert bord er der en lille anretterstand, hvor de skænker vin og stiller retterne, inden de bliver serveret. Det giver én følelsen af, at der er et lille privat køkken til hvert bord og skaber en form for “afgrænsning” i restauranten, hvilket giver lidt ro.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Du kan roligt bestille “husets cava” på El Celler…

“Tasting Menu” eller “Feast Menu”

Hvis du vælger at besøge restauranten, har du to muligheder. Du kan smage deres “Tasting Menu”, som består af 16 snacks og 8 retter. Prisen er 195 euro, og tilhørende afstemt vinmenu koster 80 euro. Alternativet er deres “Feast Menu”, 16 snacks og 14 retter. Prisen er 230 euro, og vinmenuen koster 130 euro. Du kan sagtens få fornemmelsen af, hvad “El Celler De Can Roca” kan, ved blot at vælge deres “Tasting Menu”, men prisforskellen på de 35 euro svarende til ca. 250 kr. for at få 6 retter yderligere er ikke meget, så mit råd er “all in”. I denne artikel kommer jeg ikke til at nævne samtlige retter, men udvælger nogle af de bedste, alt skal ikke spoiles, nogle er nemlig klassikere, som de ofte har på kortet.

Læs også: Monopolet smager på: Restaurant José Carlos García

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca

Læs også: Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien

Trip down memory lane

Selv introen til menuen er intet mindre end 15 snacks, hvor samtlige er små unikke kreationer, som enten er nyopfundne eller klassikere, som har været på restauranten i årevis. Den første er fx “St. Georgs Mushroom Brioche” fra 2009, som er en lun briochebolle fyldt med svampecreme. Herefter kommer deres “tidslinje”, som du kan se på videoen, hvor de starter i 1986 med nogle af deres første snacks, som de så fortsætter med henover de næste årtier.

I videoen kan du se dem: Poularde cannelone – Squiad roman – Porc feet carpaccio – Grilled solo at meuniere – Mulberry leaf with pickled mulberry fruits. Præcis startere som denne får mig til at føle, at jeg ikke er gået glip af noget. El Celler De Can Roca har eksisteret i mange år, og mange af deres retter er blevet ikoniske, og det at kunne opleve dem igen, synes jeg fuldender oplevelsen.

3 snacks jeg aldrig glemmer

Der var mange gode og lækre snacks – men disse 3 tror jeg aldrig, jeg glemmer. Roca-brødrene har altid haft noget med oliven. Én af deres ikoniske snacks er deres “oliventræ”, hvor de har lavet “kunstige oliven” og hængt dem på et rigtigt oliventræ. En af snacks’ene, tror jeg, var en hyldest til denne, “Olivada” – her var der 50 små oliven, hvor jeg gætter på, de har lavet dem som “kunstig caviar” og fået alt den smag, kraft og forskellighed, som oliven rummer, ned i en mundfuld. Det er lidt en snack, som du næsten føler dig mæt af.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca

“Blæksprutte med paprika og kartoffel” – det lyder enkelt ikke? Det er det faktisk også. Glasset, som du ser på billedet, indeholder røget paprika, som ryger let under serveringen. Ovenpå ligger der så grillet kartoffel og en babyblæksprutte, som du spiser i en mundfuld. Det er tilberedt perfekt og det hele er nøje afstemt. Det eneste som skræmmer er, at du frygter lidt, at du ødelægger det tynde stykke plastik, som blæksprutten ligger på.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Vanvittig god ret, smagen af Spanien i en bid…

“Foie nouget, hasselnød og kakao”. Denne snack er fra 2005 og helt enestående. Ærligt, jeg ved ikke, om det rent faktisk er foie gras med nougat, men det smager sådan og er en af de snacks, hvor du tænker “ej, det lyder helt underligt og forkert” – det gør det også, men det er himmelsk og så lækkert.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Foie gras og kakao – Jordis lille genistreg…

Master of vegetables

En af de første retter, vi fik serveret, var “Ærter, marv og røg”. En uhyre simpel ret, med friskbælgede ærter, røget benmarv og ærtestykker, som var grillet. En ret, hvor du tænker: “Hvordan er det muligt?” Smagen af røg samler sig i retten, og følelsen af, at du er til grillfest, indtræder ved første bid.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Ikke den smukkeste ret, men nok den bedste…

“Beetroot Mekka” – en ret som også er et glimrende eksempel på, at Roca-brødrene virkelig forstår at udnytte grøntsagerne. Denne ret består kun af rødbede i forskellige variationer. “Rødbede-tatar”, røget rødbede og tørret rødbede. I retten får du fornemmelsen af, at den kan gå fra at være næsten “kødagtig” til frisk og til karamelliseret. Absolut en af de bedste retter på menuen.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Imponerende nok, så indeholder retten kun beder…

Hvis du ikke var mæt…

Ja, så bliver du det af hovedretterne, hvor deres “Grillet kylling med morkler, kyllingelever, hasselnød og og glace” kommer som den første. Absolut velsmagende og intens, en ret hvor deres vin virkelig matcher perfekt.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca

Vinene på El Celler De Can Roca

Det er primært spansk vin, som du får serveret på restauranten, men der kan naturligvis også sagtens findes fx fransk på menuen, så helt isoleret til det spanske er det bestemt ikke. På mit besøg var det både vine fra den nye verden, hvor der var unge og sprøde vin, men bestemt også vine med alder. De gør også en smule i naturvin, hvilket jeg ikke oplevede ved sidste besøg.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca

The sweet finish

Desserterne er blot ét af flagskibene på El Celler De Can Roca, hvor lillebror Jordi Roca tryller i køkkenet. Han står bag nogle ikoniske desserter, hvor han indarbejder tobaksrøg i desserterne og virkelig skubber grænserne. Vi fik hans “Tangerine Cloud”, som er en hyldest til mandarinen. “Skyen” består af ekstrakt af mandarin og sammen med den, er der en creme af appelsinblomst, passionsfrugt, honning og en is på brunet smør.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
“Tangerine Cloud”

Næstsidste dessert var nok den, jeg holdt mest af – ganache af hvid chokolade, helt små sprøde jordbær, fennikel crumble og friske rødbedeskud. Det lyder måske som lidt af en sammensætning, men alle smage går i symbiose, og det hele passer perfekt sammen.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Ganache af hvid chokolade

Sidste dessert var uden sukker og i stedet med masser af kakao, faktisk overload af kakao. Retten hedder “Cocoa Bean” og består af en creme på kakaobønner og en mousse af kakaobønner fra Sierra Nevada i Colombia.

Monopolet smager på: El Celler De Can Roca
Kakao overload – vild intens dessert…

Er det pengene værd?

Prisen pr. person er omkring 2500 kr. og ja, det er en del. Selve middagen strækker sig over 5-6 timer, og alle sanser bliver pirret, og du får en gastronomisk oplevelse for livet. Så det er en stor oplevelse. Restauranten har tre Michelin-stjerner og er kåret som verdens bedste restaurant to gange. Hvis vi sammenligner med Danmark, så koster et besøg på en restaurant i denne klasse omkring 4000-5000 kr. For mig er det afgjort det hele værd, og jeg vender med garanti tilbage.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar